Angela Merkel verzet zich tegen het plan van de Verenigde Staten om fabrikanten van coronavaccins te verplichten hun patenten vrij te geven, meldt het persbureau Bloomberg donderdag. De VS wil er met het plan voor zorgen dat er sneller en meer vaccins geproduceerd kunnen worden, maar volgens de Duitse bondskanselier leidt dat tot "ernstige complicaties" bij de productie.

Farmaceuten hebben het recht hun producten een aantal jaren zelf te maken en te verkopen, waarna het patentrecht vervalt en ook andere producenten varianten kunnen maken. Bij de coronavaccins staat dat recht echter onder druk, omdat er te weinig vaccins gemaakt en verdeeld worden.

Als alle vaccinfabrikanten hun patenten moeten vrijgeven, kunnen bijvoorbeeld bedrijven in ontwikkelingslanden sneller en waarschijnlijk goedkoper vaccins produceren voor de inwoners van die landen.

Handelsorganisatie WTO wil al langer dat het patentrecht voor coronavaccins geschrapt wordt en woensdagavond ging de VS overstag. Het land beloofde zich in te zetten om een akkoord te bereiken. Donderdag liet de EU weten ook bereid te zijn om daarover "te praten".

Nu blijkt Merkel, een van de belangrijkste Europese leiders, tegen het plan te zijn. Ze zou in een verklaring aan Bloomberg hebben laten weten dat een patentban tot "ernstige complicaties" bij de productie kan leiden. De Europese Unie heeft nog niet op de uitspraak van de bondskanselier gereageerd.