Netherlands

Duits onderzoek: grote concerten kunnen onder voorwaarden veilig doorgaan

Grote concerten tijdens een pandemie kunnen veilig doorgaan, mits er voldoende maatregelen zijn getroffen. Dat is de eerste, tussentijdse conclusie van een groot Duits onderzoek naar de verspreiding van het coronavirus tijdens een groot evenement.

Voorwaarde is wel dat alle bezoekers een mondkapje dragen, de ventilatie op orde is en strikte looproutes worden opgevolgd. Ook moeten de concertgangers op hun stoel blijven zitten, met voldoende afstand tussen elkaar. De resultaten zijn nog niet officieel gepubliceerd en daarom nog niet gecontroleerd door andere wetenschappers.

In Leipzig werd twee maanden geleden een concert met duizenden mensen georganiseerd, waarbij een medische universiteit het gedrag en de bewegingen van bezoekers in kaart bracht. Er werden verschillende scenario's uitgetest: van een gewoon concert tot een evenement met strenge coronamaatregelen.

Correspondent Wouter Zwart bezocht in augustus het concertexperiment:

Concert zonder afstand: Duitse wetenschappers testen coronagevaar tijdens evenement

Volgens de onderzoekers is goede ventilatie de belangrijkste voorwaarde om de concertagenda weer op te pakken. Onderzoeksleider Stefan Moritz raadt daarom culturele instellingen aan te investeren in geavanceerde ventilatietechnologie.

Verschillende bezetting

De onderzoekers pleiten voor het aanpassen van de bezetting van een concertzaal op basis van de besmettingsgraad in een regio of land. Zo zou bij een zevendaags gemiddelde van minder dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners de capaciteit van een zaal kunnen liggen op 50 procent van het normale aantal bezoekers. Bij meer dan 50 besmettingen per 100.000 mensen moet de capaciteit worden teruggebracht naar 25 procent.

In Nederland ligt het zevendaags gemiddelde volgens het coronadashboard op 59,1 besmettingen per 100.000 inwoners. Op dit moment mogen concertzalen maximaal 30 bezoekers ontvangen, ongeacht de grootte van de zaal. In Duitsland moeten vanaf maandag alle theaters hun deuren sluiten.

Overigens is geen enkele proefpersoon na afloop van het experiment in Leipzig positief getest op het coronavirus.

Football news:

Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona
Napoli fans hielden een vuurshow voor het stadion ter nagedachtenis aan Maradona
Maradona tekende documenten over balsemen en exposeren. De familie wist niet dat ex-Argentina striker Diego Maradona stierf aan een hartstilstand op 25 November. Volgens de journalist Hernan Castillo heeft de voetballer documenten ondertekend waarin staat dat hij na zijn dood moet worden gebalsemd en tentoongesteld. Er zij op gewezen dat de familie van Maradona dit pas in de laatste uren ontdekte en verrast was. Daarover is nog geen besluit genomen. Op dit moment vindt in het presidentieel paleis in Buenos Aires een afscheidsceremonie voor Maradona plaats. Het lichaam wordt in een gesloten kist gelegd
Zorc over de toekomst van Nederland: we hebben lange termijn plannen met hem
Juve zal spelen met Genua, Inter tegen Fiorentina, Milaan-Torino en andere paren van de 1/8 finale van de Italiaanse Cup
Musa over Sheffield: Ik wil op het hoogste niveau spelen, met alle respect voor deze club, want Striker Ahmed Musa heeft commentaar gegeven op een mogelijke verhuizing naar Sheffield United. Ik begrijp niet waarom dit verhaal begon, ik besteed geen aandacht aan geruchten en roddels. Met alle respect voor deze club, Ik verliet Saoedi-Arabië om mijn carrière op het hoogste niveau voort te zetten. Hij zei: Voorwaar, Ik ben vastbesloten dat te doen. Eerder werd gemeld dat agenten de speler boden aan Newcastle, crystal Palace, West ham, Burnley en Sheffield United