Netherlands

Duidelijkheid rond medische hulp Van Laarhoven laat nog even op zich wachten

DEN HAAG - Of ex-coffeeshophouder Johan van Laarhoven in aanloop naar zijn volgende strafzaak in Nederland medische zorg in een normaal ziekenhuis krijgt, is nog maar de vraag. Ook is nog niet duidelijk of Van Laarhoven zijn gratieverzoek thuis mag afwachten. De rechter doet vrijdag 24 januari uitspraak van het kort geding in Den Haag. Johan van Laarhoven was zelf niet bij de zitting, zijn broer Frans wel.

De advocaten, Spong en Knoops, van de voormalig coffeeshophouder hadden het kort geding aangespannen. Van Laarhoven is volgens zijn advocaten in zeer slechte conditie en kan medisch personeel van een gevangenis hem niet voldoende helpen.


Smeekbede om medische behandeling
Vrijdagmorgen is Van Laarhoven al medisch onderzocht in de gevangenis van Vught. De arts die dat onderzoek deed zag geen acute noodzaak voor een opname in een ziekenhuis. Volgens de advocaten is Van Laarhoven zo ziek dat hij geen week meer kan wachten. Ze smeekten bijna om Van Laarhoven medisch te laten behandelen in een ziekenhuis. Echter meent de landsadvocaat dat Van Laarhoven ook vanuit Vught kan worden behandeld. Ze verwezen ook naar een 'fit-to-fly'-verklaring die Thailand aan Van Laarhoven gaf om te mogen vliegen. Van Laarhoven moet ook nog een deel van zijn Thaise veroordeling in Nederland uitzitten. Hiervoor willen zijn advocaten gratie vragen.

Dubieuze rol
Nederland heeft een dubieuze rol in zijn Thaise veroordeling, oordeelde eerder de Nationale ombudsman. Van Laarhoven heeft al vijf jaar onder erbarmelijke omstandigheden in een Thaise cel doorgebracht die niet bijgedragen heeft aan zijn gezondheid, zijn argumenten voor het gratieverzoek. "Bovendien is de verdediging van plan de Nederlandse Staat aan te klagen voor haar rol in de Thaise veroordeling. Iedere dag dat hij dan niet in de cel vastzit, kan dan positief uitpakken voor Nederland", beargumenteerde advocaat Knoops.


Van Laarhoven zat in Thailand sinds 2015 in de cel voor het witwassen van drugsgeld. Onder druk van de Nationale ombudsman startte de Nederlandse overheid een procedure om Van Laarhoven zijn straf hier uit te laten zitten. De Nationale ombudsman oordeelde dat Nederlandse aanklagers de Thaise politie aanwijzingen gaven waardoor Thailand hem kon arresteren.

Belastingfraude, criminele organisatie en witwassen


Nu de voormalig eigenaar van The Grass Company in Nederland is, moet hij nog 10 jaar en 8 maanden van de Thaise straf uitzitten. Ondertussen kan de strafzaak starten waar Van Laarhoven in Nederland van verdacht wordt. Justitie verdenkt de voormalig coffeeshophouder van belastingfraude, lidmaatschap van een criminele organisatie en het witwassen van twintig miljoen euro. Hij zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt in de tijd dat hij eigenaar was van coffeeshopketen The Grass Company in Noord-Brabant.

In deze video leggen we je uit hoe Johan van Laarhoven in ‘de Thaise hel’ belandde.

Lees alles over de zaak van Johan van Laarhoven op onze themapagina.