Netherlands

Druk op de Brabantse intensive cares blijft hoog, opnieuw patiënten overgeplaatst

BREDA - Ondanks de stabilisatie in de Brabantse ziekenhuizen, blijft de druk op de intensives cares 'onverminderd hoog'. Dat zegt het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) vrijdag. In de afgelopen 24 uur zijn verschillende ic-patiënten overgeplaatst naar ziekenhuizen buiten de provincie. Op die manier moet in Brabant iets meer lucht ontstaan om mensen de juiste zorg te kunnen bieden.

Het totaal aantal coronapatiënten dat in de Brabantse ziekenhuizen ligt, is wel verder gedaald tot onder de 650. Daarmee is wederom sprake van afname, zo blijkt uit de statistieken. Dat komt vooral doordat mensen met corona de reguliere verpleegafdeling kunnen verlaten. Op de intensive cares (ic) daalt het aantal patiënten de laatste dagen heel licht.

“We zien een aanhoudende, maar zeer trage daling van de instroom", aldus een ROAZ-woordvoerder. In de afgelopen 24 uur zijn 130 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen opgenomen. In diezelfde periode mochten 120 mensen het ziekenhuis verlaten. In de twee dagen hiervoor verlieten net iets meer coronapatiënten de Brabantse ziekenhuizen dan er nieuw werden opgenomen.

Uitplaatsing blijft noodzakelijk
"We hebben nog steeds een relatief hoge bezetting op de ic’s. En dan niet alleen van de normale ic-plekken, maar ook op de tot ic omgebouwde ziekenhuiskamers. De druk blijft dus onverminderd hoog”, duidt de woordvoerder de op het eerste oog hoopgevende cijfers.

“We zitten dus nog steeds met een lastige situatie. Dat betekent dat het voor ons nog steeds noodzakelijk blijft patiënten uit te plaatsen naar ziekenhuizen buiten Brabant. Dit gebeurt omdat daar wel nog genoeg ‘normale’ ic-plekken zijn onder de reguliere intensive care-omstandigheden.”

Extra druk
In Brabant is de ic-capaciteit in de afgelopen weekend verdubbeld tot 240 bedden. Hiervan zijn er tussen de 190 en 210 bedoeld voor coronapatiënten. “Er liggen nu veel mensen op speciaal gebouwde ic’s. Je beschikt daar niet altijd over de ‘echte’ inrichting. Dus dat zorgt voor extra druk op het personeel", aldus de woordvoerder.

De instroom moet dus fors gaan verminderen voordat er lucht ontstaat op de ic's. "Er waren gisteren nog steeds 130 nieuwe opnames, dat is toch opvallend. Het stelt ons dus nog altijd voor een uitdaging op de Brabantse ic’s.”

LEES OOK:
Zeker 28.000 zelfstandige ondernemers in Brabant in de knel door coronacrisis

Sehraz (16) werd in coma gehouden vanwege corona, nu hij beter is wil hij wat terugdoen

Football news:

Jan-OGE Fjortoft: Liverpool stopte met de competitie om Werner om financiële redenen
Barcelona zal een video bevatten met fans die het volkslied van de club voor de wedstrijd tegen Leganes zingen
Zinchenko over Guardiola: voetbalgenie moet er zo uitzien
Tottenham is de gastheer van Manchester United op 19 juni, terwijl Liverpool Everton speelt op 21 juni. APL zenders hebben een akkoord bereikt over de data en tijden van de wedstrijden van het Engels kampioenschap
Bruno Fernandes: ik huilde toen ze me vertelden dat er een kans was om naar Manchester United te gaan
Lovren op Liverpool spelers op de knie: wat er in de VS is gebeurd is onaanvaardbaar. We zijn allemaal gelijk, en ik wilde deze gedachte delen
De definitieve beslissing over Werner ' s overplaatsing naar Chelsea wordt volgende week genomen