Netherlands

Druk met corona: takenpakket van De Jonge wordt verlicht

Portefeuille

12 minuten geleden Aangepast: 9 minuten geleden

De Jonge dinsdag tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Vanwege de drukte door de aanpak van het coronavirus krijgt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge waarschijnlijk een kleiner takenpakket. Er wordt op het ministerie van Volksgezondheid gesproken over een 'eerlijker verdeling van de taken', zodat De Jonge zich beter kan focussen op de aanpak van het coronavirus.

Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van De Telegraaf. VVD-minister Tamara van Ark (Medische Zorg) en CU-staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) zullen een deel van de taken van De Jonge overnemen. Zijn belangrijkste dossier wordt de coronabestrijding, hoewel hij ook nog enkele andere taken zal houden, zegt een bron.

Hoe de taakverdeling er precies uit gaat zien, wordt morgen besproken tijdens de wekelijkse ministerraad. Naast de bestrijding van het coronavirus is minister De Jonge op dit moment ook verantwoordelijk voor onder meer de ouderenzorg, de arbeidsmarkt in de zorg en medisch-ethische vraagstukken.

Tweede golf

De tweede golf van het coronavirus heeft Nederland bereikt kondigde De Jonge afgelopen vrijdag aan. Aan het einde van deze week krijgen 14 van de 25 Veiligheidsregio's het predicaat zorgelijk, vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Daar gaan gelden dan strengere coronamaatregelen, bijvoorbeeld in de horeca.

Intussen is er veel kritiek op de corona-aanpak van het kabinet, bijvoorbeeld over het beperkte aantal beschikbare coronatesten. Niet iedereen kan zich snel laten testen. Ook het bron- en contactonderzoek laat nog te wensen over.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Jonge steekt hand in eigen boezem: had eerder meer testen kunnen regelen

Opgestapt vanwege oververmoeidheid

De afgelopen weken werd er rond het Binnenhof vaak opgemerkt dat De Jonge er vermoeid uitziet. Vermoeidheid zorgde er uiteindelijk voor dat het zijn voorganger die zich bezighield met de aanpak van corona, minister Bruno Bruins, te veel werd.

Die stapte op als minister voor Medische zorg vanwege oververmoeidheid. Dat gebeurde nadat hij onwel werd tijdens een debat over de aanpak van het coronavirus.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Lijsttrekkersrel CDA sleept voort: 'Behandel Omtzigt en De Jonge gelijk'

Football news:

We blijven het beste team in de geschiedenis verzamelen. Nu de rechtse verdedigers van de
Ryan Giggs: het kan 15-20 jaar duren voordat de Manchester United titel
Galaxy ontsloeg hoofdcoach Skelotto Guillermo Barros Skelotto vertrekt als hoofdcoach van de Los Angeles galaxy. De club kondigde het ontslag van de specialist aan. Dominic Kinnear is benoemd tot waarnemend hoofdcoach. Gezien de resultaten hebben wij besloten de andere kant op te gaan. Galaxy is een club met een kampioensmentaliteit. Als club hebben we een collectieve verantwoordelijkheid en iedereen zou de schuld voor de huidige situatie van de club moeten delen. Ik neem de verantwoordelijkheid voor de slechte resultaten en geloof dat we de juiste weg kunnen vinden voor dit team en onze clubzei Galaxy CEO Dennis te Klose. Sinds 2019 werkt Skelotto voor de Los Angeles-Club
Gattuso ongeveer 1:0 Sociedad: match afhing, beslissen of Napoli de taak om vooruit te gaan naar de Play-offs de Europa League meer dan de helft
De val van de Portugezen, die Cristiano boven zichzelf stelde. Van Chelsea en Mercedes in 16-naar kijken in Kuban en term for drugs
Juve praat met de ontslagen Sarri om hun contract op te zeggen. De coach kreeg 5,5 miljoen euro per jaar
Fonseca Pro 0:0 met CSKA Sofia: de kwaliteit van Roma ' s spel in Serie A is anders, maar dat is normaal. Roulatie is nodig. De hoofdcoach van de Roma Paulo Fonseca vatte de wedstrijd van de groepsfase van de Europa League samen. We vielen zo vaak aan, maar we deden het langzaam, maakten fouten met de laatste pas, hadden niet de juiste intensiteit. Nu hebben we geen keus, we moeten de ploeg draaien. Diavara, Calafiori en nu Santon zijn geëlimineerd, dus de keuze van spelers is beperkt. Ja, de kwaliteit van het spel is anders in Serie A, maar dit is normaal. Ik ben verantwoordelijk voor de rotatie van het team, en het is noodzakelijk. Ik geloof in wat het team op het veld doet, in de eerste plaats in Serie A, zei Fonseca