Netherlands

'Driekwart schapen heeft geen schaduw', verschillende partijen werken aan hitteplan

Slechts een minderheid van de schapen in ons land kan op hete dagen verkoeling zoeken. Uit een steekproef van actiegroep Wakker Dier blijkt dat bijna driekwart van de schapen geen toegang tot schaduw heeft. De organisatie bezocht 134 schapenweides in Noord-Holland met in totaal zo'n 5000 schapen.

De steekproef vond plaats op 31 juli, toen er in De Bilt een maximum van 32 graden gemeten werd. Schapen krijgen vanaf een temperatuur van 23 graden last van hittestress. Ze gaan hijgen, worden sloom en proberen de schaduw op te zoeken.

"Schapen bij 30 graden in de volle zon laten staan, dat is onverantwoord. Het betekent hittestress en een marteling voor de dieren", zegt woordvoerder Anne Hilhorst. Volgens de organisatie was er vooral in weilanden met minder dan tien schapen een voorziening voor schaduw getroffen, en minder vaak als er grotere aantallen schapen stonden.

Bij de steekproef is volgens Wakker Dier ongeveer 4 procent van alle schapen in Nederland bekeken. Na Friesland is Noord-Holland de provincie met de meeste schapen. Hilhorst: "Natuurlijk verschillen de omstandigheden in andere provincies, toch vrezen we het ergste."

Hitteplan 2.0

De dierenwelzijnsorganisatie noemt het plaatsen van karren of het planten van bomen als oplossingen om voor meer schaduw in weides te zorgen. Voldoende schaduwplek creëren is onderdeel van het Nationaal Hitteplan voor Dieren, waar de organisatie in Den Haag voor lobbyt.

Veehouders werken zelf aan een 'Hitteplan 2.0'. Temperatuur en luchtvochtigheid worden daarin gecombineerd tot de zogenoemde Temperature Humidity Index (THI), een waarde die aangeeft hoeveel hittestress dieren ervaren. Als voor bepaalde dieren een kritische waarde wordt bereikt, moet de boer in de toekomst een vaste set adviezen opvolgen om de dieren verkoeling te bieden.

"Boeren, ook schapenhouders, hebben er groot belang bij om hittestress bij hun dieren te voorkomen", zegt een woordvoerder van landbouworganisatie LTO. "We roepen onze leden op om te anticiperen op hitte zoals deze."

Op Twitter plaatsten veehouders de afgelopen dagen voorbeelden van hoe ze hun dieren koel houden, onder de hashtag #geenhittestress.

Football news:

Leeds United heeft Bayern 20 miljoen euro aangeboden voor overlast. Clubs in de eindfase van de onderhandelingen de FC Bayern münchen middenvelder Michael Cuisins kan nog steeds een carrière in de Premier League. Volgens journalist Christian Falk zijn de onderhandelingen van Leeds met de club van München de laatste fase ingegaan. Volgens Fabrizio Romano, heeft Leeds een persoonlijk contract gesloten met de 21-jarige Fransman, het laatste bod dat naar Bayern München wordt gestuurd is 20 miljoen euro
Pep heeft al minder dan 480 miljoen uitgegeven aan de verdediging van de stad, en deze week brak de club record voor het uitgeven aan een verdediger
De APL scheidsrechters zullen gevraagd worden om het handspel te verzachten. Maar de bond kan niet afwijken van de regels.Het Comité van scheidsrechters in Engeland (PGMOL) zal de scheidsrechters vragen om soepeler te zijn in de beslissingen over het straffen van handspel. Er wordt op gewezen dat overtredingen nog steeds zullen worden geregistreerd als de hand boven een bepaald niveau is wanneer de bal het raakt, maar PGMOL vroeg om een verstandiger aanpak in situaties waar dit mogelijk is, en om te beginnen met de regel. Het is vermeldenswaard dat de Premier League niet kan afwijken van de regels van het spel, kan gewoon een zachtere Interpretatie van de regels. Daarnaast reguleert de FIFA het VAR-systeem volledig en wil het overal ter wereld op uniforme normen brengen. In de Premier League geven we nu een straf voor bijna elke slag van de bal in de hand in het strafgebied. Noch de spelers, noch de coaches, noch, naar het schijnt, de scheidsrechters zelf als deze
Lyon waardeert Aouar meer dan 40 miljoen euro. Arsenal bood aan dat de president van Lyon Jean-Michel Olas de kans zou beoordelen dat de middenvelder Houssem Aouar bij Arsenal zou komen. Is het waar dat Aouar een contract heeft gesloten met Arsenal en dat de Londense club een aanbod heeft gedaan dat niet bij u past? Het aanbod was bescheiden. Het leek ons dat ze geen rekening hielden met het feit dat hij eigenlijk een speler is van het Franse nationale team. Dus het aanbod paste niet bij ons
Tottenham verkoopt Mourinho ' s merch niet omdat Chelsea nog steeds het merkrecht bezit. Maar het stopte Manchester United
Shomurodov is dicht bij het verhuizen van Rostov naar Genua voor 8 miljoen euro (Sport Italia)
Pobegalov ongeveer 12 gevallen van covid in Shinnik: ik hoop dat we kunnen beginnen met de training tegen 4 oktober