Netherlands

Dow gaat door de 28.000 punten

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met nieuwe records gesloten. De toonaangevende Dow-Jonesindex ging daarbij door de grens van 28.000 punten. Beleggers op Wall Street verwerkten onder meer beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. Verder ging de aandacht vooral uit naar het handelsoverleg tussen China en de Verenigde Staten.

De Dow eindigde 0,8 procent hoger op 28.004,89 punten. De brede S&P 500 won ook 0,8 procent, tot 3120,46 punten, en technologiegraadmeter Nasdaq ging met 0,7 procent omhoog naar 8540,83 punten.

Het optimisme over een handelsdeal lijkt weer wat terug te keren. De Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross sprak over de laatste fase in de onderhandelingen, maar waarschuwde wel dat de nieuwe invoertarieven op Chinese goederen, die op 15 december gepland staan, alsnog kunnen ingaan. Ook economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow stelde dat de twee grootmachten er bijna uit zijn.

Warenhuisketen JC Penney wist zijn kwartaalverlies sterker terug te brengen dan kenners in doorsnee hadden verwacht. Dat werd op de beurs beloond met een koerssprong van ruim 6 procent.

Toeleverancier aan de chipsector Applied Materials kreeg de handen van beleggers eveneens op elkaar met positieve verwachtingen voor het lopende kwartaal. Dat zou een signaal kunnen zijn dat de zwakte in de chipmarkt ten einde komt. Het aandeel steeg een kleine 9 procent. Producent van chips en grafische kaarten Nvidia opende ook de boeken. Hier viel de verwachting juist tegen en het bedrijf verloor bijna 3 procent op de beurs.

Verder werd Qiagen zo’n 9 procent hoger gezet. De Nederlands-Duitse biotechnoloog gaat praten met potentiële kopers. Diverse partijen hebben interesse getoond in een overname van het bedrijf dat noteringen heeft aan de beurzen in Frankfurt en New York.

De euro was 1,1053 dollar waard, tegen 1,1044 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen eerder op de dag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,9 procent duurder op 57,82 dollar. Brentolie steeg 1,8 procent in prijs tot 63,38 dollar per vat.

Football news:

Guardiola over de annulering van het verbod: waanzinnig blij voor het team. De spelers zijn de reden waarom we in de Champions League kwamen
Alaba wil 20 miljoen euro per jaar ontvangen. Prioriteit – Barcelona en Real Madrid, hij wil niet naar de stad, Chelsea en PSG
Arteta zei dat topspelers naar Arsenal willen: de club heeft een ongelooflijke geschiedenis. We spelen voetbal dat aantrekt
Sarri voor Sassuolo: ze volgen het pad van Atalanta. Juve moet voorbereid zijn om te overleven
Nogmaals, we bewonderen Atalanta: we wonnen 6 Brescia, scoorde 26 doelpunten meer dan Juve, Pasalic heeft meer doelpunten in het voorjaar dan in Spartak
Rashford wordt eredoctoraat aan de Universiteit van Manchester. Voor hem kregen Ferguson en Charlton diploma ' s
Barcelona heeft een verzoek ingediend voor de 20-jarige Tottenham middenvelder Sessegnon