Borussia Dortmund heeft zich maandag stevig uitgesproken tegen de Super League. De Bundesliga-club trekt samen met Bayern München op en is fel tegenstander van de komst van de nieuwe Europese topcompetitie.

"De bestuursleden van de European Club Association (ECA) zijn zondagavond bijeengekomen voor een virtuele bijeenkomst waarin werd afgesproken dat het bestuursbesluit van vrijdag nog steeds standhoudt", meldt Dortmund-directeur Hans-Joachim Watzke in een verklaring.

Watzke doelt op een vergadering van de ECA - de belangenvereniging van clubs - waarin werd besloten om de Champions League te hervormen. "De bestuursleden hebben een duidelijk standpunt ingenomen door de plannen van de Super League af te wijzen", aldus Watzke, die benadrukte dat Bayern en Dortmund tijdens de discussies exact dezelfde standpunten deelden.

Het controversiële initiatief om de Super League op te richten komt van Liverpool, Manchester City, Manchester United, Arsenal, Tottenham Hotspur, Chelsea, FC Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, AC Milan, Internazionale en Juventus. Mogelijk komen daar nog clubs bij.

De twaalf clubs richten de Super League op uit onvrede met de huidige opzet van de Champions League. De nieuwe vorm van het miljoenenbal - naar verluidt een competitie zonder groepsfase, maar met één ranglijst van 36 clubs - zou volgens deze clubs niet ver genoeg gaan.

Daarbij komt dat de grootmachten met een Super League meer inkomsten genereren en financiële zekerheid hebben, omdat ze sowieso mogen meedoen. De oprichters verwachten 10 miljard euro te genereren gedurende de periode dat de clubs zich aan het ambitieuze project hebben verbonden. De clubs willen ondertussen blijven meedoen aan de nationale competitie.