Netherlands

Dorp staat op voor circus in nood: 'We hebben nog een week te eten'

Niet optreden

9 minuten geleden Aangepast: 5 minuten geleden

Amber Zinnecker, de dochter van directeur Robert Beeld © EditieNL

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Hij kan zijn dieren nog hooguit een week voeren en dan is het eten op. Circusdirecteur Robert Zinnecker van circus Barani is ten einde raad. Door de coronacrisis staat het circus al acht maanden stil en zijn er dus geen inkomsten.

"We hebben helemaal niks meer", zegt Zinnecker tegen EditieNL. "Ik heb hier dertien man rondlopen die ik niet kan onderhouden en we hebben hooguit nog een week eten voor onszelf en voor de dieren."

Circus Barani staat momenteel op een terrein in Bergen op Zoom. De inwoners van het dorp zijn afgelopen week massaal in actie gekomen voor het circus. "Ik ben zo blij met alle hulp die we krijgen van de mensen om ons heen. Mensen komen eten langsbrengen voor ons en voor de dieren."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kabinet steunt kermisexploitanten met ruim 10 miljoen euro

Talitha van Camp startte een hulpactie voor het circus. "Veel mensen hebben gereageerd en gul gegeven. We kunnen het circus nu een bedrag van 12.000 euro overhandigen. Ook zijn veel mensen stro en hooi komen brengen voor de dieren." Een dierenarts is vrijwillig langsgekomen om alle dieren na te kijken. "Dat was echt hartverwarmend."

Huishoudboekje

In Nederland zijn er ongeveer vijftien tot twintig rondtrekkende circusondernemingen. Volgens Patrick Cramers van Circuspunt, een overkoepelende organisatie voor circussen, verkeert de branche in zwaar weer. "We raken langzaam maar zeker ons publiek een beetje kwijt. Het gaat net als met de kermisondernemingen ook met de circussen heel slecht."

Toch gaat het lang niet overal zo slecht als met Barani. "Veel circussen hebben een aantal jaar geleden bedacht dat ze met de tijd mee moeten gaan en reserves moeten opbouwen. Ze denken vooruit, zodat ze niet direct failliet gaan zodra het slechter gaat. "

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Acrobaten vallen tien meter tijdens act in kerstcircus in Amsterdam

Zinnecker geeft aan geen reserves te hebben omdat zijn zoon vorig jaar een ongeluk heeft gehad. "Hij zit nu in een rolstoel. Dat heeft heel veel gekost. Bovendien moeten we nog veel geld betalen voor vergunningen, ook al worden die nu ingetrokken, en hebben we hoge verzekeringskosten voor onszelf en de dieren."

Overheidssteun

Het circus heeft tijdens de coronaperiode een paar keer opgetreden. "We zijn in Zeewolde en in Nijkerk geweest. Dat ging goed, maar ook maar met dertig mensen in een tent. Dat levert natuurlijk niet veel op."

Circus Barani heeft de afgelopen acht maanden in totaal vierduizend euro van de overheid gekregen maar daarmee niet alle kosten kunnen dekken.

Football news:

Barcelona eerste ooit Champions League penalty schop in 5 opeenvolgende rondes
Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB
We kennen meer dan de helft van de deelnemers in de Champions League playoffs. Wie is daar al en wie heeft het uitgesteld tot de laatste ronde?
Maguire ongeveer 1:3 met PSG: de tegenstander scoorde illogisch - een ricochet en flipperen rond het strafgebied
Ronald Koeman: Barcelona wil 18 punten scoren in de Champions League. We hadden een geweldige 1e helft met Ferencvaros
= = Clubcarrière = = Lampard maakte zijn debuut in het eerste elftal in de play-offs voor de tweede keer op rij. Sevilla kan nog steeds Chelsea op deze indicator op de laatste dag van het spel, maar ze zullen niet verslaan hun rivaal in de tafel, omdat de Blues nog steeds het voordeel in face-to-face vergaderingen. De Londense club heeft de eerste plaats in Groep E
Manchester United, PSG en RB hebben elk 9 punten in Groep H voor de laatste ronde van de Champions League