Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dopingschorsing atleten Rusland voorbij, maar ze mogen nog altijd niet meedoen

Door onze sportedactie

De mondiale atletiekfederatie heeft de dopingschorsing van Russische atleten na bijna acht jaar opgeheven. Dat betekent niet dat ze mogen meedoen aan internationale wedstrijden. Er is namelijk nog altijd de oorlog in Oekraïne die deze atleten aan de kant houdt.

Atletiekfederatie World Athletics is tevreden met de maatregelen die Rusland heeft getroffen tegen systematisch dopinggebruik. Toen deze "diepgewortelde cultuur" in 2015 aan het licht kwam, werden atleten uit Rusland verbannen van alle internationale toernooien en wedstrijden.

Rusland werd opgedragen schoon schip te maken. Alle mogelijke vormen van systematisch dopinggebruik moesten verdwijnen. De mondiale atletiekbond startte een werkgroep die dit proces op de voet volgde.

De Noor Rune Andersen leidde deze werkgroep en zag de afgelopen jaren te weinig verbetering. Donderdag had hij eindelijk goed nieuws voor Rusland. "Er is een nieuwe cultuur van goed bestuur en nultolerantie voor doping in de hele Russische atletiekbond", zei Andersen op een persconferentie.

Maria Lasitskene werd in 2021 onder neutrale vlag olympisch kampioen.Foto: G

Uitzondering voor een aantal atleten

Voor 42 Russische atleten met een brandschoon blazoen werd de afgelopen jaren een uitzondering gemaakt. Zij mochten onder neutrale vlag wél meedoen aan internationale wedstrijden. Hoogspringster Maria Lasitskene kon zo bijvoorbeeld in 2021 olympisch kampioen worden.

De opheffing van de Russische dopingschorsing is in de praktijk slechts een formaliteit. Russische en Belarussische atleten mogen namelijk nog altijd niet meedoen aan internationale wedstrijden vanwege de oorlog in Oekraïne.

De Europese atletiekraad besloot vorige week dat deze verbanning voortduurt zolang de oorlog in Oekraïne woedt. De internationale federatie World Athletics nam dit besluit over.