Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dodental door aardbeving Marokko opgelopen tot boven de 2000

Mensen brengen de nacht door in Marrakech

In Marokko is het dodental als gevolg van de aardbeving opgelopen tot boven de 2000. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken in Marokko zijn er zeker 2012 mensen om het leven gekomen. De meeste mensen zijn omgekomen in de provincies Al Haouz (1293) en Taroudant (452). Ook zijn er zeker 2059 gewonden.

De verwachting is dat het dodental verder zal oplopen. Reddingswerkers hebben veel moeite om verschillende zwaar getroffen afgelegen gebieden te bereiken. In het stadje Asni, zo'n 40 kilometer ten zuiden van Marrakech, zijn vrijwel alle woningen beschadigd en slapen mensen noodgedwongen op straat. Ook in andere bergdorpen in de buurt van het epicentrum is de schade groot.

Ook elders brengen mensen de nacht door in de buitenlucht. In de stad Marrakech zelf slapen honderden mensen op straat. Dat gebeurt onder meer op het centrale plein Djemaa el Fna.

De beving was vrijdagavond even na 23.00 uur lokale tijd (middernacht in Nederland) en had volgens de Marokkaanse geologische dienst een kracht van 7,2. De Amerikaanse geologische dienst noemt een kracht van 6,8. Zo'n twintig minuten later was er nog een naschok met een kracht van 4,9.

Marokko heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. De Marokkaanse vlag zal de komende dagen halfstok worden gehangen. Koning Mohammed VI zei gisteravond in een verklaring dat er gezorgd zal worden voor eten, schoon drinkwater, tenten en dekens.

Op veel plaatsen is de ravage enorm, en is de wanhoop groot:

Vanuit de hele wereld heeft Marokko inmiddels hulp aangeboden gekregen, onder meer van Turkije. Dat land werd eerder dit jaar getroffen door een zware aardbeving, waardoor tienduizenden mensen om het leven kwamen. Ook onder meer Duitsland, Frankrijk, Israël en Qatar hebben hulp aangeboden.

President Biden (VS) zegt dat de Amerikanen klaar staan om "alle noodzakelijke hulp aan het Marokkaanse volk te bieden". Nederland heeft 5 miljoen euro voor de hulpverlening beschikbaar gesteld. "We blijven natuurlijk kijken wat Nederland nog meer kan doen", meldde demissionair minister Schreinemacher gisteren.

Rivaal Algerije heeft aangeboden zijn luchtruim te openen voor medische vluchten en vluchten met hulpgoederen. Algerije verbrak zijn diplomatieke banden met Marokko twee jaar geleden. Ook zegt het land hulp te willen leveren, als Marokko dat vraagt.

Mensen rond in een kampvuur in Moulay Brahim, in de provincie Al Haouz