Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dodental aardbeving loopt verder op, koning kondigt nationale rouw af

Het verdriet is groot in Marokko na een zware aardbeving vannacht.

De aardbeving van vrijdagavond lokale tijd is de dodelijkste aardbeving die het Noord-Afrikaanse land trof in decennia. Het dodental is tot boven de 1300 gestegen, er zijn meer dan 1800 gewonden van wie velen ernstig. Het epicentrum van de beving met een kracht van 7.2 lag ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van de stad Marrakech. Meer bevingen worden niet uitgesloten.

Veel sterfgevallen zijn gemeld in de provincie Al-Haouz. In de getroffen gebieden zijn tal van gebouwen ingestort en beschadigd.

Veel gewonden zijn er zeer ernstig aan toe. Volgens waarnemers kan het dodental van de aardbeving van vrijdag dan ook nog veel verder oplopen. De zwaarst getroffen gebieden zijn moeilijk te bereiken en de dorpen zijn niet voorbereid op aardschokken omdat die er zelden zijn geweest. In bergdorpen wordt ook met de hand naar slachtoffers in het puin gezocht.Marokko werd vrijdagavond even na 23.00 uur opgeschrikt door de aardbeving met een kracht van 6.8. Het epicentrum van de beving, die volgens het Amerikaans seismologisch instituut USGS plaatsvond op 18,5 kilometer diepte, bevond zich zo’n tachtig kilometer ten zuidwesten van de toeristische stad Marrakech.

Naschokken

Na de beving volgden honderden naschokken. Die worden steeds zwakker en zijn mogelijk niet voelbaar voor de burgers. Dat heeft Nacer Jabour, het hoofd van het Marokkaanse geologisch instituut, gezegd volgens het Marokkaanse persbureau MAP. De sterkste naschok had een kracht van 6.0.

De aardbeving zelf had volgens het instituut een kracht van 7.2. „Het is de eerste keer in een eeuw dat het instituut zo’n gewelddadige aardbeving in Marokko heeft geregistreerd”, aldus Jabour. In de stad Marrakech is onder meer een minaret van een moskee ingestort. De brokstukken liggen op geparkeerde auto’s. Op beelden is te zien dat mensen in paniek de straat op vluchten.

400 kilometer

Tegen persbureau Reuters zegt een inwoner van een dorp in de buurt van het epicentrum dat bijna alle huizen zijn beschadigd. Er zouden nog mensen onder het puin liggen in onder meer Asni. „Onze buren liggen onder het puin en mensen in het dorp doen alles om ze er onder vandaan te halen”, aldus inwoner Montasir Itri. Puin wordt eerst handmatig verwijderd, het wachten is op zwaarder materieel.

Volgens Jabour werd de beving gevoeld in een straal van 400 kilometer, tot in Algerije en Portugal. In het getroffen gebied zouden in totaal zo’n acht à tien miljoen mensen wonen.