Netherlands

Dodental aanslag school Kabul naar ruim 60, eerste slachtoffers begraven

In de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn de eerste slachtoffers begraven van de aanslag bij een school. Het dodental is opgelopen naar boven de zestig. De meeste slachtoffers zijn tienermeisjes. Meer dan 150 mensen raakten gewond.

Ook worden nog altijd mensen vermist. Bij ziekenhuizen zoeken familieleden op lijsten naar de naam van hun geliefde. Ook wordt gekeken in mortuaria.

Gisteren ontploften bij de ingang van de school binnen een paar minuten een autobom en twee andere bommen. De explosies kwamen op het moment dat de school uit ging en honderden meisjes naar buiten liepen. In het gebouw werd in de ochtend lesgegeven aan jongens; in de middag waren de meisjes aan de beurt.

Gescheurde rugtassen

Honderden mensen kwamen vandaag bijeen bij de school. Op de aanslagplek lagen nog tientallen schoenen, schriften met bloedvlekken en gescheurde rugtassen.

Ooggetuigen klaagden over de hulpdiensten, die er veel te lang over zouden hebben gedaan om de plek van de aanslag te bereiken. Het zou een half uur tot een uur hebben geduurd. Een groot aantal gewonden zou in riksja's en privéauto's naar ziekenhuizen zijn gebracht.

Spullen van slachtoffers van de aanslag EPA

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het geweld. Afghaanse overheidsfunctionarissen wezen al snel naar de Taliban, maar die hebben elke betrokkenheid ontkend.

De school staat in een wijk waar veel Hazara wonen, een etnische minderheid die vooral bestaat uit sjiitische moslims. De wijk in het westen van Kabul werd in het verleden vaker getroffen door terreur. Veel aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat, die sjiieten beschouwt als afvalligen.

Zo kwamen in de wijk in 2018 bij een bomaanslag op een school 34 mensen om het leven. In hetzelfde jaar vielen 24 doden bij een aanval op een sportvereniging en in mei vorig jaar was een kraamkliniek het doelwit.

Barbaarse aanval

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de aanslag op de school barbaars en EU-afgevaardigden in Afghanistan spreken van een "aanslag op de toekomst van het land".

De Pakistaanse Nobelprijswinnaar en activiste Malala Yousafzai reageerde via Twitter:

Door de aanslag zijn de zorgen over de toekomst van land verder toegenomen. Afghanistan moet het na 11 september doen zonder militairen van de NAVO en de Verenigde Staten, die op 1 mei formeel begonnen met het terugtrekken van hun troepen.

De vrees bestaat dat de Taliban en IS het moment gebruiken om met geweld hun macht en invloed te vergroten.

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten