Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

DNB pakte vorig jaar achttien illegaal opererende cryptobedrijven aan

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) is vorig jaar achttien zaken gestart tegen cryptobedrijven die geen vergunning hebben, blijkt uit een document waar Het Financieele Dagblad donderdag over schrijft. Veertien zaken werden succesvol afgerond, twee zijn nog in behandeling en bij nog twee andere werd handhavend opgetreden.

Cryptobedrijven die in Nederland actief willen zijn moeten sinds 2020 een vergunning aanvragen bij DNB, zodat de centrale bank toezicht kan houden op de werking en de geldstromen bij de beurzen. Niet alle buitenlandse aanbieders van cryptomunten doen dat en bij vermoedens dat bedrijven zich niet aan de regels houden start DNB een zaak.

Vorig jaar is de toezichthouder achttien van dat soort zaken begonnen. In veertien gevallen hebben bedrijven uiteindelijk toch een vergunning aangevraagd of zijn ze naar het buitenland vertrokken. Twee zaken zijn nog in behandeling, in twee gevallen werd er handhavend opgetreden. Wat dat betekent, zegt de bank niet, maar het kan gaan over boetes of dwangsommen. Het is ook niet duidelijk over welke bedrijven het precies gaat.

Nog in 2020 werd beslist dat alle cryptobedrijven witwascontroles moeten uitvoeren. Daarvoor moesten ze van al hun klanten de identiteit kennen en die ook kunnen verifiëren. Dat leverde veel extra kosten op, waardoor veel kleine bedrijfjes de boeken moesten sluiten.

Eind 2021 waren er 27 cryptobedrijven geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.