Netherlands

DML!: Datalab Pon mag vrij experimenteren

-

Het Datalab van Pon maakt iedere woensdag vrij om te experimenteren. “Als je daar geen tijd voor vrijmaakt komt er weinig van terecht,” zegt Kevin Haver op Digital Marketing Live! dat 3 november online gratis kan worden bekeken.

Pon is wereldwijd actief op het gebied van mobiliteitsproducten en -diensten en biedt ook honderden industriële oplossingen. In 1895 begonnen als kleinschalig familiebedrijf, groot geworden als handelshuis, bekendheid verworven als autohandelaar en inmiddels naar eigen zeggen toonaangevend in tal van markten.

Jaren geleden deed Pon al wel het nodige met interne data. Men had, zoals veel andere bedrijven, een Business Intelligence-systeem, maar dat was volgens Haver log en duur en de waarde van de data was ‘niet tastbaar’. “We wilden ook met kunstmatige intelligentie aan de slag.”

Een speciaal team van datawetenschappers is zich in eerste instantie gaan richten op de analyse van externe data. Een dochter die kleine graafmachines verkoopt kampte met een laag marktaandeel. Pon is toen allerlei bedrijven op internet en de KvK gaan analyseren om te kijken of er een match was. Door de juiste klantprofielen actief te benaderen werd 40 procent meer omzet behaald.

Voor een netwerk van fietsdealers werden 34.000 concurrerende winkels wereldwijd onderzocht om te kijken waar zich de belangrijkste ‘witte plekken’ bevonden. Die gegevens werden aangevuld met demografische data. “We hebben bijvoorbeeld gekeken naar regio waar veel gefietst werd”. Het bestaande dealerwetnetwerk kon op basis van deze data geoptimaliseerd worden: met 11 procent minder dealers werd 8 procent meer omzetgroei gerealiseerd.

Sinds enige tijd wordt ook interne data geanalyseerd. Met de aanbevelingen van Netflix als inspiratiebron werd onder meer slimme configuratiesoftware ontwikkeld voor Skoda op basis van gegevens van meerdere gebruikers.

Pon zou nu moeilijk meer zonder het team van 18 wetenschappers en AI specialisten kunnen, zegt Haver.

Registreer je gratis voor Digital Marketing Live op 3 november

Football news:

Tot Ziens, Pa Buba Diop. Dankzij jou, leefde ik het meest gedenkwaardige toernooi van mijn jeugd.Grote Senegalezen stierven op hun 42e
Nuno about 2:1 met Arsenal: we speelden geweldig, erg trots. Jimenez herstelde Wolverhampton manager Nuno Espiritu Santo spreekt na de Premier League Ronde 10 wedstrijd tegen Arsenal
Arsenal scoorde 13 punten in 10 openingswedstrijden-het slechtste resultaat in 39 jaar
West Brom kan gekocht worden door Amerikaanse investeerders. De Chinese eigenaar van de club wil 150 miljoen pond
Lampard op Mourinho 's woorden over pony' s: Je hebt Kane, zoon, bale en alli. We vechten allemaal om de Premier League te winnen ... Chelsea manager Frank Lampard reageerde op de woorden van Tottenham coach Jose Mourinho ... Dat spurs niet in aanmerking komen voor de Premier League titel. Zo ziet Jose de situatie vanuit zijn standpunt. Tottenham is echter de beste van de League
Mourinho op het winnen van de Premier League: Tottenham zijn niet in de race, omdat we geen paard, maar een pony
Laurent Blanc: Ik zal terugkeren naar het voetbal, maar bij kinderen. Nu worden coaches gevraagd om de kosten van spelers te verhogen, Ik vind het niet leuk