Netherlands

DIY: zelf een kippenhok maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Drie schattig scharrelende kippetjes: dat is wat je tegenkomt in de paardenstal van boerin Bertie. De schuur is een noodoplossing, want Bertie droomt van een hok voor de beestjes alleen. Daar gaan Tom en Evelyn haar dus mee helpen. Hier lees je hoe je ook zo'n kippenpaleis maakt!

Je kippetjes zullen de tijd van hun leven hebben als je dit hok voor ze maakt. Het hok is uitgerust met een binnenhok, een trappetje en lekker veel ruimte om te scharrelen. Bovenop zit een opslagplek voor stro. 

Wat heb je nodig?

Stap 1

Graaf de plek waar het hok moet komen. Rondom minimaal 10 cm voor de opsluitbandjes en in het midden iets dieper, ongeveer 40 cm, zodat de kippetjes kunnen scharrelen. Plaats de opsluitbandjes. Die zorgen ten eerste voor de fundering, en ten tweede helpt het tegen ongedierte. Zorg dat de opsluitbanden waterpas staan. 

Stap 2

Knip het gaas op maat. Leg het in de rechthoek die je hebt gemaakt en gooi het afgegraven zand er weer in. De rest van het hok kan bovenop het gaas. Je bevestigt dit straks met 90-graden-haken aan de opsluitbandjes (dit doe je alleen als je wil dat er geen beesten onder de ren door graven). 

Stap 3

Zaag alle douglasdelen op maat. Voordat je ze in elkaar zet, boor je ze alvast voor. Maak eerst de zijkanten.

Stap 4

Knip voor deze zijkanten ook weer het gaas op maat en timmer dit vast met haakjes. Herhaal dit voor de korte zijkant en de bovenkant. De zijkanten zijn 300 bij 150 cm. De bovenkant is 300 bij 100 cm en de korte zijkant 100 bij 150 cm. 

Stap 5 

Nu ga je het deurtje maken. Dit ''gat'' is 1 meter breed en het deurtje zelf zo'n 80 cm (in verband met de dikte van de palen). Het deurtje heeft in het midden een schuine lat voor extra stevigheid. Je maakt de deur vast met lange scharnieren. Vergeet ook niet een blokje hout te zagen (en te schuren); dit is het klosje waarmee je het deurtje dichtmaakt. Schroef deze niet te vast, zodat deze nog te bewegen is. Schroef ook een handvat vast. 

Stap 6

Voor het deel met het huisje zaag je 4 palen op 200 cm hoog. Wij hebben de bovenkanten van deze palen in een punt afgevlakt met een schuurmachine. Het dakje maak je van underlaymenthout of gewoon hout en is 100 bij 100 cm. De zijkanten maak je van rabatdelen die een meter breed zijn. 

Stap 7

En vergeet het raampje niet! Maak hiervoor kozijnen van 60 cm breed en een deurtje van 40 cm breed, en geef het deurtje een schuin latje ter versteviging. Het deurtje maak je vast met scharniertjes en een slotje. 

Stap 8

Het dak maak je van platen underlaymenthout, waarvan je 4 driehoeken zaagt die in een punt samenkomen. Daar bovenop bevestig je het bitumen, wat je met een brander aanbrengt. Hiermee wordt het dak weersbestendig. Voor de zekerheid kan je een brandblusser bij je houden. Het underlayment gebruik je ook voor de bodem van het overdekte huisje. Je maakt hiervoor een vierkant van 100 bij 100 cm. Leg wat zaagsel of stro op de bodem, zodat de kippen daar hun behoefte of eitjes kunnen achterlaten!

Stap 9 

En maak ook het laddertje. Zaag een douglasplank tussen de 1 en 1,5 m lang en bevestig om de 7 cm een traptrede. De tredes maak je van resthout, net zo breed als de plank van de ladder is. Maak de tredes vast met een hamer en spijkers. 

Stap 10

Het binnenwandje van het huis maak je ook van rabatdelen. Je maakt 'm apart en bevestigt 'm dan in het hok. Maak een opening waar de kippetjes door naar binnen kunnen, met kozijnen van zo'n 40 cm hoog. Optioneel kan je een schuifdeurtje maken dat je voor de ingang kan schuiven. Daardoor kan er geen ongedierte - zoals de bunzings bij Bertie - naar binnen. Aan de zijkanten van het kozijn bevestig je dan metalen geleiders. Het shcuifje zelf is een plaatje hout dat je op de juiste breedte zaagt. Maak hier een gaatje in, rijg het touw erdoor en maak het met een oog en een katrolletje vast. Zet 'm vast aan een kikker. Zo kan je ‘het luikje aan de buitenkant omhoog/omlaag kan doen. 

En dat ziet er dan zo uit...

De kippetjes van Bertie zien er meteen hartstikke tevreden uit. Nooit meer scharrelen in de paardenstal! 

Hokjes in 't klein

Wil je ook een hok bouwen voor een paar scharrelende dames, maar heb je niet zoveel ruimte als boerin Bertie? Geeft niks! Ga voor een bescheidener geval. Tipje: vooral het A-lijn-hok kan je lekker klein houden. En als je in de hoogte werkt, benut je je tuin optimaal, ook als deze niet zo groot is. 

Zelf bouwen

Let tijdens het bouwen van een kippenhok op de volgende dingen:

Football news:

Nuno about 2:1 met Arsenal: we speelden geweldig, erg trots. Jimenez herstelde Wolverhampton manager Nuno Espiritu Santo spreekt na de Premier League Ronde 10 wedstrijd tegen Arsenal
Arsenal scoorde 13 punten in 10 openingswedstrijden-het slechtste resultaat in 39 jaar
West Brom kan gekocht worden door Amerikaanse investeerders. De Chinese eigenaar van de club wil 150 miljoen pond
Lampard op Mourinho 's woorden over pony' s: Je hebt Kane, zoon, bale en alli. We vechten allemaal om de Premier League te winnen ... Chelsea manager Frank Lampard reageerde op de woorden van Tottenham coach Jose Mourinho ... Dat spurs niet in aanmerking komen voor de Premier League titel. Zo ziet Jose de situatie vanuit zijn standpunt. Tottenham is echter de beste van de League
Mourinho op het winnen van de Premier League: Tottenham zijn niet in de race, omdat we geen paard, maar een pony
Laurent Blanc: Ik zal terugkeren naar het voetbal, maar bij kinderen. Nu worden coaches gevraagd om de kosten van spelers te verhogen, Ik vind het niet leuk
United organiseerde de belangrijkste comeback van het weekend - met de hulp van Cavani. Hij kwam naar buiten om 0:2 en registreerde de overwinning, waardoor 2+1