Netherlands

DIY: zelf een glas in lood raam maken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

De één noemt het ouderwets, de ander vindt het traditioneel en sfeervol: glas in lood ramen. Wil je daar een origineel exemplaar van in je huis hebben, dan moet je geluk hebben - of veel geld neerleggen. Daarom zochten we uit hoe je er thuis zelf eentje kunt maken!

Omdat niet iedereen thuis beschikt over een grote werkplaats en verschillende soorten glas, delen wij een DIY die niet de originele werkwijze van een glas in lood plaat uitlegt, maar we hebben ons best gedaan om deze zo goed mogelijk na te bootsen, zodat je dit ook thuis gemakkelijk kunt maken.

Stap 1: Lijnen trekken

Pak de glasplaat en leg er een groot vel papier overheen. Trek de zijkanten van het glas over op dit papier.

Maak een design op het papier. Je kunt kiezen voor verschillende vormen, maar houd er rekening mee dat rechte lijnen het makkelijkst zijn om over te trekken met loodband. Indien je voor rechte lijnen gaat, gebruik hierbij dan altijd een liniaal.

Lijnen trekken met liniaal Lijnen trekken met liniaal

Stap 2: Loodband bevestigen

Leg de glasplaat over het papier heen en trek op het glas de lijnen van je ontwerp over met zelfklevend loodband. Voor kortere stukjes kun je dit afknippen met een schaar. Druk de loodband goed aan met een potlood of ander voorwerp om te voorkomen dat deze loslaat.

Stap 3: Kleur toevoegen

Pak een kleur verf naar keuze en knijp langs de randen van de loodband een beetje verf. Houd de lijn recht en werk van boven naar beneden. Vul het vlak daarna volledig in met een dikke laag van dezelfde verf.

Door een speciale kwast voor glasverf te gebruiken, voorkom je bubbels. Krijg je toch bubbels? Prik deze dan door met een tandenstoker of satéprikker.

Loodband bevestigen en inkleuren Loodband bevestigen en inkleuren

Stap 4: De rest vullen

Vul de rest van de vlakken met verschillende kleuren. Pas tijdens het verven op dat je niet met je hand over vlakken heen gaat die nog nat zijn.

Even wachten tot alles droog is en je bent klaar! Hang de plaat voor je raam, of op de gang als decoratie.

Vlakken vullen met verschillende kleuren Vlakken vullen met verschillende kleuren
Glas in lood raam Glas in lood raam

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis