Netherlands

DIY: een industriële lamp maken van koperen buizen

Doe het zelf

35 minuten geleden Aangepast: 16 minuten geleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Onze klusser Martine heeft de leukste doe het zelf ideeën! Deze week ging ze aan de slag met een koperen buis, een snoer en een fitting om een toffe bureaulamp te maken.

Dit heb je nodig:

En dit zijn de gereedschappen die je gaat gebruiken:

Martine begint met het aftekenen van de buisjes die ze nodig heeft voor de voet van de lamp. Ze kiest ervoor om 3x een buisje van 20cm af te zagen als basis. Uiteraard kun je zelf een ander formaat kiezen als je dat wilt!

Een rode, koperen buis is gemaakt van zacht materiaal en daardoor heel makkelijk door te snijden met een pijpensnijder.

TIP: heb je geen pijpensnijder in je gereedschapskist? Dan kan het ook prima met een ijzerzaagje.

Knietjes en een T stukje

Met 2 knietjes, kun je nu de 3 buisjes aan elkaar verbinden. Het vierde stukje -om het vierkant dicht te maken- delen we op in 2 delen. In het midden hiervan komt namelijk het T stukje als “voet” voor de staander van de lamp.

Bevestig eerst nog 2 knietjes op de buisjes en leg het T stukje in het midden.  

Meten is weten!

En dan: meten. Zorg ervoor dat je heel secuur met een meetlat afmeet hoelang de twee stukjes moeten worden. Zit je er wat naast, dan wordt je voet niet helemaal mooi. Martine komt uit op twee stukjes van 9cm. En hoppa, daar is de voet van de lamp!

De hoogte van de lamp bepalen

Hoe hoog de lamp wordt, dat maakt niet zo heel veel uit. Maar let op twee dingen:

Houd je meetlat omhoog en de lamp ernaast, zo krijg je een goed beeld. Martine kiest ervoor om deze lamp op 40cm hoogte te maken.

De basis staat!

Heb je het buisje afgezaagd? Bevestig hier dan een knietje op en zaag nog 1 stukje om de lamp uiteindelijk aan te bevestigen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stukje van +/- 13cm, zo komt de lamp net uit het midden te hangen, maar nog wel binnen de voet.

Hier bevestig je het laatste knietje aan zodat de stroomkabel mooi naar beneden kan hangen. 

"Let there be light"

En dan hebben we stroom nodig! Martine laat de kabel door het bovenstuk en de staander lopen. Maar hoe moet hij naar buiten?

Heel makkelijk! Gelukkig hebben we de constructie nog niet vastgelijmd en kan alles nog uit elkaar. Om de kabel naar buiten te laten lopen, boor je een gaatje in de achterkant van het T stukje. 

TIP: wil je dat de boor niet wegglijd op het ronde oppervlak? Pons dan eerst een klein deukje in het stukje met een schroef. Daar blijft hij dan mooi in liggen. 

Alle braampjes die daarna rondom het schroefgat zitten, haal je weg. Zo kan de kabel niet beschadigen. Dit kun je doen met een ontbramer. 

Schuren en lijmen

Je kan de lamp bijna vastlijmen, maar eerst is het slim om alle uiteindes van de buisjes met een heel licht schuurpapiertje (korrel 400) op te schuren. Hiermee verwijder je vuil en zorg je ervoor dat de lijm beter hecht. 

Gebruik echt niet te grof schuurpapier en doe alleen het gedeelte dat in de knietjes valt. Hoe meer je schuurt, hoe meer krassen je krijgt en dat is natuurlijk niet mooi. Licht opschuren is écht meer dan voldoende.

Geschuurd? Dan kan je lijmen!

Lijmen doe je op een vlakke ondergrond of onderplaat. Zo zorg je ervoor dat de voet van de lamp ook echt helemaal recht wordt. Slim is het ook om er een oude doek onder te leggen.

Haal dan eerst het snoer door alle verschillende onderdelen en je kunt beginnen. Lijm een voor een alle onderdelen met secondelijm aan elkaar. 

Electra aansluiten

Tijd om alles aan te sluiten! Eerst bepaal je hoe hoog de lamp komt te hangen. Dit doe je op het oog en op smaak. Daarna knip je de draad door en gebruik je een striptang om de draden bloot te leggen.

Schuif dan de fittinghoes over de draad en daarna de fitting zelf. Zorg ervoor dat je de draden goed vastzet en de fitting stevig in elkaar draait. LET OP: elke fitting is anders! Heb je dus niet helemaal dezelfde als Martine in het filmpje? Niet erg. Als de sierhoes die je hebt er maar wel goed overheen past. 

Schakelaar en stekker installeren 

Tot slot: de schakelaar en de stekker! Bedenk goed vanaf welke plek je de lamp wilt kunnen bedienen. Martine wil dat doen vanuit de boekenkast en dus zet ze de schakelaar redelijk kort op de voet van de lamp. Wil jij het op een andere plek doen, dan kun je de tussenruimte groter laten. 

Het installeren van de schakelaar is vrij makkelijk. Let wel echt goed op waar welk draadje in moet en draai alles netjes aan.

En dan de stekker. Ook hier is het niet moeilijk, maar wel goed opletten. Vooral de trekontlasting is erg belangrijk. Draai die extra goed aan want dit onderdeel zorgt voor extra beveiliging. Sowieso moet je nooit een stekker uit het stopcontact halen door aan de snoer te trekken.

Check, dubbelcheck

Zit alles goed vast? Dan kan de lamp in de fitting, de snoer in het stopcontact en de schakelaar om. Klaar!

Football news:

Hoogtepunt van de maand: de Rangers vooruit scoorde van 50 meter (het verste doelpunt in de geschiedenis van de Europa League). Gerrard zegt dat hij nog nooit iets mooiers gezien heeft dan pure waanzin
Mourinho op 3:0 met LASK: moeilijke tegenstander, maar Tottenham speelde zo dat de overwinning leek gemakkelijk
Stefano Pioli: Milaan is geen gewoon team. Hij speelt met minder toewijding na de Derby
Barca spelers-verslag over loonsverlagingen: we gaan niet tolereren dat de club onze rechten schendt. De deelnemers in de brief reageerden op het verzoek van de directie om loonsverlaging en gaven uiting aan hun ontevredenheid. Marca met betrekking tot El Mundo onthult enkele details van de brief. Wij zullen niet accepteren dat Barcelona onze rechten schendt met de argumenten in hun boodschap. Zij zijn van mening dat de enige manier om de kosten te verlagen is door gezamenlijke actie van alle groepen en delen van de club. Tegelijkertijd geven zij echter in duidelijke tegenspraak toe dat sommige van de genoemde groepen en afdelingen reeds de economische aanpassingen hebben doorgevoerd die zij wensen, luidt de tekst van de brief. In de brief van de spelers staat dat het team op dit punt eensgezind is, ondanks het feit dat Marc-Andre Ter Stegen, Clement Langle, Frankie De Jong en Gerard Pique onlangs hun contracten hebben verlengd
Milaan zijn 21 wedstrijden ongeslagen in alle wedstrijden. Volgende wedstrijd-met Roma
Een jaar geleden werd er een bos geplant in het rivaliserende CSKA stadion. De auteur heeft aandacht besteed aan het kappen van bomen
De wedstrijd werd gespeeld door een team van scheidsrechters onder leiding van Andris Treymanis. Portugal was de eerste die video-replays gebruikte. Na wat ik zag in deze wedstrijd, moet ik mijn excuses aanbieden aan alle scheidsrechters en video assistenten in ons land, omdat ze competent werken, in tegenstelling tot wat hier gebeurde. Het moment met Fabio Vieira is geen overtreding, aangezien de zwaarste momenten soms niet werden gestraft. Een straf voor een overtreding van Pepe zou in elk land ter wereld zijn toegekend, maar niet hier. We hebben geleden, zei conceição Eleven Sports