Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dit weten we over de virusuitbraak bij Oranje: kans op meer afvallers, staflid ziek

Door Rypke Bakker

Daags voor de EK-kwalificatiekraker vrijdag in Parijs tegen Frankrijk is Oranje opgeschrikt door een virusuitbraak. Vijf spelers zijn ziek naar huis en het is niet uitgesloten dat meer spelers afhaken. Dit is wat we nu weten.

In het kort: Wat is er gebeurd?

Donderdag om 10.05 uur meldde de KNVB in een persbericht dat vijf spelers van Oranje getroffen zijn door een virusinfectie. Het gaat om Cody Gakpo, Matthijs de Ligt, Bart Verbruggen, Joey Veerman en Sven Botman. Zij hadden eerder die ochtend het trainingskamp van Oranje verlaten. Kjell Scherpen, Stefan de Vrij en Ryan Gravenberch zijn opgeroepen als vervangers.

Dinsdag kwamen de eerste signalen dat er een virus rondging bij Oranje. Meerdere stafleden voelden zich niet topfit, waarna woensdagavond meerdere spelers ziek werden. Donderdagochtend rond 07.00 uur kreeg bondscoach Ronald Koeman bericht van een teamarts dat vijf spelers inmiddels zo ziek waren dat zij naar huis gingen. Toen Koeman beneden kwam in hotel Woudschouten in Zeist was Botman al vertrokken en wachtte Veerman op een taxi. Ook De Ligt, Gakpo en Verbruggen gingen ziek naar huis.

Het gaat niet om het coronavirus en de KNVB spreekt tegen dat er sprake is van een voedselvergiftiging door kipkerrie. De Telegraaf schreef donderdagmiddag nog dat kipkerrie bij het diner woensdagavond van Oranje de boosdoener zou zijn. "Maar ik heb de kipkerrie gegeten en heb nergens last van. Het was heerlijk", zei Virgil van Dijk donderdagmiddag op de persconferentie van Oranje in het Stade de France. "De jongens die afvielen hadden buikgriepverschijnselen. Ik heb geen idee waardoor dat komt."

Koeman zei eveneens dat de kipkerrie niet de oorzaak kan zijn. "Iedereen wil natuurlijk weten waardoor het wel komt dat spelers ziek zijn. Ik ook. Maar daar ga ik niet over speculeren", vertelde de bondscoach. De medische staf van de KNVB onderzoekt nu om wat voor virus het precies gaat. Als daar duidelijkheid over komt, zal daar waarschijnlijk over gecommuniceerd worden.

Niet alleen vijf spelers zijn ziek naar huis, maar ook een lid van de staf. Het gaat om fysiotherapeut Joep Mous. De andere stafleden die zich eerder deze week niet topfit voelden, zijn donderdag wel met Oranje meegereisd naar Parijs.

De KNVB sluit niet uit dat in de aanloop naar de wedstrijd tegen Frankrijk meer spelers ziek worden door het virus. De spelers en de staf van Oranje zijn daarom iets voorzichtiger. "Met dingen als handen schudden is het allemaal wat terughoudender", vertelde Koeman. "Maar verder kun je er niet zo veel aan doen. Het is afwachten."

Mogelijk keren er spelers van het zieke vijftal terug in de selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijd van maandag in De Kuip tegen Gibraltar. Koeman sluit dat in ieder geval niet uit en de UEFA staat dat toe. Het is alleen zeer de vraag of het herstel zo snel gaat. Na de wedstrijd tegen Frankrijk wordt de balans opgemaakt en het kan ook dat andere spelers aan de selectie worden toegevoegd. Op dit moment heeft Koeman, die donderdag met Scherpen, Gravenberch en De Vrij drie vervangers opriep voor het zieke vijftal, de beschikking over 23 spelers.

De wedstrijd tegen Frankrijk begint vrijdag om 20.45 uur in het Stade de France en staat onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Maurizio Mariani.