Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dit vinden jullie van de NIPT-test die vanaf vandaag voor elke zwangere gratis is

Elke dag kun je lezen wat mensen van het nieuws van de dag vinden. Vandaag: Dit zeggen jullie op ons reactieplatform NUjij over de NIPT-test, die vanaf vandaag voor elke zwangere gratis is. Met die test kunnen ouders te weten komen of hun baby een genetische afwijking heeft, zoals het downsyndroom.

Gebruiker Ellekemel zegt:

"De nipt-test is niet verplicht, en als je de test wél doet hoef je nog steeds niet de keuze te maken om de zwangerschap af te breken als het kindje het syndroom van Down blijkt te hebben."

"De nipt-test kijkt niet alleen naar down maar ook naar een aantal andere véél ernstigere genetische afwijkingen. Zogenaamde 'niet met het leven verenigbare aandoeningen' waarbij met zeer grote zekerheid vaststaat dat het kindje dood geboren zal worden of binnen enkele uren na de geboorte zal sterven, of in een héél zeldzaam geval misschien een paar weken oud kan worden; weken waarin het kindje aantoonbaar ernstig zal lijden."

"Ik heb gekozen voor de nipt-test, niet vanwege down, maar vanwege deze andere aandoeningen. Ik had een lichamelijk zware zwangerschap. Als de nipt had vastgesteld dat ons kindje niet levensvatbaar was, hadden we ervoor gekozen de zwangerschap af te breken, omwille van mijn gezondheid."

"Iedereen kan zijn eigen keuze maken. Dat zegt niets over kindjes die wél geboren worden."

"Inmiddels twee kinderen verder en bij beide zwangerschappen de nipt gedaan. Bij dit soort testen gaat het erom wat ga je met de uitslag gaat doen van de test als eruit komt dat de kans 90 procent is dat het kind een beperking heeft."

"Dat is het belangrijkste en daar dien je als eventuele toekomstige ouders een goed gesprek met elkaar over te hebben."

"Dit lijkt mij een goede ontwikkeling. Dit kan een hoop leed bij zowel de kinderen als de ouders voorkomen en een hoop kosten voor de maatschappij. In dat laatste opzicht is het ook verstandig dit "gratis" aan te bieden. Dat haalt toch weer een mogelijke drempel weg."

"Zelfs als men besluit om een kind met een afwijking te houden, dan garandeert dat dat de ouders (voor zover mogelijk) daarover hebben nagedacht en bereid zijn de zwaarste lasten hieromheen te dragen."

"Persoonlijk zou ik zonder enige twijfel direct voor abortus kiezen en het simpelweg gewoon nog een keer proberen, maar dit moet natuurlijk wel een eigen keuze blijven. Zo'n test is immers natuurlijk ook niet zaligmakend."

Gebruiker Robielienios zegt:

"Net als vele andere discussies kan ik hier ook beide kanten goed begrijpen."

"Enerzijds de mensen die zeggen: ik kan financieel of emotioneel een kindje met een van deze afwijkingen niet goed of voldoende opvoeden en dus kies ik voor abortus."

"Anderzijds de vraag: zouden wij dit wel zelf moeten mogen beslissen en waar zet je de deur naar open? In een toekomst zouden we wellicht nog veel meer zaken kunnen zien, bijvoorbeeld het eq of het iq van het kindje. In welke mate kunnen/mogen/willen we straks gaan selecteren en hoe moreel is dan het feit dat je kan, mag of wil selecteren?"

Ook je licht laten schijnen op dit onderwerp? Klik dan hier. De bovenstaande reacties zijn weergegeven zoals ze geplaatst zijn door de gebruikers. De redactie van NU.nl is niet verantwoordelijk voor eventuele taalfouten.

Heb je dit artikel gevonden via Net binnen? Je kunt vergelijkbare stukken elke dag via het knopje NUjij onder in je app vinden.