Netherlands

Dit jaar vlogs en video’s van de Sint

Sinterklaas In deze coronatijd komt de Sint niet op bezoek. Maar op een creatieve manier wordt er toch iets van gemaakt. „Het enige zekere aan het sinterklaasfeest is dat het altijd transformeert.”

Al zo lang als Joke Geertman-Bessels (72) zich herinnert is het op de ochtend van de vijfde december een drukte van belang bij het grime-atelier dat zij met haar man bestiert aan de Rielerweg te Deventer. „We beginnen ’s ochtends om half 6 en vóór 9 uur zijn er bij ons al zo’n 30, 35 sinterklazen de deur uit, op weg naar scholen en bedrijven.” Een team van tien á twaalf grimeurs maakt de sinterklazen op en geeft hun een mijter, een staf en een boek mee. „Maar de Sinterklazen hebben allemaal ook nog een chauffeur en soms nog een fotograaf of een schooljuf bij zich. Zoveel mensen kunnen we hier nu niet handhaven.”

Hoewel Sint sommige klassen nog voorzichtig binnen ging, of even zwaaide tijdens een ‘raambezoek’, grepen veel scholen terug op vertellingen via vlogs. Ook particulieren zullen daar tijdens pakjesavond trouwens gebruik van maken: sites zoals ‘Video van Sint’ bieden voor 15 euro gepersonaliseerde filmpjes aan. Sommige scholen gooien tegelijk andere tradities overboord: op een katholieke basisschool in Emmeloord gingen de surprises niet door vanwege het advies van de regering om zo weinig mogelijk te winkelen. Een kinderopvang in Amsterdam schrapt het feest bijna helemaal: vanwege „deze tijd waarin diversiteit een groot item is, in combinatie met Covid-19”, wordt een andere koers gevaren. Geen pietenbezoek, geen individuele cadeaus, wel „duurzame groepscadeaus”.

Grimeuse Geertman-Bessels groeide op in het atelier, waar haar vader al in de oorlogsjaren pieten en sinterklazen aankleedde. Maar de pandemie laat óók dit oer-Nederlandse feest niet onberoerd. „We hebben onze kostuums te koop gezet en een filmpje met grimeerinstructies opgenomen. Dat geven we er gratis bij.” Het laat haar niet onberoerd. „Zodra je niet meer geloofde kreeg je bij ons als kind een kwast in de hand gedrukt. Ga maar pieten verven. Dat we er nu na al die járen een einde aan moeten maken, doet gewoon pijn in het hart.”

Toch betekent deze corona-editie zeker níet het eind van de sinterklaastraditie, denkt Geertman-Bessels. In de voorbije decennia zag ze het sinterklaasfeest voortdurend veranderen. „Mannen hadden vroeger allemaal korte kapsels. Die zetten we vroeger gewoon een baret op. Toen de pietenmutsen die je nu ziet in zwang raakten, moesten we dan ook voor vulling zorgen om de muts op zijn plek te houden.” Ook de verhalen die op het feest centraal staan zijn aan verandering onderhevig. „Ik kan me het angstige gevoel dat je naar voren kon worden geroepen als jouw naam in het boek stond nog zó voor de geest halen. Dat is nu echt weg. Sint is een kindervriend geworden. De juten zakken die we vroeger aan de pieten meegaven zijn tegenwoordig ook een stuk kleiner. Daar passen alleen wat pepernoten in.”

In het Sinterklaasjournaal van 24 november dit jaar nam Sinterklaas officieel afstand van de dreiging die lange tijd van zijn persoon uitging. Hij zou nóóit meer een stout kind meenemen in de zak, beloofde hij. Kinderen van nu konden hun ogen niet geloven: ging dat écht zo, vroeger?

Als er iemand is die méé verandert met de tijd is het de goedheiligman wel, zegt Hanneke Nap. Zij promoveert aan de Open Universiteit op de ontwikkeling van het sinterklaasfeest, met name in de negentiende eeuw. De viering zoals we die nu kennen – met een intocht, gedichten en surprises tijdens knusse bijeenkomsten thuis of op school – begon min of meer als tegenreactie van de Amsterdamse elite op de „onbeschaafde” feestelijkheden die er in de jaren daarvoor ter ere van Sinterklaas waren. Zoals het populaire ‘sinterklaaslopen’, waarbij jongeren met zwartgemaakte gezichten of maskers en veel kabaal langs de deuren gingen om snoep op te halen. „Het sinterklaasfeest ging in de negentiende eeuw een rol spelen in de verspreiding van burgerlijke idealen: deugdelijk vermaak, huiselijkheid, focus op het gezin.” Aanvankelijk werd het sinterklaasfeest ‘nieuwe stijl’ vooral gevierd door rijke bewoners van de Keizersgracht en de Herengracht die elkaar kenden. Maar geleidelijk verspreidde het zich door het land, mede doordat er ook cadeaus aan armere kinderen werden gegeven.

Bekijk ook: Sinterklaas door de jaren heen

Rond die tijd waren er mensen die vonden dat het sinterklaasfeest maar helemaal moest verdwijnen. „Mensen uit de orthodox-religieuze hoek vonden dat Kerst Sinterklaas maar moest vervangen, dat was volgens hen inhoudelijk veel belangrijker omdat het een duidelijk christelijke boodschap heeft.” Al die grappen en grollen die samenhangen met de Sint waren nergens goed voor, vonden zij. In tijdschriften zie je in die tijd pleitredes voor en tegen Sinterklaas, zegt Nap. „Eerst wilden mensen het roken afschaffen en nu ook ons kinderfeest, stond in zo’n publicatie. Het is bijna net alsof je een krant uit 2020 leest.” Maar de kritiek zorgt er niet voor dat het Sinterklaasfeest naar de achtergrond verdween. „Het feest krijgt juist een nieuwe boost door die aandacht.”

Ook aan het einde van de achttiende eeuw werd het kinderfeest aangevallen: het ging voor het eerst over de bangmakerij van Sint en zijn helpers. Ouders dreigden met straf van Sinterklaas als hun kinderen zich misdroegen. „Zulke dreigementen pasten toen al niet meer in de opvoedingsidealen van veel mensen.”

Toch wordt Sint nog lang als pressiemiddel gebruikt. Bij Sintfeesten voor kinderen van armenscholen in de negentiende eeuw mocht je alleen aanwezig zijn als je tijdens het hele schooljaar niet verzuimd had. In de twintigste eeuw spraken ouders zich uit tegen de roe, een instrument voor lijfstraffen dat pieten bij zich droegen, maar die je nu niet meer ziet.

Lees ook: 'Draagvlak voor Zwarte Piet verder afgenomen'

Zo verdwenen ook andere tradities uit de viering. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in de negentiende eeuw was flirten een belangrijk onderdeel van het huidige kinderfeest. „Goedheiligman komt oorspronkelijk van het woord goedhuwelijksman. Jonge, vrijgezelle mensen konden elkaar in het begin van de negentiende eeuw ontmoeten op het Sint-Nicolaasbal.” Een man stuurde een vrouw waarin hij geïnteresseerd was een ‘vrijerskoek’. Hoe die component van Sinterklaas gesneuveld is, weet Nap niet. Ze zit nog midden in haar onderzoek, waar ze nog zeker drie jaar voor nodig heeft.

De grote verandering van de huidige tijd is, behalve dit jaar het noodgedwongen kleinere feest, natuurlijk Zwarte Piet, die steeds vaker een andere kleur dan zwart heeft, en waarvoor het draagvlak snel verdwijnt. Vier jaar geleden vond 65 procent van de Nederlanders volgens een enquête van I&O Research nog dat de hulp van Sinterklaas zwart moet blijven, nu is dat nog 39 procent. „Het enige zekere aan het Sinterklaasfeest is dat het altijd transformeert.”

Grimeuse Joke Geertman-Bessels voorziet haar pieten tegenwoordig dan ook van roetvegen. „Maar niet van die bruine, hè, zoals je soms wel ziet. Van een schoorsteen krijg je zwarte vegen.”

Football news:

Hertha ' s sportregisseur houdt van het tekenen van spelers. Kijk naar zijn glimlach! Opmerking van
Rooney is de coach van Derby County Derby County.Derby County heeft de bevestiging aangekondigd van Wayne Rooney als de vaste hoofdcoach van het team. Het contract van de 35-jarige loopt tot de zomer van 2023. De voormalige Manchester United speler begon eind November als hoofdcoach van de club. Onder Rooney won het team drie wedstrijden in 9 wedstrijden en tekende vier keer. Derby is een plaats en civil parish in het bestuurlijke gebied South Norfolk, in het Engelse graafschap Norfolk. In de eerste wedstrijd met Rooney als hoofdcoach, zal Derby Rotherham spelen
De presidentsverkiezingen van Barca zullen niet plaatsvinden op 24 januari vanwege de restricties tegen het coronavirus.De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen niet plaatsvinden op 24 januari zoals oorspronkelijk gepland. De Catalaanse regering deelde de club mee dat vanwege de huidige anti-coronavirus beperkingen, een aanzienlijk aantal potentiële stemgerechtigde deelnemers niet zal kunnen deelnemen aan de verkiezingen. Barcelona vroeg toestemming om per post te stemmen, maar zelfs als de autoriteiten van de regio ermee instemmen, zal deze maatregel wijzigingen in de wetgeving vereisen, wat tijd zal vergen. Op vrijdag 15 januari zullen de verkiezingscampagnes van de kandidaten beginnen. Het waren Joan Laporta (9625 bevestigde handtekeningen voor hem), Victor Font (4431 handtekeningen) en Tony Freisha (2634 handtekeningen)
Zlatan op Covid: ik probeerde thuis te trainen, maar voelde me meteen moe
Bayern is geïnteresseerd in Militao als vervanging voor Alaba. De Braziliaanse voetbalbond heeft dit seizoen 3 wedstrijden voor Real Madrid gespeeld. Real Madrid verdediger Eder Militao kan zijn carrière in de Bundesliga voortzetten. Volgens het doel overweegt Bayern een speler te tekenen die slechts de vierde keuze is van de hoofdcoach van de cream Zinedine Zidane na verdedigers Sergio Ramos, Raphael Varane en Nacho. Er zij op gewezen dat München belangstelling heeft getoond voor Militao vanwege het zomer vertrek van David Alaba als vrije agent. Er werd gemeld dat de Oostenrijker naar Real Madrid wil verhuizen
Fiorentina is geïnteresseerd in Odriosola. De verdediger van Real Madrid speelde 1 wedstrijd in het seizoen
Pavlyuchenko op Tottenham: in het begin was mijn Engels nul. Toen ik een biertje dronk, had ik goed Engels, Spaans en Portugees ( ' ) voormalig Tottenham striker Roman Pavlyuchenko vertelde over hoe hij Engels studeerde tijdens zijn optredens in de Londense club. In Tottenham waren er geen vertalers: zoals je wilt, dus begrijp het.Maar ik had het wel gedaan: Ik vroeg het voor het eerst, omdat mijn Engels in die tijd nul was. Maar ik moest ergens heen rennen en me op een of andere manier openstellen. Om de taal te leren, nam ik een leraar en van maandag tot vrijdag gedurende zes maanden studeerde ik twee uur met hem. Een Engelsman die geen Russisch sprak kwam naar ons huis: we praatten, schreven, hij liet me taken na die ik ' s avonds deed, en de volgende dag vertelde hij me nieuwe onderwerpen. Meer nadruk was op voetbal, en ik herinnerde me dat de far post is ver post, en de nabije post is in de buurt van post