Een nieuw digitaal politiesysteem dat al zeven jaar in ontwikkeling is en al tientallen miljoenen kostte wordt door het Bureau ICT-toetsing (Bit) als zodanig risicovol, nodeloos ingewikkeld en duur ervaren, dat de politie ermee moet stoppen, schrijft Trouw maandag. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt in een reactie dat hij het systeem wil verbeteren, maar niet de stekker eruit gaat halen.

Het gaat om het 'Operationeel Politie Platform' waar het korps straks massaal gegevens op kan bewaren. Administratieve taken, zoals het verwerken van bekeuringen, zouden daardoor veel sneller afgehandeld worden omdat het systeem het merendeel van de informatie al voor de agenten invult.

Er zou al 44 miljoen euro in het systeem zijn geïnvesteerd. Het Bit zegt de ambitie van de politie voor de digitaliseren te begrijpen, maar noemt de gemaakte keuzes "onverstandig". Zo zou er 16 miljoen euro zijn uitgetrokken om twee toepassingen te installeren, terwijl dat veel goedkoper had gekund.

Volgens het Bit sluit het platform daarnaast niet aan op de wensen van agenten en rechercheurs, die liever met meerdere kleinere systemen werken. Bovendien moeten agenten een deel programmeertaal hunzelf eigen maken om het Operationeel Politie Platform te gebruiken, wat het "ingewikkelder dan noodzakelijk" maakt, aldus het Bit.