Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

'Deze CO2-stofzuiger lost klimaatprobleem deels op'

Auteur : John van Schagen

Op de High Tech Campus in Eindhoven wordt binnenkort de eerste CO2-stofzuiger van Nederland geplaatst. Het gaat om een prototype van het bedrijf Carbyon. In 2030 verwacht deze startup 50 miljoen ton CO2 uit de lucht te kunnen halen, ongeveer een derde van wat ons land jaarlijks uitstoot.

Dit vertelt oprichter Hans de Neve in de nieuwste aflevering van BNR Duurzaam. Direct Air Capture, zo heet de methode die CO2 uit de atmosfeer filtert. Klaus Lackner was de eerste wetenschapper die er twintig jaar geleden een artikel over schreef. Toch staat de technologie nog steeds in de kinderschoenen. Grootste uitdaging? De kosten naar beneden krijgen. 'Nu nog praat je over 500 tot 700 euro per ton CO2', aldus de Neve.

Dunne-film technologie

Die bedragen maken het vooralsnog onhaalbaar om Direct Air Capture op grote schaal toe te passen. Maar Carbyon heeft een manier ontwikkeld waarmee dit proces volgens De Neve veel goedkoper kan. 'Onze machine bindt CO2-deeltjes door middel van een technologie die atomic layer deposition wordt genoemd. Daarmee verkorten we het proces van twee uur naar ongeveer één minuut. Door die snelheid heb je veel minder energiegebruik en dalen de kosten aanzienlijk.' Carbyon denkt dat 50 euro per ton CO2 in de toekomst mogelijk moet zijn.

Een deel daarvan moet volgens hem worden opgeslagen in lege olie- en gasvelden. Maar het bedrijf heeft ook al ideeën over een concrete toepassing. We zien mogelijkheden om de opgevangen CO2 in te zetten voor de productie van duurzame kerosine. Daarmee kan ook de luchtvaartsector, die nu nog zwaar vervuilend is, zichzelf gaan verduurzamen.'

Atmosfeer schoon krijgen

Nu nog wordt ieder jaar ruim 35 miljard ton CO2 de lucht in gejaagd. Terug naar nul is de doelstelling die in het Klimaatakkoord van Parijs staat. Maar zelfs als dat lukt, is er nog een probleem dat moet worden opgelost: de atmosfeer weer schoon krijgen. Het duurt namelijk tienduizenden jaren voordat alle CO2 die sinds 1870 is uitgestoten door de natuur is verwerkt. Klimaatverandering lijkt daarmee onomkeerbaar. De grote vraag is nu in hoeverre de CO2-stofzuiger van Carbyon dit kan voorkomen.

Exponentieel schalen

Het prototype dat het bedrijf nu in Eindhoven gaan opstellen, is namelijk klein van aard. De machine kan nog maar 1 ton CO2 per jaar uit de lucht filteren. Maar De Neve wil na de eerste testfase snel doorpakken. 'Wij denken echt dat we hiermee een deel van het klimaatprobleem kunnen oplossen. Zodra de technologie zich heeft bewezen, kunnen we exponentieel gaan schalen', aldus De Neve. Hij hamert er tegelijkertijd op dat het hard nodig blijft om de uitstoot van CO2 zo snel mogelijk naar nul terug te brengen.

Iemand die in het concept gelooft, is Elon Musk. Hij doneerde het afgelopen jaar 1 miljoen dollar aan Carbyon, nadat het bedrijf had deelgenomen aan de Xprize Carbon Removal. Dat is een competitie tussen startups die CO2-stofzuigers ontwikkelen. Daarvan zijn er wereldwijd inmiddels enkele tientallen.

Beluister hier de uitzending van BNR Duurzaam

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen