Kirsten Wild heeft in Berlijn voor de derde keer in haar loopbaan de wereldtitel op de scratch veroverd. De 37-jarige Zwolse was in 2015 en 2018 ook al de sterkste op het niet-olympische onderdeel. Eerder op woensdag plaatsten de teamsprinters zich als snelste voor de volgende ronde.

Wild liet in het Velodrome na veertig rondes de Amerikaanse Jennifer Valente (tweede) en de Portugese Maria Martins (derde) achter zich. De Britse Laura Kenny eindigde net naast het podium.

Vorig jaar moest de sprintster de titel nog aan de Britse Elinor Barker laten, maar ze nam woensdag revanche voor die nederlaag. Wild ging met nog twee rondes te gaan aan en hield stand tot aan de meet.

Voor Wild is het haar zevende wereldtitel in totaal. Vorig jaar won ze de koppelkoers en omnium, terwijl ze een jaar eerder naast de scratch het omnium en de puntenkoers won. In 2015 pakte ze op scratch haar eerste wereldtitel.

De scratch voor vrouwen was het eerste onderdeel waarop prijzen vielen te verdienen. Er staan woensdag ook nog de finales van de teamsprint op het programma.

De teamsprinters waren met afstand de snelste in de kwalificatie. (Foto: Pro Shots)

Teamsprinters snelste in de kwalificatie

Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Matthijs Büchli klokten in de kwalificatie van de teamsprint een tijd van 41,987 en waren daarmee een klasse apart.

De Britse mannen eindigden als tweede met een achterstand van liefst 0,484 seconde. Nederland, dat al jaren oppermachtig is en het wereldrecord in handen heeft, strijdt vanaf 20.27 uur tegen nummer acht Rusland om een plek in de halve finales.

Voor de mannen staat er behalve de wereldtitel, die in 2018 en 2019 al werd gepakt, meer op het spel. De ploeg is al zeker van deelname aan de Spelen, maar om de invulling wordt nog gestreden. Alleen Lavreysen is al zeker van een plaats in de ploeg voor de Spelen.

De positie van starter (Van den Berg of Nils van 't Hoenderdaal) wordt beslist bij een testmoment in juni, terwijl de slotrijder (Jeffrey Hoogland of Büchli) wordt aangewezen aan de hand van de resultaten van anderhalve week geleden én die van de WK.

Kyra Lamberink en Steffie van der Peet reden in de kwalificaties de zevende tijd. (Foto: Pro Shots)

Lamberink en Van der Peet zevende in kwalificatie

Kyra Lamberink en Steffie van der Peet reden bij de vrouwen in de kwalificaties de zevende tijd en mogen daardoor eveneens door naar de laatste acht.

Met hun tijd van 32,929 waren ze wel een stuk trager dan de Russische vrouwen die in 32,461 de snelste tijd klokten. In de eerste ronde treft de Nederlandse ploeg vanaf 20.16 uur China, dat in 32,580 de tweede tijd neerzette.

Lamberink en Van der Peet hoeven in principe niet te rekenen op deelname aan de Spelen, omdat in Tokio maar een beperkt aantal rensters mag starten. De Nederlandse ploeg zet in op Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen, die individueel voor succes moeten gaan zorgen.