Netherlands

Den Haag gaat spookraadslid korten

De gemeenteraad van Den Haag gaat raadsleden die niet of nauwelijks aanwezig zijn korten op hun raadsvergoeding door 20 procent ervan aan te merken als presentiegeld. Een motie met die strekking van Hart voor Den Haag/Groep de Mos was al in februari aangenomen en de regeling zou per 2021 in werking moeten treden.

De gemeenteraad van Den Haag gaat raadsleden die niet of nauwelijks aanwezig zijn korten op hun raadsvergoeding door 20 procent ervan aan te merken als presentiegeld. Een motie met die strekking van Hart voor Den Haag/Groep de Mos was al in februari aangenomen en de regeling zou per 2021 in werking moeten treden.

Korten via presentiegeld
Het Rechtspositiebesluit politieke ambtsdragers biedt namelijk de mogelijkheid biedt om 20 procent van de raadsvergoeding in te houden als een raadslid niet of nauwelijks aanwezig is, stipt de fractie Hart voor Den Haag/Groep de Mos destijds in de motie aan. Daarvoor is wel nodig dat de raad in de nieuwe lokale verordening vastlegt dat een deel van de vergoeding voor de werkzaamheden van raadsleden wordt aangemerkt als presentiegeld. Daardoor worden de zogenoemde ‘spookraadsleden’ getroffen.

Kwart vergaderingen missen


De fractie vindt dat iedereen ‘gewoon moet werken voor zijn of haar geld en we zuinig moeten omgaan met belastinggeld’. Ook zou de gemeenteraad nu en in de toekomst het goede voorbeeld moeten geven. De raadsvergoeding voor Haagse raadsleden is 2495 euro per maand. Een korting van 20 procent zou neerkomen op 499 euro. Pas als een raadslid een kwart van de raadsvergaderingen mist, dient hij of zij dit deel van de vergoeding aan het eind van de rit terug te betalen.

Onvrede over Van Doorn


Hart voor Den Haag/Groep de Mos wilde ook graag de aanwezigheid bij de vele voorbereidende commissievergaderingen meenemen, laat raadslid Ralf Struijs in het AD weten, maar ‘helaas’ bleek dat wettelijk niet mogelijk. In de Haagse gemeenteraad heerst vooral veel onvrede over de regelmatige afwezigheid van het enige raadslid van de Partij voor de Eenheid, Arnoud van Doorn. Ook zou hij raadsvergaderingen vaak niet helemaal uitzitten.

'Hypocriet en populistisch'


Van Doorn was woensdag niet bereikbaar voor commentaar. Tegen het AD zei hij eerder dat het hem ‘geen bal interesseert wat andere raadsleden van ons vinden’. ‘We zijn aan hen helemaal geen verantwoording schuldig.’ Opvallend is dat Van Doorn in februari zelf ook een motie had ingediend. Hij deed het voorstel om te onderzoeken of het mogelijk is de 'royale' raadsvergoeding te halveren. De motie haalde het niet. Reden voor Van Doorn om nog eens flink uit te halen. ‘Die klagende raadsleden zijn hypocriet en populistisch. Zij zijn zelf de echte graaiers.’

De Mos


Op Twitter vraagt Van Doorn aan Struijs of hij een lijstje mag van de commissievergaderingen die zijn fractievoorzitter Richard de Mos in de afgelopen drie jaar heeft bijgewoond.

Verstuur dit artikel naar Google+

Football news:

Lewandowski verbeterde het Bundesliga record door 22 goals te scoren in de eerste ronde
Flick on Bayern: ons doel is om op de top te blijven
Doelman Alcoyano heeft 10 redes in de wedstrijd tegen Real Madrid. Het meest in het seizoen onder de rivalen van Madrid
De Bruyne heeft waarschijnlijk spierletsel. Hij werd vervangen in de wedstrijd tegen Villa
In het Spaans voor 70 jaar is er een fraseologie over Alcoyano. Het gaat over een buitenstaander die niet opgeeft tot de laatste
Andrea Pirlo: kritiek is onvermijdelijk wanneer je plotseling tot Juve coach wordt benoemd, maar de resultaten zullen alles zeggen voor mij
Zidane in degradatie van de 3e League club: het is geen schande, laten we niet gek worden. Real Madrid wil winnen, soms komt het niet uit