Netherlands

Demonstreren tegen coronamaatregelen? 'Nu even niet', zegt Sonja Barend

Samen oplossen

4 minuten geleden Aangepast: 5 seconden geleden

Sonja Barend. Beeld © ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Sonja Barend roept Nederlanders op om zich neer te leggen bij de coronamaatregelen. "Ik denk dat we dit alleen kunnen overwinnen als we het samen doen", vertelt ze. De 80-jarige Barend zou graag zien dat er meer solidariteit komt tussen jongere en oudere generaties.

De voormalige talkshowpresentatrice en journalist schoof gisteravond aan bij Op1 om te praten over haar nieuwe boek, De appel in het paradijs. In dat boek schrijft Barend hoe ze naar de huidige coronatijd kijkt.

'Voor jongeren kiezen'

Als het erop aankomt en de intensive care (ic) ligt vol, dan moet de jeugd voorrang krijgen, vindt Barend. "Mijn man is nog iets ouder dan ik", vertelt ze aan tafel. "Wij hebben een ongelooflijk mooi leven achter de rug, dus als de dokters zouden moeten kiezen, dan begrijp ik dat ze voor jongere mensen kiezen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

BNNVARA pakt uit met 80e verjaardag Sonja Barend

De 80-jarige Barend vindt het lastig dat er weinig solidariteit is tussen jongere en oudere generaties. Jort Kelder, die eerder zei dat de economie wordt stilgelegd om '80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben' te redden, vindt Barend onverdraagzaam.

'Hupsakee, oude mensen aan de kant'

"Ik vind dat zo verschrikkelijk, dat zo'n jong iemand die het net zo goed heeft als ik, hupsakee oude mensen aan de kant zet", vertelt Barend. "We kunnen dit alleen maar overwinnen als we dat samen doen."

"Ik heb het echt vreselijk moeilijk met die mensen die staan te demonstreren", vervolgt ze. Zoals Viruswaarheid, of groepen mensen die demonstreren tegen een vaccin. "Demonstreren? Nu even niet", vindt Barend.

Bekijk ook: Waarom 'complotdenken' niet gek is

Tijdens de coronapandemie wemelt het van de complottheorieën. Dat veel mensen niet meer weten wat waarheid is, is eigenlijk helemaal niet zo vreemd. In deze video leggen we uit hoe dat komt.

Pim Fortuyn

Jarenlang maakte Barend televisieprogramma's waarin ze maatschappelijke thema's aan de kaak stelde. In het gesprek in Op1 komt ook een fragment met Pim Fortuyn voorbij. Daarin verandert de politicus tijdens een interview met Barend zijn mening over de gaswinning in Groningen.

'Uniek', noemt Barend dat nu. "Waarom zegt een politicus nooit, dit heb ik verkeerd gezien, daar kom ik op terug", vraagt de voormalige talkshowpresentatrice zich af:

Football news:

Pioli op Zlatan ' s Rood: hij verontschuldigde zich. Dit is wat grote kampioenen doen, en dat is wat Ibrahimovic is
Football is ingewikkeld. De enige manier waarop ik weet hoe een coach te zijn is gewoon te denken aan Sheffield
Conte zei dat Eriksen Inter niet zal verlaten: hij maakt deel uit van ons project. Christian is een zeer slimme jongen. Inter manager Antonio Christian Eriksen zal de club niet verlaten in de winter transfer venster. Ik zeg al een maand hetzelfde: Ik heb een team. Niemand zal komen, niemand zal weggaan. Ik herhaal dit, maar niemand lijkt me te geloven
Tuchel wil Holand zien in Chelsea. De club koopt geen rijst van West Ham nadat de nieuwe Chelsea manager Thomas Tuchel het team wil versterken
Eriksen pro goal voor Milaan: Het was de perfecte vrije trap voor mij. Ik ben erg blij dat Inter-middenvelder Christian Eriksen het winnende doelpunt scoorde van een vrije trap in de 97e minuut van de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker tegen AC Milan
Conte op 2-1 Met Milaan: voor het winnende doelpunt was het resultaat oneerlijk. Hun doelman is de beste speler van de wedstrijd. Trainer Antonio Conte sprak over de overwinning op AC Milan in de 1/4 finale van de Italiaanse beker (2:1). Dit is de tweede keer op rij dat we de halve finale hebben bereikt, de jongens verdienen respect voor de juiste houding van begin tot eind. Het was een moeilijke wedstrijd, Milan is een sterk team dat leidt in de Serie A, dus we moeten blij zijn dat we ze neergeslagen in de kwartfinales. We hadden de kans om het spel om te draaien in gelijke groepen. Ik denk dat Voor het winnende doel, het resultaat oneerlijk was. We hadden het initiatief, hun doelman was de beste speler van de wedstrijd. We moeten opnieuw over de trend denken als we veel creëren, maar de momenten niet beseffen. We moeten doelgericht zijn, we kunnen zo niet doorgaan, anders winnen we geen wedstrijden die we verdienen om te winnen. Zlatan en Lukaku vechten? Dit is een derby, geen wandeling in het park. Het is onvermijdelijk dat beide teams deze spanning voelden, dus we willen de overwinning opdragen aan de fans, vooral degenen die voor ons kwamen juichen in de teambus. We willen deze vreugde met hen delen
Arsenal deed alles goed, maar ze verloren. Wins geven vertrouwen