Netherlands

Demonstratie bij Jinek: zo makkelijk maken we het hackers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

We zijn vaak niet bijster origineel met het bedenken van wachtwoorden voor onze digitale accounts, en slordig met het beveiligen daarvan. Daniël Verlaan, techjournalist van RTL Nieuws, benadrukt de risico's daarvan in zijn boek 'Ik weet je wachtwoord'. Bij Jinek dook hij in de wachtwoorden van de presentatrice.

In zijn boek beschrijft Verlaan hoe we in veel gevallen niet verder komen dan simpele wachtwoorden als 'Welkom1', 'Hallo' of de naam van onze favoriete voetbalclub. Vaak laten we ze jaren intact, en moeite voor het instellen van een extra beveiliging doen we al helemaal niet. 

Leven verwoesten

"Het is treurig dat we nog steeds denken: mij maken ze niks, ik ben niet interessant", zegt Verlaan aan tafel bij Jinek. "Maar voor een hacker ben je al snel interessant als je een bankrekening en een identiteitsbewijs hebt. Krijgt iemand die in handen dan ben je heel ver van huis. Met een kopie van een paspoort kun je al een leven verwoesten."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nederlander hackt Twitteraccount Trump: 'Zijn wachtwoord was maga2020!'

De techjournalist vraagt zich af waarom mensen hun internetveiligheid niet net zo serieus nemen als andere aspecten van hun leven. "Ze grijpen vaak pas in als ze het slachtoffer zijn geweest. Zelfs bij de jeugd zie ik dat nog, dat baart me echt zorgen", zegt Verlaan. "Mensen zijn voorzichtig met hun huis of hun auto, maar waarom niet online?" 

Voorkeur voor dieren

Om zijn punt kracht bij te zetten dook hij met toestemming in de wachtwoorden van Eva Jinek. Of zij zich goed had beveiligd? Helaas. "Je hebt een voorkeur voor wachtwoorden met dieren en cijfers", ontdekte Verlaan. Inmiddels heeft de presentatrice ze aangepast.

Bekijk hier het fragment met Verlaan:

Willen we ons online leven goed beveiligen, dan zullen we met betere wachtwoorden moeten komen.

Football news:

Een prestonspeler die twee keer de genitaliën van een tegenstander aanraakte werd gediskwalificeerd voor drie wedstrijden voor agressief gedrag
Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus
Kovid speelt het Letse Kampioenschap: het team kreeg slechts 8 personen (maar nog steeds niet afgemaakt)
Gerard Pique: we hopen allemaal dat Messi zal verblijven in Barca
Agent van het coronavirus vanaf het begin: ik voel me prima. Een test is een test
Barcelona heeft in principe overeenstemming bereikt met de spelers om de salarissen te verlagen. De club zal 122 miljoen euro besparen
Barca presidentskandidaat farre: we moeten Neymar terughalen. Hij wil ook