Netherlands

Democraten VS willen impeachmentprocedure tegen Trump maandag beginnen

De Democraten in het Amerikaanse Congres willen maandag beginnen met de impeachmentprocedure tegen oud-president Trump, naar aanleiding van de bestorming van het Capitool door Trumps aanhangers op 6 januari.

De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Chuck Schumer, heeft gezegd dat zijn evenknie in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, na het weekend de stukken bij de Senaat zal indienen die nodig zijn om het proces in gang te zetten. Half februari zijn dan mogelijk de eerste hoorzittingen.

"Er komt een proces", zei Schumer. "Het zal een volledig proces zijn, en een eerlijk proces." Al kan oud-president Trump niet meer worden afgezet, het kan hem bijvoorbeeld wel worden verboden om ooit nog een openbaar ambt te bekleden.

Geweten

Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat hij niet voor een tweede keer president kan worden, iets waar hij wel op heeft gezinspeeld. In de VS mag iemand maximaal twee termijnen staatshoofd zijn.

Of het echt tot afzetting komt lijkt onwaarschijnlijk: daarvoor is een tweederde meerderheid nodig in de Senaat, en dat betekent dat er zeventien Republikeinen voor moeten stemmen (beide partijen hebben vijftig zetels). De leider van Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell, die zich altijd loyaal heeft opgesteld tegenover Trump, heeft gezegd dat zijn collega's bij de stemming hun individuele geweten moeten volgen.

Opzwepend

Het is de tweede keer in twee jaar tijd dat er een impeachmentprocedure tegen Trump in gang wordt gezet, en voor het eerst dat een Amerikaanse president in zo'n proces verwikkeld raakt nadat hij is afgetreden.

De reden dat de Democraten Trump nu willen aanpakken is zijn opzwepende toespraak tot zijn aanhangers, voorafgaand aan de zitting waarin de Senaat officieel zou vaststellen dat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen.

Trump herhaalde in die speech zijn vaak verkondigde standpunt dat hij de eigenlijke winnaar is, en spoorde zijn achterban aan om op te trekken naar Capitol Hill, waar het Congres is gevestigd. "Fight like hell", riep hij ze toe, vecht voor je leven.

Het resultaat was een belegering van het Congres door een massa betogers, variërend van Trump-aanhangers tot extreemrechtse groeperingen. Er kwamen vijf mensen om het leven.

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7