Een deel van de inwoners in de wijk Punter in Lelystad mag zondagavond weer naar huis. Het gebied rond hun woningen is door de brandweer veilig verklaard, meldt de gemeente. Bewoners van de wijk moesten zondag voor de tweede dag op rij hun huis uit nadat de brandweer een stinkende, benzineachtige stof had ontdekt in het riool.

Een deel van de wijkbewoners kan nog niet naar huis. Volgens de gemeente is het nog niet duidelijk wanneer zij weer kunnen terugkeren. Voor degenen die niet bij vrienden of familie terecht kunnen, is onderdak geregeld. Op een kaart op de website van de gemeente is te zien welk deel van de wijk nog niet is vrijgegeven.

Mensen die wel terug mogen, krijgen het advies om hun huis goed te ventileren totdat de geur het pand uit is. Ook is het raadzaam om kranen en wc's door te spoelen.

Brandweerlieden zijn zondagavond nog altijd bezig met het doorspoelen van het riool en voeren metingen uit. Eerder op de dag pikte de meetapparatuur gevaarlijke dampen op. Het RIVM onderzoekt monsters uit het riool.

Om wat voor stof het precies gaat, is nog altijd onduidelijk. Zondagmiddag liet een woordvoerder nog weten dat de gemeente had gehoopt dat de stof op dat moment al weg zou zijn. "Het rioolstelsel heeft aftakkingen en is bijvoorbeeld dieper dan we verwachten, wat ons soms weer verrast", zei de zegspersoon.

Wijkbewoners klaagden over hoofdpijn

De indringende lucht speelde zaterdagavond voor het eerst op. Ongeveer vijfhonderd mensen moesten daarom hun huis uit. Meerdere mensen in de wijk klaagden over hoofdpijn. Bij sommige mensen hing de vreemd lucht in hun woning.

Zondagochtend mochten de eerste inwoners al terugkeren naar hun woning, maar aan het begin van de middag zag de brandweer zich genoodzaakt om opnieuw een gebied in en rond de wijk Punter te ontruimen.