Netherlands

Debby: ‘Als je wilt meedraaien in de maatschappij, moet je op de hoogte zijn van wat er speelt’

‘Ik kijk geen nieuws,’ hoorde ik laatst iemand zeggen. ‘Als er écht iets aan de hand is, hoor ik het wel van mijn vriend of van de buren.’ Van dergelijke uitspraken rijzen mij de haren te berge. Als je wilt meedraaien in de maatschappij, moet je op de hoogte zijn van wat er speelt, vind ik. En daarvoor hoef je heus niet elke krant van A tot Z te spellen, maar jezelf domweg afsluiten voor het nieuws vind ik een bizarre keuze. Al begrijp ik wel waar het sentiment vandaan komt, want je kunt je tegenwoordig afvragen hoe nieuwswaardig een item dat je wordt voorgeschoteld eigenlijk is.

De afgelopen tijd lijkt van nieuws steeds vaker nieuws te worden gemaakt; alles wordt tot in den treure herkauwd. Neem bijvoorbeeld de uitzending van Op1 waarin FvD-frontman Thierry Baudet met zijn leugenachtige uitspraken een verhit debat veroorzaakte. Nog tijdens de uitzending die zondagavond ontstond er op Twitter de nodige ophef over het gesprek; presentatie-duo Jort en Welmoed kreeg er flink van langs. De dag erna was dat voer voor de columnisten van de landelijke kranten. Er werden radio-uitzendingen aan het onderwerp gewijd, waar weer opiniestukken over werden geschreven. Het ‘nieuws’ ging zo twee dagen door.

Datzelfde patroon zien we ook bij de coronapersconferenties. Op maandag weten we via alle nieuwskanalen al wat Rutte en De Jonge tijdens de persco op dinsdag zullen melden. Vervolgens zitten we op dinsdag met het bord op schoot klaar om het ‘nieuws’ nog even uit mond van de minister-president zelf te horen. Om dan linea recta door te gaan naar een talkshow met daarin een nabeschouwing van hetgeen we drie minuten daarvoor zelf al zagen.

Ik snap het, we hebben weinig beters te doen in deze tijden van harde lockdown. En elke snipper nieuws tot je nemen, kan dan heel verslavend zijn. Maar als je er te lang in blijft hangen, kan het ook negatieve effecten hebben. Het risico dat mensen in een rabbit hole belanden, waarbij ze worden opgeruid en heilig gaan geloven in herkauwde meningen, ligt op de loer.

Kijk daarvoor maar naar de bestorming van het Amerikaanse Capitool door losgeslagen Trump- en QAnon-aanhangers. Daarom pleit ik ervoor, net zoals journalist Suus Ruis vanaf pagina 32, om gedoseerd nieuws tot je nemen. Maakt je doorgaans meteen een stuk positiever. En dat is niet alleen fijn in deze tijden van pandemie, maar brengt je ook op lange termijn geluk. Hoe dat werkt, lees je vanaf pagina 14.

Tot volgende week!

Debby Gerritsen

Hoofdredacteur VIVA

Volg Debby ook op social media:

Instagram | Twitter

Deze editorial is afkomstig uit VIVA 03-2021. Deze editie ligt vanaf  20 januari in de winkel en kun je via de bestelbutton hieronder bestellen. 

Football news:

Cavani is teruggekeerd naar de training en is waarschijnlijk om te spelen tegen Crystal Palace
Fabio Capello, Juventus speelde Rugby tegen de haven. Alleen Ronaldo en Chiesa kunnen een verschil maken in deze ploeg.Voormalig Juventus en Real Madrid manager Fabio Capello heeft zich uitgesproken over de prestaties van de Italiaanse club onder Andrea Pirlo
Neymar: ik postte hoe ik herstelde van mijn blessure, en ik kreeg geen berichten waarin stond, Wow, wat een professional. Geen PSG striker Neymar heeft uiting gegeven aan zijn ongenoegen over de aandacht die aan zijn herstelwerk wordt besteed
Ole Gunnar Solscher: het werk van de juryleden is zeer moeilijk en zonder extra druk. We moeten hun beslissingen nemen
Ik weet zeker dat Messi niet in Barca blijft als ik de verkiezing niet win. Hij geeft de club 30% van de omzet
Trent had Gerrard verafgood sinds hij een kind was, en hij speelde in een sprookje: hij kreeg de zorg van Steven en de armband van de kapitein. Het verhaal van een grote relatie
Hazard ' s herstel van de verwonding is vertraagd. Hij zal waarschijnlijk niet spelen tegen Atletico op Maart 7