Netherlands

Deadline over toekomst KLM verstreken, piloten tarten minister Hoekstra

De toekomst van KLM hangt aan een zijden draadje, nu een deadline van minister Hoekstra (Financiën) is verstreken voor personeelsvakbonden van de luchtvaartmaatschappij. Die moeten allemaal akkoord gaan met een langere periode van loonoffers.

Pilotenvakbond VNV meldt nu nog niet te willen tekenen voor een langer loonoffer, zoals dat door Hoekstra is geëist, al zegt de bond wel ‘verantwoordelijkheid te zullen nemen’. Andere vakbonden bij KLM zijn wél akkoord met een langere periode van loonmatiging als voorwaarde voor crisissteun.

Van het positieve antwoord van alle bonden hangt veel af. Mogelijk komt het kabinet bij het uitblijven van een deal niet over de brug met financiële noodsteun voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij. In dat geval kan KLM omvallen.

Vrijdag kwamen de bedrijfstop en de vakbonden voor crisisoverleg bijeen. Minister Hoekstra had eerdere voorstellen voor bezuinigingen bij de maatschappij afgekeurd. Groen licht uit Den Haag is nodig voor een tweede tranche uit het pakket van noodleningen en kredietgaranties van 3,4 miljard euro.

Loonmatiging tot 2025

Hoekstra vindt de looptijd van afspraken tussen KLM en vakbonden over de versobering van de arbeidsvoorwaarden te kort. Die overeenkomsten beslaan slechts een periode van anderhalf tot twee jaar. De bewindsman eist dat loonmatiging voor alle KLM’ers moeten duren zolang het steunpakket loopt, namelijk tot 2025. Daarbij wordt tot 20 procent aan arbeidsvoorwaarden ingeleverd.

KLM wil dat de vakbonden een zogeheten ‘commitment clausule’ ondertekenen, waarin ze beloven ook na 2022 akkoord te gaan met bezuinigingen op loon. Nu de piloten dat weigeren, ligt de bal bij minister Hoekstra. Die zal waarschijnlijk vandaag nog reageren.

Vrijdag liet de maatschappij al in een persbericht weten: „KLM zit in de ergste crisis van haar 101-jarige bestaan. Covid-19 heeft de goede resultaten van de afgelopen jaren onderuitgehaald. Om de toekomst van het bedrijf en haar netwerk voor Nederland veilig te stellen, zijn de lening en garantiestellingen op bankleningen van de overheid van in totaal 3,4 miljard euro cruciaal.”

Football news:

Tottenham Winks scoorde vanaf 49 yards. Dit is het derde resultaat in de Europa League, al - in deze loting
Deze miss zal alle mannen pijn doen: Molde speler miste van een halve meter en reed in de bar
Mikel Arteta: Ik ben erg blij met Pepe ' s wedstrijd tegen Molde. Arsenal speelde goed over het algemeen
Napoli spelers kwamen in t-shirts met Maradona ' s naam en nummer 10 voor de Europa League wedstrijd
Daniele Bonera: Milan is blij met het spel met Rijsel en betreurt het resultaat
Neymar op Maradona: u zult altijd in onze herinnering blijven. Voetbal is u dankbaar
Als football een film was, zou Diego zijn hoofdpersoon zijn. Showsport lezers nemen afscheid van Maradona