Netherlands

De toekomst voor dagbladen is onmiskenbaar digitaal. Over tien jaar verschijnt mogelijk alleen de zaterdagkrant nog in print, voorspelt @PhRemarque in een vandaag verschenen interview.

Digitaal is de toekomst voor alle kranten. De digitalisering "dendert voort" en alleen kranten met een heel goede bestaansreden verschijnen over pakweg tien jaar ook nog op papier, mogelijk alleen op zaterdag. Dat voorspelt journalistiek directeur bij DPG Media Philippe Remarque in het vandaag verschenen nummer van de Volksknar, het clubblad van oudgedienden bij de Volkskrant.

Remarque, tevens uitgever van DPG-titels de Volkskrant, Trouw en Het Parool wordt in het jongste nummer (hier in .pdf-formaat te lezen) geïnterviewd over recente en toekomstige ontwikkelingen.

De voormalige Volkskrant-hoofdredacteur Remarque voorziet dat alleen dagbladen die het digitale speelveld “heel goed” bespelen nog bestaansgrond hebben over tien jaar. “En ja, misschien bestaat de papieren krant op zaterdag dan ook nog steeds. Net zoals er nog bioscopen worden gebouwd. Kennelijk is dat een speciale ervaring, net als de gedrukte krant.”

Voor kleinere titels zullen doordeweekse papieren kranten “over een paar jaar” waarschijnlijk tot het verleden behoren, aldus Remarque. Hij zegt dat voor Het Parool al te hebben onderzocht, maar: “Het kan nog niet. Er zijn nu nog te veel papieren abonnees.”

De overstap kost tijd en een nieuwe manier van benaderen van journalistiek. “Papier is nog de kurk, maar we zijn wel snel aan het overstappen. Redacties moeten dat ook leren. Dat kost tijd. Dat begeleiden is nu mijn hoofdtaak.”

“Papieren oplages gaan nu tot vijf procent per jaar omlaag. De Volkskrant dit coronajaar slechts drie procent. De abonnementen van alle kranten krijgen stijgen sowieso. Vooral digitaal, of - meest populair - samen met de papieren zaterdagkrant”, aldus Remarque. Concurrent Mediahuis meldde eind vorige maand eveneens stijgende abonneecijfers en meer digitale abonnees, vaak gecombineerd met een papieren zaterdagkrant.

De Volkskrant heeft inmiddels 340 duizend betalen abonnees en is op weg om het record uit 1996 (van 366 duizend abonnees) te verslaan. Het geheim blijkt, na jaren gratis weggeven van nieuws, het optrekken van een betaalmuur. “Je levert wat bereik in, maar ze betalen wel. Dat is uiteindelijk de toekomst”, stelt Remarque.

Ook is de verplichte samenwerking met sociale media een zorg. “We noemen ze frenemies: je hebt ze nodig voor het verkeer, maar ze tasten ook je financiële basis aan.” Remarque noemt het een duivels dilemma: “Je kunt niet om ze heen, maar het gaat op hun voorwaarden.”

Football news:

Scheidsrechter Howard Webb en Bibiana Steinhaus huwde met voormalig Premier League scheidsrechter Howard Webb huwde met voormalig Bundesliga scheidsrechter Bibiana Steinhaus
Presnel Kimpembe: PSG hebben een ziel. De club stopt niet met groeien. Ik ben trots
Lothar Mattheus: Bayern denk aan Nagelsmann als opvolger van Flick
Di Maria op Bayern: PSG geslaagd voor het beste team van vorig seizoen
Conceicau bij vertrek uit Chelsea: ik ben trots op de Porto spelers. We speelden een fantastisch spel
Flick zal het aanbod accepteren om het Duitse nationale team te leiden. Matteus over de Bayern coach
Keylor Navas heeft nog nooit verloren in de Champions League in een tweebenige wedstrijd waarin hij speelde