Netherlands

De spraakmaker van deze week: strijder Nadia Rashid

Want: Nadia Rashid (38) strijdt al vier jaar om haar ontvoerde dochter Insiya terug uit India te halen.

Het is eind september 2016 als de dan tweejarige Insiya ’s ochtends bij haar oma aan het ontbijt zit. De deurbel gaat, drie mannen stormen gewapend met tie-wraps en stroomstootwapens het huis in en nemen het meisje mee. In opdracht van haar vader, Shehzad H., blijkt later.

Grote angst

Hij en Nadia liggen in scheiding en zijn verwikkeld in een conflict over het ouderlijk gezag. Nadia vreest dan al een hele tijd voor de veiligheid van haar dochter en haarzelf. Ze wordt bedreigd en onder haar auto vindt ze zes GPS-trackers. Shehzad maakt geen geheim van zijn plannen: hij wil Insiya bij haar moeder weghalen. Nadia’s aangiftes blijken zinloos. Shehzad houdt woord. Met militaire precisie laat hij het meisje ontvoeren. Hijzelf zit op dat moment in Duitsland en vanuit daar smokkelt hij Insiya naar India.

En daar zit ze nu, vier jaar later, nog steeds. Na die ene ochtend heeft Nadia haar dochter, op een handjevol skype-gesprekken na, niet meer gezien of gesproken. En dat terwijl er zowel in India als Nederland rechtelijk is besloten dat het meisje terug moet naar haar moeder. Shehzad geeft echter geen gehoor. Niet nadat hij uit de voogdij werd gezet, niet na een dwangsom van € 10.000 per dag en ook niet nadat hij vorige week door de rechtbank werd veroordeeld tot negen jaar cel.

Wat vindt Nadia Rashid zelf?

De afgelopen vier jaar stond elke minuut van elke dag voor Nadia in het teken van Insiya. De wereld draait door, maar haar leven staat nog altijd stil. Geen moment staakte ze de strijd, want ze heeft maar één doel: haar dochter in haar armen sluiten.

‘Ik zal nooit stoppen met zoeken’

Inmiddels heeft ze alle mogelijke juridische wegen bewandeld en alle rechters zijn het eens: Insiya moet naar haar moeder. Maar er gebeurt verder niks. En daarom kan Nadia alleen nog naar de regering kijken. Het CDA maakt zich inmiddels hard voor de zaak. Dat geeft haar hoop, maar emotioneel is het slopend. En omdat ze het belang van Insiya boven alles stelt, kiest ze haar mediamomenten nauwkeurig. Ze is blij met de steun, maar kan verder niet op de zaak reageren. Haar woorden in de rechtszaak zeggen alles: ‘Een moeder kan nooit stoppen met liefhebben van haar kind en ik zal nooit stoppen met het zoeken naar gerechtigheid.’

Wat vinden anderen?

Peter Plasman, advocaat
‘Wij zijn heel blij dat de vader van Insiya is veroordeeld tot negen jaar cel, maar het belangrijkste is dat het meisje terugkomt. De uitspraak doet recht aan de vreselijke situatie, maar India zal Shehzad H. niet uitleveren. Toch hopen we dat deze veroordeling de boel in beweging zet, dat zowel de Nederlandse als de Indiaanse autoriteiten dit zware misdrijf erkennen.

Er is immers een Nederlandse staatsburger met geweld meegenomen. En ze verblijft onrechtmatig in India. Tegelijkertijd hopen we natuurlijk dat de vader tot inkeer komt. Dat hij zich eindelijk beseft dat het onmenselijk is wat hij zijn ex-vrouw, maar vooral zijn dochtertje aandoet.

Insiya gaat het gemis van haar moeder steeds meer voelen. En ze gaat een keer die vraag stellen: ‘Hoe kan het dat je me bij mijn moeder hebt weggehouden?’ We hopen dat vader zich dit gaat realiseren. En als dat niet gebeurt, is de terugkeer van Insiya afhankelijk van de autoriteiten. Wat mij betreft moet Nederland met de vuist op tafel slaan en zich veel krachtiger opstellen. En dan kunnen we alleen maar hopen dat India overstag gaat. Dit meisje hoort bij haar moeder.’

Sommige artikelen kun je maar gedeeltelijk lezen op viva.nl, omdat ze afkomstig zijn uit de papieren VIVA. Uit respect naar onze abonnees én om te zorgen dat wij online leuke gratis content kunnen blijven maken, linken wij je door naar onze magazine-shop om het hele artikel te lezen. Dit is een online platform waar je alle edities van VIVA ook los kunt bestellen. We hopen te kunnen rekenen op je begrip!

Productie: Kimberly Palmaccio onder redactie van Michelle Wolfkamp | Beeld: ANP

Football news:

Ronaldo wuifde me weg toen ik om zijn shirt vroeg. Misschien is het omdat hij niet scoorde voor ons.Ferencvaros verdediger Marcel Heister vertelde hoe Juventus striker Cristiano Ronaldo weigerde met hem van shirt te wisselen na de Champions League podiumwedstrijd. Ik dacht dat Ronaldo een beetje boos en overstuur was. Hij wuifde me weg toen ik hem vroeg over de T-shirt uitwisseling. Misschien omdat hij niet voor ons scoorde. Of misschien was hij boos omdat ik de bal van hem afnam toen hij in de cirkel ging. Er is zelfs een foto die ik op instagram geplaatst heb. De mooiste ervaring van mijn leven!Heister zei. Ronaldo reageerde waarschijnlijk zo op het verzoek van Heister vanwege het verbod op het uitwisselen van T-shirts, dat in feite te wijten is aan de coronavirus pandemie. Juventus won 4-1 tegen Ferencvaros, met Ronaldo als assist. De teams zullen elkaar vandaag weer ontmoeten, de wedstrijd begint om 23:00 moskou Tijd. Ronaldo zou in Korea spelen, maar kwam er niet uit? De fans hebben 50% van het ticket + compensatie gewonnen
Klopp op firmino: het Team is een orkest, en Bobby speelt er 12 instrumenten in. Hij is belangrijk voor ons.Liverpool manager Jurgen Klopp heeft veel gesproken over striker Roberto Firmino. Het was altijd belangrijk voor Bobby om te scoren. Dit is een perfecte footballspeler. Een voetbalteam is als een orkest. Om te spelen hebben we mensen nodig die verschillende instrumenten kennen. Sommigen van hen zijn luider, sommige Spelen rustiger, maar ze zijn allemaal belangrijk voor het ritme. Bobby is waanzinnig belangrijk, alsof hij 12 instrumenten in ons orkest speelt. Het is erg belangrijk voor ons ritme. Godzijdank kunnen we zonder hem spelen zonder verlies, maar het is geweldig om hem op het veld te hebben. Ik geef niets om Bobby, maar soms helpt het scoren van een doelpunt. Dit doel was erg belangrijk. Ik vond de reactie van de jongens het leukst. Natuurlijk vieren we altijd doelen, maar de reactie op dat doel was erg emotioneel, want de spelers lezen zeker de pers. Helaas zagen ze de kritiek. Dus we waren erg blij toen hij scoorde. Het was het juiste om te doen. Je weet hoe belangrijk hij voor ons is, dus ik hoef er niet eens over te praten, zei Klopp. Liverpool vierde Firmino ' s doel met het hele team. Roberto had een moeilijke start voor het seizoen-maar hij overwon verschrikkelijk ongeluk
Antonio Conte: ik denk niet dat Real Madrid kan huilen over hun verliezen. Het is grappig dat de media schrijven over hun problemen met het team
Lewandowski over de annulering van de Gouden Bal: zo belangrijk is het niet. Dergelijke Prijzen zijn iets extra -
Salah kan met Atalanta spelen. Hij werd ziek door het coronavirus
Geen nieuws. Ik heb geen idee wie voor Atalanta gaat spelen. Waarom zouden we ze informatie geven? Liverpool manager Jurgen Klopp spreekt voor de Champions League groep fase 4 wedstrijd tegen Atalanta. Over Tiago en andere spelers wier deelname aan de wedstrijd twijfelachtig is geen nieuws. We zullen zien. Ik wil er niet te veel over zeggen, want Ik heb geen idee wie Atalanta op het veld kan zetten. Waarom zouden we ze informatie geven?
Barcelona denkt erover om Garay te tekenen vanwege de blessure van Pique