Netherlands

De opvoedkwestie: moeder heeft last van nare gedachten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Ilse is twee maanden geleden bevallen van haar eerste kind en dolgelukkig. Maar haar roze wolk wordt verpest door de angstige gedachten die ze steeds over haar zoontje heeft.

Haar zoontje Midas is een wolk van een baby en Ilse is dan ook ontzettend blij met hem. Alleen heeft ze sinds zijn geboorde last van angstige gedachtes, waar ze zich zorgen over maakt: "Midas is nu twee maanden oud en ik geniet elke dag van hem. Daarom baal ik ervan dat ik sinds ik moeder ben iedere dag angstige gedachtes heb die maar door mijn hoofd blijven spoken. Dan ben ik doodsbang dat ik mijn baby laat vallen op z'n hoofdje, of hem per ongeluk loslaat als ik hem in bad doe. Dat zie ik dan ook helemaal voor me. Ik begrijp niet waarom ik zulke enge dingen denk en voel me er zo rot onder. Ben ik gek aan het worden? Hoe stop ik deze gedachtes?"

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De opvoedkwestie: moet zoon de waarheid over z'n vader weten?

Therapeut Tilda Timmers van Frou Frou Begeleiding begint meteen met een geruststelling: "Nee, je wordt niet gek als je zulke dingen denkt. Je brein heeft een waarschuwingssysteem dat nog stamt uit de oertijd, toen we moesten overleven. Dit systeem zegt: 'Pas op, gevaar!', en dat doet het door middel van zulke gedachtes, ook wel intrusies genoemd. Deze gedachtes lijken eng en veel moeders schrikken ervan, maar eigenlijk zijn ze nuttig en goed. Ze waarschuwen je er simpelweg voor dat een baby kwetsbaar is en dat je er goed voor moet zorgen – dus niet moet laten vallen." 

Timmers ziet in haar praktijk veel moeders die hiermee worstelen: "Het waarschuwingssysteem zorgt ervoor dat je verantwoordelijkheids-gevoel in de overdrive gaat en je steeds meer van zulke intrusies krijgt. De negatieve sneeuwbal wordt dan steeds groter en belemmert het genieten van je baby. Ook komt er schuldgevoel bij kijken, omdat moeders het zichzelf kwalijk nemen dat ze zulke nare dingen denken."

'Praat erover. Veel moeders schamen zich en houden deze gedachten voor zich.'

Het is belangrijk om er niet te lang mee rond te lopen, adviseert Timmers: "Het ergste is de eenzaamheid. Veel moeders schamen zich voor deze gedachten en houden ze daarom voor zich. Maar het helpt echt om erover te praten met iemand die jou écht snapt en serieus neemt. Eerlijk en open je verhaal doen lucht enorm op en neemt al veel van de schuldgevoelens en angsten weg, waardoor je voorkomt dat het je leven gaat beheersen. En wees lief voor jezelf. Accepteer de gedachtes en onthoud dat gedachtes ook weer voorbijgaan, net als gevoelens. En onthoud dat je nog steeds een hartstikke goede moeder bent."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Football news:

Ik hoop dat Alaba een contract tekent met Bayern. Onze club is een van de beste ter wereld
Messi gaf Barca alles, bracht ze naar de top. Hij werd niet behandeld op de manier die hij verdiende.De voormalige Argentijnse Internationale Diego Maradona deelde zijn mening over het verhaal toen Lionel Messi Barcelona wilde verlaten
Ik hoop m ' n stempel op Juve te drukken. We zullen grote resultaten bereiken
De Coach van Benfica: Ik wil niet dat we eruit zien als de huidige Barcelona, Het heeft niets
Ik ben gelukkig in Manchester City. Ik hoop hier te blijven
Fabinho zal niet spelen met West ham als gevolg van blessure
Maradona was de beste in zijn tijd. De beste Messi