Netherlands

De omzet van big tech blijft toenemen, de discussie over hun macht ook

Terwijl de dominantie van grote Amerikaanse techbedrijven meer dan ooit ter discussie staat, laten hun nieuwste kwartaalcijfers zien dat het ze nog altijd voor de wind gaat. De omzet van Amazon, Apple, Facebook en Google kwam over de afgelopen drie maanden (juli, augustus en september) uit op omgerekend 194 miljard euro. Dat is 30 miljard euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Er lopende diverse onderzoeken, deze week nog moesten een aantal van de bedrijven zich verantwoorden in de Amerikaanse Senaat en vanuit Europa wordt nieuwe regelgeving verwacht. Maar dit zien ze dus (nog) niet terug in hun financiën.

Amazon zag zijn omzet het hardst stijgen, dat komt mede doordat meer mensen online bestellingen plaatsen vanwege corona. De webwinkelgigant is sinds begin dit jaar ook in Nederland actief. Webwinkels en bezorgers hier houden al rekening met een extra druk feestdagenkwartaal.

Adverteerdersboycot Facebook

Facebook blijkt geen last te hebben gehad van de adverteerdersboycot in juli. De omzet was niet eerder zo hoog, omgerekend ruim 18 miljard euro, en steeg in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Aan de boycott-actie deden uiteindelijk meer dan 1100 bedrijven mee, die zo kenbaar wilden maken dat Facebook meer moet doen tegen haatzaaien en desinformatie. Een gesprek hierover met het platform werd door de organisatoren van de boycot "vruchteloos" genoemd.

Het sociale netwerk, dat tevens eigenaar is van Instagram en WhatsApp, zet zich wel schrap voor de komende periode. Aanstaande dinsdag zijn in Amerika de presidentsverkiezingen. In een toelichting op de cijfers sprak topman Mark Zuckerberg zijn zorgen uit: "Ik vrees dat door de verdeeldheid in het land en de uitslag die dagen of weken op zich kan laten wachten, er mogelijk sociale onrust in het land kan ontstaan."

Net als Twitter en YouTube heeft Facebook hier maatregelen tegen genomen. De vraag is echter wel of het genoeg zal zijn, daaraan twijfelen experts.

Bekijk hier de kwartaalcijfers van de vier techbedrijven:

Kwartaalcijfers 'big tech'

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, heeft ook een succesvol kwartaal achter de rug. Net als bij Facebook stegen de advertentie-inkomsten flink. Het bevestigt het beeld dat de twee advertentiegiganten, ook tijdens de pandemie, vooralsnog onaantastbaar zijn.

Bij Apple steeg de omzet nagenoeg niet, maar is nog steeds ontzettend hoog: omgerekend 55 miljard euro. De nieuwste iPhones komen normaal in september, maar werden dit jaar een maand later gepresenteerd. Daardoor zijn die verkopen nog niet terug te zien in de kwartaalcijfers. De iPhones zijn uitgerust met 5G, analisten hebben daardoor grote verwachtingen van het nieuwe aanbod.

Rapporten en onderzoeken

De goede cijfers komen op een moment dat met name in de VS de zorgen over de macht van big tech toeneemt. Begin deze maand publiceerden de Democraten in het Huis van Afgevaardigden een 450-pagina's tellend rapport waaruit blijkt dat de bedrijven te machtig zijn en dat er maatregelen tegen moeten worden genomen.

Er volgde een aanklacht van het Amerikaanse ministerie van Justitie tegen Google. Het bedrijf heeft volgens het departement een monopoly op de zoekmachinemarkt en wijst daarbij specifiek naar afspraken met onder meer Apple, waardoor de zoekgigant als standaard staat ingesteld op iOS-apparaten. Een deal die miljarden dollars waard is. Ondertussen hangt er ook een onderzoek naar Facebooks marktmacht vanuit toezichthouder FTC boven de markt.

Ondertussen wordt er in Brussel de laatste hand gelegd aan een pakket maatregelen die de macht van de techbedrijven moeten inperken. Het voorstel, de zogeheten Digital Services Act, wordt begin december verwacht.

Overheden aan beide kanten van de plas vinden dus dat het genoeg is geweest, de vraag is echter wel hoe snel ze veranderingen kunnen doorvoeren. Daarnaast laten de cijfers óók zien dat de belangen aan de kant van de techreuzen alleen maar groter worden. Er is hen veel aan gelegen om te voorkomen dat regelgeving hun machtige positie te veel aantast.

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach