Netherlands

De Jonge: regels euthanasie zijn niet verruimd maar verhelderd

Foto: ANP

Er is geen sprake van een verruiming van de wettelijke regels voor euthanasie. Het gaat alleen om een verduidelijking van de bestaande regels in verband met een uitspraak van de Hoge Raad, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) dinsdag in de Tweede Kamer na vragen van de SGP.

De orthodox-christelijke partij sloeg aan op uitspraken van de voorzitter van de regionale toetsingscommissies euthanasie (RTE’s) dat het makkelijker wordt om bij ouderen die wilsonbekwaam zijn, bijvoorbeeld vanwege dementie, hun leven te beëindigen.

Maar dat is niet het geval, stelde de minister. Hij herkent zich niet in de berichtgeving van vorige week over de kwestie. De wetgeving is niet gewijzigd en ook de duiding en de wetsuitleg die rechters eraan geven, is niet veranderd, benadrukte De Jonge. Hij had dat al in juli aan de Tweede Kamer gemeld, na het arrest van de hoogste rechter.

Het is volgens hem wel zo dat de euthanasiecode op een aantal punten is aangepast en verhelderd naar aanleiding van de uitspraak. Dat is een soort handreiking van de RTE’s voor de artsen en die ook is bedoeld als voorlichtingsmateriaal voor familieleden, aldus de minister.

De vraag die voor lag, was of een eerder opgestelde schriftelijke wilsverklaring in de plaats kan komen van de mondelinge uiting van een betrokkene om te willen overlijden. Het antwoord op die vraag is vanuit het ministerie altijd ‘ja’ geweest, stelt de minister. De Hoge Raad bevestigde dat en daarop hebben de toetsingscommissies “een vertaalslag” hiervan gemaakt voor de artsen en patiënten. De meeste partijen in de Kamer zijn daar blij mee, lieten ze weten.

Per jaar komt het twee tot drie keer voor dat euthanasie bij mensen met vergevorderde dementie wordt toegepast. Dat zal ook niet echt toenemen, verwacht de minister, omdat er ook nog aan allerlei andere voorwaarden moet worden voldaan, zoals ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

De SGP is fel tegen de euthanasiewet en hekelt iedere verruiming. Daarbij vreest de partij dat artsen onder druk van de familie gezet kunnen worden om bij wilsonbekwamen het leven te beëindigen terwijl de betrokkene dat mogelijk zelf niet (meer) wil. Op verzoek van SGP’er Roelof Bisschop zal de minister in gesprek gaan met bezorgde artsen, die hierover een manifest hebben opgesteld.

Football news:

Conte op 2-1 Met Milaan: voor het winnende doelpunt was het resultaat oneerlijk. Hun doelman is de beste speler van de wedstrijd. Trainer Antonio Conte sprak over de overwinning op AC Milan in de 1/4 finale van de Italiaanse beker (2:1). Dit is de tweede keer op rij dat we de halve finale hebben bereikt, de jongens verdienen respect voor de juiste houding van begin tot eind. Het was een moeilijke wedstrijd, Milan is een sterk team dat leidt in de Serie A, dus we moeten blij zijn dat we ze neergeslagen in de kwartfinales. We hadden de kans om het spel om te draaien in gelijke groepen. Ik denk dat Voor het winnende doel, het resultaat oneerlijk was. We hadden het initiatief, hun doelman was de beste speler van de wedstrijd. We moeten opnieuw over de trend denken als we veel creëren, maar de momenten niet beseffen. We moeten doelgericht zijn, we kunnen zo niet doorgaan, anders winnen we geen wedstrijden die we verdienen om te winnen. Zlatan en Lukaku vechten? Dit is een derby, geen wandeling in het park. Het is onvermijdelijk dat beide teams deze spanning voelden, dus we willen de overwinning opdragen aan de fans, vooral degenen die voor ons kwamen juichen in de teambus. We willen deze vreugde met hen delen
Arsenal deed alles goed, maar ze verloren. Wins geven vertrouwen
Wij hebben bewezen dat wij sterker zijn dan Milaan, Milaan is een sterk team, maar wij hebben bewezen dat wij op hun niveau staan. We hebben zelfs bewezen dat we sterker zijn. We hopen in dezelfde geest verder te gaan. Ruzie tussen Ibrahimovic en Lukaku? Het gebeurt op het veld. Zodra iedereen naar de kleedkamer gaat, verandert alles. We vechten voor de Scudetto. Ze zijn sterk, maar we willen iedereen verslaan zei Marella tegen RAI Sport
Ga je voodoo shit doen, jij kleine kontje. Ibrahimovic-Lukaku tijdens de bekerwedstrijd
De UEFA is niet van plan de Euro in twaalf steden op te geven. Andere opties zijn ongewenst
= = Interlandcarrière = = Eriksen scoorde voor het eerst in bijna zes maanden voor Inter in de wedstrijd tegen Milaan in de 97e minuut van een vrije trap.Inter - middenvelder Christian Eriksen scoorde het winnende doelpunt in de wedstrijd van de 1/4 finale van de Italiaanse beker met Milaan. Dit is het eerste doelpunt van de 28-jarige voor de Nerazzurri sinds 5 augustus 2020, toen Eriksen scoorde tegen Getafe in de Europa League (2-0). De statistieken van voetbalspelers zijn hier te vinden
De Premier League heeft zijn aanpak veranderd om offside te bepalen na Man City ' s Aston Villa goal. Nu in deze situatie zal worden vastgesteld uit het spel