Netherlands

De Jonge bereid te praten over vrijgeven vaccinpatenten

Foto: ANP

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil “best praten” over het vrijgeven van de patenten van coronavaccins zodat ook andere landen hun eigen vaccins kunnen maken. Hij vraagt zich wel af of dit leidt tot een snellere vaccinproductie. Volgens De Jonge is de grootste belemmering daartoe niet de kennisoverdracht, maar de productiecapaciteit.

“Het is niet zo dat er in bijvoorbeeld Afrika fabrieken klaarstaan en alleen nog wachten op het receptje van een vaccin”, zegt de minister. Het vergroten van de productiecapaciteit is volgens De Jonge nu het belangrijkste. Daar ligt een taak voor “het rijke Westen. Zo niet uit medemenselijkheid, dan wel uit eigenbelang.” Zolang het virus elders in de wereld nog bestaat, is de kans groot dat het daar muteert en ook in Nederland weer kan rondgaan. “Dat betekent dat we alles moeten doen om de capaciteit te verhogen, en al het geld beschikbaar moeten stellen wat daarvoor behulpzaam is.”

Wel vreest hij dat de bereidheid om te investeren in een medicijn of vaccin afneemt, als men de juridische bescherming van het recept ervan “makkelijk opzij kan schuiven”. Maar Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan noemt het “een mythe” dat farmaceutische bedrijven de investeringen in coronavaccins moeten terugverdienen. Zij hebben die vooral gemaakt met publiek gefinancierd onderzoek, zegt ze. Bovendien is er volgens haar “een morele taak” om tijdens een pandemie vaccins beschikbaar te stellen voor de rest van de wereld.

Er is nu discussie over het beschikbaar stellen van de vaccinpatenten. De Verenigde Staten zouden zich willen inzetten voor een akkoord hierover en ook de Europese Commissie zien dit zitten. Maar de Duitse bondskanselier Angela Merkel is hier geen voorstander van. Het zou de innovatie schaden en een “ernstige complicatie” zijn voor de productie van coronavaccins, aldus een woordvoerder van de Duitse regeringsleider.

Football news:

De Spaanse fan gaat al sinds 1979 naar de wedstrijden van het nationale team. Hij kwam naar de Euro met de beroemde drum (hij zou het hebben verloren tijdens de lockdown)
Ronaldo verwijderde de gesponsorde Coca-Cola op een persconferentie. Cristiano is sterk tegen suiker-maakt er zelfs geen reclame voor
Zweden voorwaarts Isak: ik zou graag wat meer bezit hebben. Maar we zijn blij met het punt
Luis Enrique: Spanje probeerde kansen te creëren, maar het veld was niet de beste. Spelers klaagden
Laporte op Morata ' s blunder: hij zal de mond van iedereen te sluiten door het scoren van drie doelpunten in de volgende wedstrijd
Messi scoorde uit Chili ' s vrije trap. Hij werd de recordhouder van Argentinië voor doelpunten in officiële wedstrijden
Spanje scoorde 2 schoten op doel in de 2e helft tegen Zweden-beide na 89 minuten