Netherlands

De gewoonte om het gezellig over ‘Thierry’ te hebben was verdwenen

Zap Met vijf minuten videoboodschap voor de goudkleurige Forumgordijnen domineerde Thierry Baudet het maandagnieuws, maar méér dan die verklaring kwam er niet. Het gesprek werd vrijwel geheel door journalisten gevoerd.

Journalist Harm Ede Botje luistert bij Op1 naar Thierry Baudet (BNNVARA).

Journalist Harm Ede Botje luistert bij Op1 naar Thierry Baudet (BNNVARA).

Na het woord ‘kieslijst’ moest Thierry Baudet even slikken. Toen de hoge woorden „Ik zie af van mijn plek op de kieslijst” er eenmaal uit waren, volgde een wellicht door opluchting ingegeven spraakversnelling in Baudets relaas over trial by media. Bij ‘lijstduwer’ verscheen zelfs een schalks lachje.

Met vijf minuten videoboodschap voor de goudkleurige Forumgordijnen domineerde Baudet het maandagnieuws, maar méér dan die verklaring kwam er niet. Er restten slechts vanaf de straat gefilmde beelden van een innige omhelzing tussen Baudet en zijn ‘rechterhand’ Freek Jansen.

Dat betekende dat het gesprek over de plotseling richting einder weggegleden Uil van Minerva vrijwel geheel door journalisten moest worden gevoerd. Voor EenVandaag kwam het nieuws midden in een gesprek met Joost Vullings over de toeslagenaffaire; de NOS bracht een kort extra journaal.

Voor talkshow M was het proppen, om zeven uur. Onder meer een item met Gordon („Ik bemoei me hier niet mee”) en de 100-jarige Corrie werd in een bankschroef geduwd om tijd te vinden voor Forumduiding op de korte termijn. Bij Chris Aalberts, auteur van het Baudetboek De partij dat ben ik (een titel die tegelijkertijd aan toepasselijkheid won én verloor) was de opwinding van het gezicht te scheppen.

Presentator Margriet van der Linden deed geen moeite haar opinies te verbergen. Ze was scherp over extreem-rechtse tendensen bij de FvD-jongeren en over Baudets (inderdaad niet zo relevante) verwijzing naar het oorlogsverleden van zijn grootouders. Toen Geerten Waling (Elsevier) het gesprek naar de partijcultuur van GroenLinks wilde verplaatsen, reageerde ze geïrriteerd.

Maar wat wisten we nu eigenlijk? Zoals Jeroen Wollaars het in Nieuwsuur met gevoel voor beknoptheid formuleerde, was Baudet nu „weg weg” of niet? De ook daar uitgenodigde Aalberts tastte ook nog in het duister over een eventueel lijstduwerschap van Baudet en zijn overgebleven invloed als voorzitter van de partij. Eerder had Xander van der Wulp in het Journaal gezegd dat de „meest onvoorspelbare politicus” van de laatste jaren „een flinke lepel in de pap zou houden”.

Of in de jam, want tegen tienen verschoof de aandacht naar Tiel, waar de Forum-partijtop bijeen was in een Van der Valk-hotel. De stad van Flipje bracht geen helderheid. Verslaggever Floor Bremer meldde in Beau dat er talloze prominenten naar Tiel waren getrokken, maar noemde geen namen. Sterker, misschien was Baudet er zelf ook wel – het hotel beschikte over een achteringang. In de studio constateerde Frits Wester bits: „Baudet heeft met zijn ego de boel opgeblazen.”

Op1 sloot de rij, maar had de beste gasten. Journalist Harm Ede Botje was er, die met Mischa Cohen Mijn meningen zijn feiten schreef. Het boek was door Baudet in zijn video als „van laag allooi” gerecenseerd. De escalatie had hem niet verrast. „Baudet is altijd op zoek naar worteling, maar wordt uit zijn nest gegooid. Dat is een beetje the story of his life.

Bovendien zat er een niet-journalist aan tafel: Sonny Spek, een voormalig lid dan de JFvD. Hij schetste hoe de meeste jongeren buiten bier stonden te drinken als voorzitter Freek Jansen een ingewikkelde toespraak hield. Al had hij uiteindelijk zelf toch ook maar de benen genomen.

‘Vanavond kan alles”, had Wouter de Winther (De Telegraaf) al bij Beau gezegd. Inderdaad kwamen er tegenstrijdige berichten uit Tiel, waar Jansen eerst wel, toen niet en toen wel van de kieslijst was gehaald.

Zo eindigde alles in milde verwarring, waarbij er in alle uren Baudologie één ding opviel. De gewoonte van tv-journalisten om het gezellig over „Thierry” te hebben, was verdwenen. Dat is alvast winst.

Football news:

Godzijdank voor de charisma. Ik heb een gave om anders te zijn dan de rest. PSG striker Neymar deelde zijn mening over zichzelf. Op het veld en daarbuiten, net als voor mij, moet je een ander persoon zijn. Het is duidelijk dat dit alles veel moeite vergt. Je moet goed zijn, zowel op als buiten het veld. Gelukkig heb ik veel charisma van het veld gehaald. Ik werd een idool voor veel kinderen. Ik denk dat het me geholpen heeft om anders en uniek te lijken. Toen ik een kind was, droomde ik altijd van mijn eigen laarzen, en nu heb ik een verhaal en laarzen (Neymar speelt in Puma King boots speciaal voor hem ontworpen - approx. Showsport) die ik kan delen met de wereld
Wayne Rooney: het is tijd om de jongere generatie te leiden. Ik had een geweldige carrière
Lineker op Rooney: een van onze grootste spelers. Engeland zou Euro 2004 hebben gewonnen als hij niet gewond was geraakt. Voormalig Engelse striker Gary Lineker heeft commentaar gegeven op Wayne Rooney ' s beslissing om zijn carrière te beëindigen en Derby County coach te worden. Een van onze grootste voetballers aller tijden heeft zijn carrière beëindigd. Het is geen gemakkelijk moment voor elke speler, maar Rooney heeft een echt prachtige carrière opgebouwd. Ik hoop dat hij succes heeft met Derby County. Veel geluk schreef Lineker
Chelsea zal Drinkwater de derde huur geven, Kasimpasa. Hij heeft niet meer gespeeld sinds februari
Neymar: ik werd een icoon en idool in het voetbal. Moed is mijn grootste voordeel ... PSG forward Neymar deelde zijn mening over zijn kwaliteiten. Ik ben een zeer moedig persoon, moed is mijn grootste deugd. Maar nu is het moeilijk te zeggen wat mensen in mij kunnen zien. Toen ik een kind was, was het makkelijker om deze vraag te beantwoorden. In elke leeftijdsgroep lag [niveau] boven het gemiddelde en werd altijd in de hogere categorieën gewerkt. Dit bracht me populariteit in de stad Santos. Toen was het makkelijker. Maar nu? Het is moeilijk te beantwoorden, omdat ik vandaag geloof dat ik een idool ben geworden, een icoon in het voetbal. Nu ben ik met de beste spelers ter wereld. Ik ben er trots op om bij hen te zijn
Liverpool wil iedereen verslaan. Manchester United weet dat ze iedereen kunnen verslaan. Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer heeft zijn verwachtingen gedeeld voor de komende Premier League wedstrijd met Liverpool. Elk team begint een wedstrijd met het idee dat ze het kunnen winnen. We weten dat we iedereen kunnen verslaan, overal, op elk moment. Dus om het spel te benaderen met het gevoel dat door het spelen van de beste voetbal, We kunnen winnen, het is leuk. Dit is een test, een echte test van wat onze positie werkelijk is, want Liverpool op Anfield is een van de moeilijkste tests. Ik sta liever boven aan de tafel dan bij te praten. Maar nu zijn we kanshebbers, jagers, achter de kampioenen aan. Dat is wat er gebeurt in de loop van een lang seizoen, Liverpool zijn degenen die iedereen wil verslaan. Thuis zijn ze ongelooflijk, dus we moeten nederig zijn, we moeten vechten voor elke centimeter van het veld. Elk detail kan cruciaal zijn in dit spel, zei Solskjaer. Liverpool zal zondag 17 januari Manchester United hosten. Clattenburg viel Klopp aan: beschuldigd van druk op de scheidsrechters voor de wedstrijd met Manchester United, hypocrisie en zelfs in vergelijking met Ferguson
Messi miste de Barca training van vandaag