Netherlands

De armoede in Nederland daalde licht voor de coronacrisis

Vorig jaar, dus nog voor de coronacrisis, leefde 6,2 procent van de Nederlandse bevolking in een huishouden onder de lage-inkomensgrens. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is net iets minder dan in 2018, toen het om 6,3 procent ging.

Die lage-inkomensgrens, vaak ook de armoedegrens genoemd, was vorig jaar 1090 euro netto voor een alleenstaande, 1530 euro voor een koppel zonder kinderen en 2080 euro voor een koppel met twee kinderen. De bedragen worden ieder jaar aangepast aan prijsstijgingen.

Ruim 1 miljoen mensen

Die 6,2 procent van de bevolking, dat zijn iets meer dan 1 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Van hen leefden er 391.000 al minstens vier jaar in armoede. Dat is 2,5 procent van de bevolking.

Het CBS heeft nog geen cijfers over de armoede sinds corona. Maar verschillende organisaties die armoede bestrijden zeggen dat er sinds maart meer mensen aankloppen voor hulp.

Daling sinds 2013

In de jaren na de kredietcrisis steeg de armoede, naar 7,4 procent van de bevolking in 2013. Sindsdien daalt het armoedepercentage langzaam.

Van de mensen met werk hebben zzp'ers vaker te maken met armoede dan werknemers en zelfstandigen met personeel. In 2018 leefde 6,9 procent van de zzp'ers onder de armoedegrens, onder werknemers was dat 1,5 procent en onder zelfstandigen met personeel 3,7 procent.

Kinderen

In 2019 waren er 251.000 kinderen die opgroeien in een gezin onder de lage-inkomensgrens. Dat waren er 7000 minder dan in 2018. In 2013, ten tijde van de kredietcrisis, waren dat nog 321.000 kinderen.

Football news:

Karavaev op de Eredivisie: de fans zijn gewend aan goals. Ook al verloor het team 2:3, Ze zijn blij dat Zenit verdediger Vyacheslav Karavaev, die eerder voor Vitesse speelde, sprak over de Nederlandse fans. De Nederlandse media vonden Vitesse onder Slutsky bijna het meest defensieve team. Ja? We hebben goed gescoord. Een ander ding is dat Leonid Viktorovich probeerde om een spel te bouwen in de verdediging, zodat minder, Dit is normaal. Daar zijn de fans gewend aan doelpunten, en zelfs als het team plotseling verloor, maar de score is 2:3, zijn ze blij omdat ze de doelpunten zagen scoren. Zelfs ik kon het niet begrijpen! Na 3:3 met PSV, was iedereen blij, lovend over ons
Mourinho over het ontslag van Lampard: voetbal is wreed, vooral de moderne
Dzeko ontkende West Ham. Striker wil Roma verlaten in de winter
Milan wil in de zomer Porto-middenvelder Otavio gratis tekenen. Milaan wil Porto-middenvelder Otavio tekenen, die aan het eind van het seizoen een gratis agent kan worden. De Rossoneri zijn in gesprek met de agent van de 25-jarige Braziliaan
Manchester United mag Lingard lenen aan West Ham
Mourinho op de dubbele Ntombela: hij is erg creatief. Een van degenen die weet hoe het spel te scherpen
Atalanta en Sevilla zijn het eens geworden over de overdracht van Gomez. De middenvelder vliegt naar Spanje op dinsdag