Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Dankzij goedkeuring Hongarije lijkt Finse toetreding tot de NAVO nu rond

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

NAVO-lidmaatschap Finland én buurland Zweden vroegen vorig jaar na decennia van militaire neutraliteit samen het NAVO-lidmaatschap aan. Vanaf het begin hebben Turkije en Hongarije dat proces gecompliceerd.

Het Hongaarse parlement heeft maandag ingestemd met de toetreding van Finland tot de NAVO. Dat melden verschillende internationale persbureaus. 182 van de 199 leden in het parlement, dat gedomineerd wordt door de nationalistische Fidesz-partij van premier Viktor Orbán, keurden de toetreding goed. Omdat Hongarije het laatste NAVO-lid is dat goedkeuring moest geven voor de toetreding van Finland tot het verbond, lijkt het Finse lidmaatschap nu rond. Wel is nog een stemming nodig in het Turkse parlement.

Lees ook: Lees ook dit opinieartikel over Hongarije en de NAVO: Orbáns cynische, politieke dansje met de NAVO

Finland én buurland Zweden vroegen vorig jaar na decennia van militaire neutraliteit samen het NAVO-lidmaatschap aan, omdat de Russische inval in Oekraïne hun veiligheidssituatie heeft veranderd. Vanaf het begin hebben Turkije en Hongarije dat proces gecompliceerd, terwijl toestemming van alle lidstaten nodig is voor de toetreding van nieuwe landen.

Turkije weigerde lang goedkeuring te verlenen omdat het de Scandinavische landen verwijt onderdak te bieden leden van de Koerdische PKK en aanhangers van de Gülenbeweging, en daarmee terroristische organisaties te faciliteren. Hongarije lijkt de toetreding van de landen vooral te blokkeren om concessies van de EU af te dwingen, dat gelden blokkeert uit onvrede over de rechtsstaat in Hongarije.

Eerder deze maand besloot de Turkse president Recep Tayyip Erdogan toch het ratificatieproces voor de toetreding van Finland te starten, omdat het land de defensie-export naar Turkije weer heeft opgestart en „concrete stappen” heeft gezet in de aanpak van terroristische organisaties. Wel moet het Turkse parlement nog instemmen, maar met een meerderheid voor Erdogans partij lijkt dat geen obstakel. Goedkeuring voor Zweden is voor Erdogan nog niet aan de orde, onder andere vanwege aanhoudende demonstraties van Zweedse en Koerdische aanhangers van de PKK in de hoofdstad Stockholm. Ook Hongarije heeft de stemming over Zweden voorlopig uitgesteld.