D66 laat een intern onderzoeksteam kijken naar meldingen die de partij heeft gekregen van mogelijk ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van het nieuwe Kamerlid Sidney Smeets. Dat zegt partijvoorzitter Anne-Marie Spierings woensdag, nadat deze week meerdere jonge mannen aan de bel trokken over berichten van Smeets op sociale media.

Eind maart kwam de eerste melding al binnen, die kwam van een melder die zei namens anderen te spreken. "Samen met Sigrid Kaag heb ik op basis van die melding al een indringend gesprek gehad met Smeets", aldus Spierings.

Andere jongeren deelden deze week echter op Twitter screenshots van gesprekken met Smeets. In deze berichten zou hij seksueel getinte dingen hebben gezegd. "Die zijn voor de partij aanleiding geweest opnieuw het gesprek met hem aan te gaan."

D66-leider Sigrid Kaag laat in een reactie weten dat er in haar partij "geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag."

"D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen. Daarom nemen we deze berichten zeer serieus", aldus Kaag. "Daarbij is zorgvuldigheid gepast, voor de persoonlijke veiligheid van eenieder die betrokken is."

Het interne onderzoeksteam zal "alle beschikbare informatie verzamelen en bevindingen op een rij zetten om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag."

Dit bericht wordt aangevuld.