Netherlands

CPB: ‘Ook zonder lockdown zouden consumenten minder uitgeven’

Ook zonder lockdown zouden consumenten minder geld hebben uitgegeven. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in zijn novemberraming.

Volgens de belangrijke adviseur van het kabinet zou de infectiegraad zonder beperkende maatregelen langer hoog liggen. Daardoor zouden consumenten uit angst voor het virus geen risico’s willen nemen en minder naar restaurants, winkels en evenementen gaan.

Na het uitbreken van de coronacrisis is de consumptie van Nederlandse huishoudens sterk gedaald. Zo verschilde het uitgavenpatroon in april tijdens de lockdown zo’n 17 procent met dat van een jaar eerder. Ook na het opheffen van de maatregelen bleven de consumentenbestedingen 6 procent achter bij normaal, gedreven door de vrees voor besmettingen.

Besmetting

Het CPB wijst ook naar een onderzoek in de Verenigde Staten, waar de aanpak van corona per staat anders is. Het effect van een hogere besmettingsgraad op de consumptie was daarbij veel groter dan het effect van een lockdown. Dat wekt de suggestie dat consumenten bij hoge besmettingsgraden wel twee keer nadenken alvorens vrienden, familie of een kroeg te bezoeken. „Het leert ons dat economisch gedrag mede gedreven kan worden door zorgen om gezondheid”, aldus het CPB.

Het planbureau benadrukt dat het gaat om een inschatting. Wel geeft een en ander een beter beeld over de effectiviteit van specifieke maatregelen. Zo blijkt het instellen van een norm voor het maximumaantal personen voor bepaalde locaties volgens het CPB een zeer effectieve methode om de besmettingsgraad te verlagen. De daling van de consumptie hoeft dan minder groot te zijn om eenzelfde daling in de besmettingsgraad te bereiken.

Gezondheid

Volgens het CPB is wel breder onderzoek nodig. Dan moeten ook de effecten op de gezondheid en sociale gevolgen worden meegenomen.

Evengoed lijkt de Nederlandse crisisaanpak met de intelligente lockdown redelijk goed te hebben gewerkt. Afgezet tegen andere Europese landen is Nederland goed in staat gebleken de klap op te vangen. Uiteraard zijn sommige sectoren hard geraakt, maar het is Nederland bijvoorbeeld goed gelukt om gezonde sectoren buiten schot te houden.

Nederland lijkt onder meer te profiteren van de goede digitale infrastructuur, waardoor onder meer snel kon worden overgegaan op thuiswerk. In de tweede coronagolf hebben bedrijven ook snel aanpassingen kunnen doen. Dat betekent niet dat er geen problemen zijn ontstaan. Eerder concludeerde het CPB al dat de klap van de crisis niet eerlijk is verdeeld. Ook nu blijkt dat met name kwetsbare groepen door de gevolgen van de pandemie worden geraakt.

Football news:

Hames scoorde 10 (3+7) punten in Everton ' s thuiswedstrijden. Away - 0
Suarez scoorde zijn 12e doelpunt in het seizoen La Liga. Messi heeft 11
Miller op de Manchester United nederlaag: verwoest. Er is geen tweede kans in knock-out voetbal
Game of Thrones acteur op Liverpool: Manchester United zou een jaar geleden vernietigd zijn. John Bradley, die de rol van Sam Tarly speelde in de fantasy-serie Game of Thrones, deelde zijn emoties uit het spel van Manchester United in de vierde ronde van de FA Cup met Liverpool
Ricard Puig: het is een vrij moeilijk seizoen, Ik ben niet gewend om zo weinig te spelen. Scoor met een kop is iets onwerkelijks
Ik bereid me voor op mijn debuut in big football. Ik ben een vrije agent
De voormalige Borussia Dortmund middenvelder Grosskreutz eindigde zijn carrière. De wereldkampioen is 32 jaar oud ... En Kevin Grosskreutz heeft zijn pensioen aangekondigd. Kevin Grosskreutz beëindigt zijn professionele carrière. We zijn allemaal Dortmund jongens! Dank je, Kevin! - schreef de persdienst van Borussia Dortmund. Grosskreutz speelde voor Borussia, Galatasaray, Darmstadt en Jurdingen van de Duitse 3e Liga. Met Dortmund won hij twee Duitse kampioenschappen, twee Super Cups, een beker en bereikte hij de finale van de Champions League 2012-2013. Met het nationale team werd hij wereldkampioen 2014