Netherlands

Coronavirus: Eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar GGD

DEN HAAG - Het ministerie gaat met 'prikbussen' de wijken in, uit de weekcijfers van het RIVM blijkt dat we op het niveau van september zitten en het eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar GGD. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 15 juni.

Ministerie gaat met 'prikbussen' de wijken in

Het ministerie van Volksgezondheid komt over enkele weken met een landelijke dag waarop prikbussen de wijk ingaan om mensen te vaccineren tegen Covid-19. Het doel van de campagne is om de vaccinatiedoelstelling van het demissionaire kabinet van 85 procent te halen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie tegen NU.nl.

Op dit moment heeft 84 procent van de Nederlandse bevolking van zestien jaar en ouder een prik gehad of wil deze gaan halen, blijkt uit gedragsonderzoek van het RIVM. De vaccinatiebereidheid is het grootst onder zestigplussers (98 procent) en het kleinst in de leeftijdsgroep 16 tot en met 24 jaar (71 procent).

Naast een hoge vaccinatiegraad is vooral de spreiding van het aantal prikken belangrijk, aldus het ministerie. Daarom gaan de prikbussen vooral naar plekken waar de vaccinatiebereidheid volgens het RIVM laag is, zoals achterstandswijken en christelijke gemeenten.

Eerste vaatje Hollandse Nieuwe gaat naar GGD

Het eerste vaatje nieuwe haring gaat dinsdag naar de GGD GHOR Nederland. Voorzitter André Rouvoet krijgt de Hollandse Nieuwe op de vaccinatielocatie naast het Cars Jeans Stadion in Den Haag aangeboden door het Nederlands Visbureau.

Normaal gesproken wordt het eerste vaatje geveild voor een goed doel. Dat gebeurt altijd in de haven van Scheveningen, maar vanwege de coronapandemie kan dat voor het tweede jaar op rij niet doorgaan.

Vorig jaar kreeg de ic-zorg de haringen aangeboden. Directeur Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau noemt de GGD de "logische keuze" voor dit jaar. 'Dankzij hun inzet mogen we er hopelijk op vertrouwen dat alle Nederlanders zich binnen korte tijd een Hollandse Nieuwe zullen voelen.'

Ook medewerkers en mensen die zich op de locatie komen laten vaccineren kunnen een Hollandse Nieuwe krijgen en op een aantal andere GGD-vaccinatielocaties staat het Nederlands Visbureau eveneens met haringen. Vanaf woensdag is de nieuwe haring overal te koop.

LEES OOK: Haringveiling gebruikt Amerikaans systeem, maar wat is dat eigenlijk?

Weekcijfers RIVM: evenveel nieuwe coronagevallen als in september

De corona-uitbraak in Nederland is terug op het niveau van september, in de begindagen van de tweede golf. In de afgelopen week zijn minder dan 10.000 mensen positief getest op het coronavirus, het laagste weekcijfer in negen maanden tijd. Op de piek, eind december, waren er soms meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag.

In de wekelijkse update , die dinsdag wordt gepubliceerd, becijfert het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Vorige week ging het om 380 nieuwe ziekenhuisopnames, waarvan in 50 gevallen de patiënt op een intensive care kwam te liggen. Verder meldt het RIVM dinsdag hoeveel sterfgevallen door corona in de afgelopen week zijn geregistreerd. Vorige week waren dit er 63. Ook deze cijfers liggen lager dan de weken ervoor.

Bruls: rekening houden met een zomer vol overlast

UTRECHT (ANP) - Nederland moet deze zomer rekening houden met meer overlast. Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad maakt zich zorgen over de 'naweeën van de lockdown'. Dat uit zich volgens hem in een enorme drukte in de buitenruimte en illegale feesten. 'Mensen hebben een grote behoefte naar buiten te gaan.'

Alleen al in zijn stad Nijmegen waren er dit weekeinde meerdere bijeenkomsten in onder meer parken waarop honderden jongeren afkwamen. 'Het maandenlange binnen zitten, moet eruit. Daar blijven we nog wel even last van houden', verwacht de burgemeester.

Het aantal overlastklachten nam tijdens de coronacrisis flink toe. Mensen zijn meer thuis, horen meer en kunnen minder hebben. Hij voorspelt dat dit nog wel even zo doorgaat. 'Deze zomer is het geven en nemen. Wij moeten accepteren dat mensen, vooral jongeren, behoefte hebben om naar buiten te gaan. Dat gaat overlast geven. Dat wat in toom te houden, vind ik een flinke uitdaging.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.

Football news:

Mkhitaryan wil concurreren met Roma voor de scudetto: er zal niets meer over zonder trofeeën aan het einde van zijn carrière
Pavel Nedved: Ronaldo is een garantie voor doelen, een bijzonder waardevolle speler. Juve is wedden op hem
Zozulya verhuisde van Segunda naar Fuenlabrada. Zijn transfer naar Alcorcon werd verstoord door fans die hem een fascist noemden
Spalletti op 3-0 met Bayern: Napoli ligt op de goede weg. De spelers hebben mijn verwachtingen al overtroffen
Kane wil naar Man City verhuizen met Grealish. Hij zal binnenkort bespreken vertrekken met Tottenham
Real Madrid meldde dat Odriosola het coronavirus heeft opgelopen
Gasperini over Ilicic: hij wil een team vinden waar hij iets belangrijkers zal bereiken