Netherlands

Coronavirus: Burgemeesters bespreken handhaving avondklok, 'ouders zitten tegen burnout aan'

REGIO - We zitten middenin een lockdown vanwege het coronavirus. Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.

Aantal buitenlandse toeristen daalt met twee derde

Nederland heeft in 2020 ruim 7 miljoen buitenlandse toeristen verwelkomd, een daling van 65 procent ten opzichte van 2019. Nederlandse hotels, campings en vakantiehuisjes ontvingen gezamenlijk 19 miljoen vakantiegangers uit eigen land. Dat is ruim een kwart minder dan het jaar ervoor, meldt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) op basis van eigen onderzoek.

'Hoeveel bezoekers we dit jaar in Nederland kunnen verwachten is moeilijk in te schatten. We hebben daarom verschillende scenario’s doorgerekend,' vertelt Jos Vranken, algemeen directeur NBTC. In het meest gunstige scenario groeit het aantal binnenlandse toeristen met 8 procent en de buitenlandse toeristen met 30 procent ten opzichte van vorig jaar, in het zwartste scenario dalen beiden met respectievelijk 8 en 40 procent.

Burgemeesters bespreken handhaving van de avondklok

De ongeregeldheden die dit weekend op meerdere plaatsen in Nederland uitbraken rond het ingaan van de avondklok, staan maandag hoog op de agenda van het Veiligheidsberaad. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bespreken dan met elkaar de bestaande en mogelijk ook nieuwe maatregelen rond de avondklok. Die is zaterdagavond voor het eerst ingegaan en geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 04.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus.

Voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls hoopt maandag meer duidelijkheid te krijgen over wie er precies op de verboden demonstraties zijn afgekomen.

Ook de stand van zaken rond het vaccineren komt aan de orde. Voorzitter André Rouvoet van GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van de GGD's, komt de 25 burgemeesters informeren over de continuïteit van de zorg op dit moment. Daarbij komt ook de stand van zaken rond het vaccineren aan de orde. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift namens het kabinet aan bij het beraad. Grapperhaus en beraadsvoorzitter Bruls geven na afloop van de vergadering een toelichting op de besluiten.

Bewoners van kleine woonvormen krijgen eerste coronaprik

Een nieuwe groep wordt gevaccineerd tegen het coronavirus. Op maandag begint het inenten van kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die in kleinschalige woonvormen wonen. Dat zijn locaties die geen instellingsarts hebben, dus wordt de vaccinatie uitgevoerd door huisartsen. In totaal gaat het om ongeveer 77.000 mensen.

De eerste prik wordt gegeven op een locatie in Zoetermeer. Ook in Twente en Deventer worden deze mensen gevaccineerd. Later volgt de rest van het land. Deze personen krijgen het vaccin dat door farmaceut Moderna is ontwikkeld.

'Ouders zitten tegen een burn-out aan’

Zeven grote ouderorganisaties zijn het niet eens met het afschieten van het coronaverlof door het kabinet. In een brief aan de Tweede Kamer waarschuwen ze voor de gevolgen van de aanhoudende schoolsluiting en de grote problemen die dat oplevert voor werkende ouders.

'Het is wel heel gemakkelijk om te zeggen dat coronaverlof niet haalbaar is op korte termijn. Wij vinden dat er opnieuw overleg moet plaatsvinden. Ik neem aan dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is', zegt Lobke Vlaming van Ouders&Onderwijs tegen De Telegraaf. Ze hoopt op een stevig debat in de Kamer maandag erover.

Bij Voor Werkende Ouders staat inmiddels de telefoon niet stil, vertelt directeur Marjet Winsemius tegen de krant. De stichting is zondag een onderzoek begonnen om te kijken hoe groot de behoefte is om de scholen zo snel mogelijk weer te openen. 'Want de gevolgen voor kinderen en ouders zijn te groot. Ouders hebben mentaal en fysiek gezondheidsproblemen en zitten tegen een burn-out aan. Coronaverlof kan het verschil maken. Maar deze groep staat helemaal in de kou. Werkende ouders komen in geen beleidsstuk voor, ze tellen niet mee.'

'Verdere groei ongelijkheid inkomen door coronapandemie'

De inkomensongelijkheid in de wereld neemt als gevolg van de coronapandemie toe. Dat concludeert Oxfam Novib in een jaarlijks rapport over economische ongelijkheid. Volgens de organisatie zorgt de pandemie voor 'de ergste banencrisis in meer dan negentig jaar'. Zo hebben 'honderden miljoenen mensen' weinig of geen werk en worden ze geconfronteerd met armoede en honger.

Vrouwen worden door de coronacrisis het hardst getroffen, schrijft Oxfam, omdat zij meer dan mannen laagbetaalde en onzekere beroepen hebben, zoals de zorg. Deze beroepen worden door de pandemie het hardst geraakt. Volgens het rapport is de zorg essentieel maar ondergewaardeerd en slecht betaald werk, waar een groter risico is om in aanraking te komen met het coronavirus. Het merendeel van de beroepsbevolking dat wereldwijd in de zorg werkt is daarnaast vrouw, aldus het rapport, dat honderden economen uit tientallen landen bevroeg.

Dinsdag start inenten mobiele, thuiswonende 90-plussers

De GGD begint dinsdag met de vaccinatie van de eerste mobiele, thuiswonende 90-plussers tegen het coronavirus. Dat heeft een woordvoerster van de GGD-GHOR zondagavond laten weten. Door de wijziging in de vaccinatiestrategie van minister Hugo de Jonge, kunnen GGD’en eerder starten met het vaccineren van deze groep. Woensdag start het geven van de tweede vaccinatie aan zorgpersoneel. Drie weken geleden kregen zij hun eerste prik.

De GGD GHOR meldde eerder al dat het vaccineren van deze groep komende week van start zou gaan en dat naar verwachting 45.000 mensen van ouder dan 90 jaar door de GGD worden ingeënt, dat is ongeveer de helft van alle mensen ouder dan 90. De 90-plussers worden door huisartsen uitgekozen. Het gaat om mensen die mobiel genoeg zijn om zelf naar een vaccinatielocatie te gaan.

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.

Football news:

Ex-keeper van het nationale team van Argentinië Cavaliero sloeg een man dood. Voormalig keeper van het nationale team van Argentinië Pablo Caballero had een ongeluk
Schalke heeft Hoofd coach Gross en de sports director ontslagen. De ploeg is laatste in de Bundesliga
Werner op Chelsea: de periode waarin ik niet scoren was de slechtste van mijn carrière
Ole Gunnar Solskjaer: je bent op de verkeerde plaats als je bij Manchester United bent en je wilt verliezen. Ik kan de slechtste verliezer in de club
Ko vid-maskers van de Luipaard worden erkend als de beste in Spanje. Efficiëntie-94%
Klopp gaf toe dat hij overwogen de optie van Trent en Robertson in het centrum van de Liverpool defense
Inzaghi op 0:2 Met Bologna: Lazio moet anders reageren op een gemiste goal na een ongeforceerde penalty