Netherlands

Coronavirus: Advies OMT: geen versoepeling coronamaatregelen december

REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in dit overzicht.

Advies OMT: geen versoepeling coronamaatregelen december

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor alle scholieren onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.

Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag al tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de coronacijfers er niet goed uitzien en dat daardoor meer vrijheid rond de feestdagen 'lastig' is. De snelle daling van de coronacijfers is inmiddels afgevlakt. 'Dit is niet hoe je het wilt hebben', aldus Rutte vrijdag.

Webwinkels moeten klant beter informeren over levertijden

Webwinkels moeten klanten beter informeren over hun levertijden. Die moeten actueel zijn met het oog op de feestdagen en de extra drukte door corona, vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder heeft de afgelopen maanden veel klachten gehad van consumenten en noemt het de verantwoordelijkheid van webwinkels om de verwachtingen van klanten waar te maken.

Zo kreeg de ACM meldingen dat aankopen niet of te laat werden geleverd. De toezichthouder kreeg ook klachten over aankopen die niet of laat werden terugbetaald. Winkels moeten consumenten binnen twee weken terugbetalen als de klant gebruik maakt van zijn bedenktijd van veertien dagen. Verder zou de klantenservice van webwinkels slecht bereikbaar zijn.

Wederom minder vraag naar uitzendkrachten

De vraag naar uitzendkrachten blijft dalen vooral als gevolg van de coronacrisis. Uitzendkrachten draaiden in de periode van 5 oktober tot en met 1 november in totaal 7 procent minder uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven daalde met 2 procent, aldus cijfers van brancheorganisatie ABU.

Daarmee is de neergang iets minder sterk dan in de vorige meetperiode toen het aantal gewerkte uren met 12 procent daalde. Nog altijd is de inzet van technische uitzendkrachten het minst nodig. Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan daalt de inzet van uitzendkrachten stevig.

Ondernemers kunnen zich melden voor extra coronasteun

Ondernemers kunnen zich vanaf woensdag melden voor extra steun om de coronacrisis te doorstaan. Het minister van Economische Zaken (EZ) maakte bekend dat de zogeheten TVL-regeling voor vaste lasten in het vierde kwartaal vanaf 12.00 uur wordt opengesteld.

Het kabinet maakte eind oktober bekend dat het in totaal een half miljard euro extra uittrekt voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en de evenementenbranche. Voor de uitvoering van deze TVL heeft het kabinet 833 miljoen euro uitgetrokken.

Aantal coronagevallen blijft ongeveer gelijk

De corona-uitbraak in Nederland lijkt stabiel te blijven. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel gevallen vastgesteld als in de zeven dagen ervoor. In de weken daarvoor was het weekcijfer juist flink gedaald.

Het exacte cijfer komt dinsdag van het RIVM. Vorige week meldde het instituut 37.706 nieuwe gevallen. De daling van de tweede golf gaat veel langzamer dan bij de eerste golf, liet het RIVM toen weten. In de zes dagen na die update zijn er net geen 33.000 gevallen bijgekomen. De laatste weken worden er gemiddeld iets meer dan 5000 positieve tests in een etmaal gemeld. Ook het aantal sterfgevallen en opnames in het ziekenhuis is gedaald.

Verder meldt het RIVM of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Sinds een paar weken zit het getal onder de 1, wat betekent dat de uitbraak langzaam kan uitdoven.

Geen landelijk carbid verbod

Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten. Dat bleek maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad met alle burgemeesters. In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan, zei voorzitter Hubert Bruls. In de praktijk blijkt dat het afsteken van carbid in de meeste delen van het land is verboden. 'In bewoonde gebieden mag het sowieso niet. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken', legde Bruls maandagavond uit.

Volgens hem moeten mensen er niet aan beginnen als zij er geen ervaring mee hebben. 'En daar waar het niet hoort, moet je het niet toestaan.' Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) is het helemaal met de burgemeesters eens. 'Carbid is geen alternatief vuurwerk.' Hij doet een moreel appèl op mensen. 'We doen dit maar een jaar, alleen om de zorg te ontlasten.'

Steeds meer burgemeesters willen het afsteken van carbid tijdens oud en nieuw verbieden. Naast een verbod in Den Haag en Delft, heeft ook Henri Lenferink van Leiden dit lokaal verboden.

LEES OOK: Vuurwerkhandelaar Frits kreeg cursus carbidschieten: 'Gevaarlijk, dus blijf er van af'

Coronakaart

Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.

Football news:

Ronaldo is niet de beste ter wereld, maar hij werkte enorm hard om er een te worden. Hij verdient alles wat hij heeft bereikt.Voormalig AC Milan striker George Weah heeft gesproken over Real Madrid forward Cristiano Ronaldo. Ronaldo is een bewijs van hoe hard werken en passie onverwachte resultaten kan opleveren. Hij is niet de beste in de wereld, maar hij heeft waanzinnig hard getraind en hard gewerkt om er een te worden. Ik ben een fan van Ronaldo omdat hij bescheiden is gebleven en alles verdient wat hij heeft bereikt. Hij vocht om te komen waar hij nu is vertelde Vea La Gazzetta dello Sport. De Portugezen hebben 15 goals gescoord in 14 wedstrijden. De volledige statistieken zijn hier te vinden. Zelfs Ronaldo is woedend over de lagere prijs van de Transfermarkt. En tevergeefs-zoek gewoon uit waar de nummers komen uit
Chelsea heeft de lening van Tomori aan Milaan bevestigd. Er werd gemeld dat hij kan worden gekocht voor 28 miljoen euro
Mbappe wil graag spelen in Real Madrid of Liverpool. Hij denkt veel na over zijn toekomst bij PSG
Raul is de enige kandidaat voor Real Madrid in geval van ontslag van Zidane (As)
Solskjaer over Klopp 's kritiek op Manchester United' s defensieve voetbal: we vielen aan toen we de bal
Mourinho op Liverpool ' s 68 wedstrijden zonder nederlaag thuis: er zijn records die bijna onmogelijk te breken zijn. Tottenham manager Jose Mourinho reageerde op het feit dat de onverslagen wedstrijd van Liverpool gisteren in de thuiswedstrijden van de Premier League werd onderbroken. Onder de Portugezen heeft Chelsea nog geen 86 thuiswedstrijden verloren in de Premier League. Liverpool eindigde met 68 wedstrijden. De records, zelfs de meest onwaarschijnlijke, is in elke sport te verslaan. Maar er zijn een aantal records, kijkend naar welke, je kunt voelen dat het bijna onmogelijk is om ze te verslaan. Om eerlijk te zijn, Liverpool heeft geweldige resultaten geboekt. Het is heel, heel moeilijk om te bereiken wat ze gedaan hebben. Maar de platen die Chelsea onder mij plaatste zijn nog steeds platen. Het zal heel, heel moeilijk zijn om beter te presteren. Felicitaties aan Liverpool voor hun geweldige serie, Ze hebben niet verloren thuis voor een zeer lange tijd Mourinho zei. Liverpool verloor voor het eerst in 69 wedstrijden in de Premier League (en zelfs Burnley). Het team van Klopp moet nog scoren in 2021
Je schrijft over spelletjes met vooringenomenheid. Objectiviteit zou een goed begin voor u zijn. Chelsea manager Frank Lampard reageerde scherp op een van de vragen van de journalist tijdens een persconferentie. Om eerlijk te zijn, Ik denk dat het vertrouwen van de spelers zou worden ondermijnd als ze lezen een aantal van de artikelen die u momenteel publiceren. Ik heb er een paar gelezen. En het soort vooringenomenheid waarmee je altijd schrijft over spelletjes is bijna hetzelfde als proberen om een negatieve reactie te krijgen op sociale media. Ik heb artikelen gelezen toen wij het goed deden en daarin hebt u de situatie ook niet vanuit twee gezichtspunten bekeken. Dus voor een journalist zou objectiviteit een goed begin zijn. Want ik zou me zo voelen als ik de spelers was, na het lezen van uw artikelen zei Lampard. Lampard beantwoordde een vraag van de atletiek over de rol van Petr Cech in het team. In een recent artikel op deze website werd Chelsea beschreven als een gebroken team dat op zijn hoogtepunt is.= = = Chelsea = = = Chelsea staat op de 8e plaats in de Premier League, met 29 punten na 19 wedstrijden. Chelsea heeft problemen, maar in de zomer schitterde de club prachtig op de transfermarkt. Filmgeschiedenis van de Werner onderschepping