REGIO - De tweede golf van het coronavirus is in volle gang. Volg alles rond het virus in dit overzicht.
Advies OMT: geen versoepeling coronamaatregelen december
Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert om de coronamaatregelen niet te versoepelen in december, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Ook vindt het OMT dat de mogelijkheid van een langere kerstvakantie voor alle scholieren onderzocht moet worden, omdat dit mogelijk bijdraagt aan het verder verlagen van de besmettingen.
Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag al tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de coronacijfers er niet goed uitzien en dat daardoor meer vrijheid rond de feestdagen 'lastig' is. De snelle daling van de coronacijfers is inmiddels afgevlakt. 'Dit is niet hoe je het wilt hebben', aldus Rutte vrijdag.
Webwinkels moeten klant beter informeren over levertijden
Webwinkels moeten klanten beter informeren over hun levertijden. Die moeten actueel zijn met het oog op de feestdagen en de extra drukte door corona, vindt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De toezichthouder heeft de afgelopen maanden veel klachten gehad van consumenten en noemt het de verantwoordelijkheid van webwinkels om de verwachtingen van klanten waar te maken.
Zo kreeg de ACM meldingen dat aankopen niet of te laat werden geleverd. De toezichthouder kreeg ook klachten over aankopen die niet of laat werden terugbetaald. Winkels moeten consumenten binnen twee weken terugbetalen als de klant gebruik maakt van zijn bedenktijd van veertien dagen. Verder zou de klantenservice van webwinkels slecht bereikbaar zijn.
Wederom minder vraag naar uitzendkrachten
De vraag naar uitzendkrachten blijft dalen vooral als gevolg van de coronacrisis. Uitzendkrachten draaiden in de periode van 5 oktober tot en met 1 november in totaal 7 procent minder uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven daalde met 2 procent, aldus cijfers van brancheorganisatie ABU.
Daarmee is de neergang iets minder sterk dan in de vorige meetperiode toen het aantal gewerkte uren met 12 procent daalde. Nog altijd is de inzet van technische uitzendkrachten het minst nodig. Sinds de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan daalt de inzet van uitzendkrachten stevig.
Ondernemers kunnen zich melden voor extra coronasteun
Ondernemers kunnen zich vanaf woensdag melden voor extra steun om de coronacrisis te doorstaan. Het minister van Economische Zaken (EZ) maakte bekend dat de zogeheten TVL-regeling voor vaste lasten in het vierde kwartaal vanaf 12.00 uur wordt opengesteld.
Het kabinet maakte eind oktober bekend dat het in totaal een half miljard euro extra uittrekt voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen bij, met name voor de horeca en de evenementenbranche. Voor de uitvoering van deze TVL heeft het kabinet 833 miljoen euro uitgetrokken.
Aantal coronagevallen blijft ongeveer gelijk
De corona-uitbraak in Nederland lijkt stabiel te blijven. In de afgelopen week zijn ongeveer evenveel gevallen vastgesteld als in de zeven dagen ervoor. In de weken daarvoor was het weekcijfer juist flink gedaald.
Het exacte cijfer komt dinsdag van het RIVM. Vorige week meldde het instituut 37.706 nieuwe gevallen. De daling van de tweede golf gaat veel langzamer dan bij de eerste golf, liet het RIVM toen weten. In de zes dagen na die update zijn er net geen 33.000 gevallen bijgekomen. De laatste weken worden er gemiddeld iets meer dan 5000 positieve tests in een etmaal gemeld. Ook het aantal sterfgevallen en opnames in het ziekenhuis is gedaald.
Verder meldt het RIVM of het zogenoemde reproductiegetal is veranderd. Dat cijfer geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Sinds een paar weken zit het getal onder de 1, wat betekent dat de uitbraak langzaam kan uitdoven.
Geen landelijk carbid verbod
Er komt geen landelijk verbod op carbidschieten. Dat bleek maandagavond tijdens het Veiligheidsberaad met alle burgemeesters. In streken waar de carbidtraditie al vele jaren bestaat mag het afsteken dit jaar gewoon doorgaan, zei voorzitter Hubert Bruls. In de praktijk blijkt dat het afsteken van carbid in de meeste delen van het land is verboden. 'In bewoonde gebieden mag het sowieso niet. Het is namelijk verboden om geluids- of milieuoverlast te veroorzaken', legde Bruls maandagavond uit.
Volgens hem moeten mensen er niet aan beginnen als zij er geen ervaring mee hebben. 'En daar waar het niet hoort, moet je het niet toestaan.' Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) is het helemaal met de burgemeesters eens. 'Carbid is geen alternatief vuurwerk.' Hij doet een moreel appèl op mensen. 'We doen dit maar een jaar, alleen om de zorg te ontlasten.'
Steeds meer burgemeesters willen het afsteken van carbid tijdens oud en nieuw verbieden. Naast een verbod in Den Haag en Delft, heeft ook Henri Lenferink van Leiden dit lokaal verboden.
LEES OOK: Vuurwerkhandelaar Frits kreeg cursus carbidschieten: 'Gevaarlijk, dus blijf er van af'
Coronakaart
Hoeveel besmettingen waren er in jouw gemeente? Op ons coronadashboard zie je onder andere het huidige risiconiveau van jouw regio en de dagelijkse ziekenhuisopnames.