Netherlands

Coronanieuws: aantal coronabesmettingen blijft dalen

Archieffoto: Karin Kamp
Archieffoto: Karin Kamp

In dit liveblog houden we je dinsdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws rondom de coronacrisis, in Brabant en daarbuiten.

Profielfoto van Janneke Bosch
Geschreven door

Janneke Bosch

De hoofdpunten:

Liveblog

07.24

Voltijd zorgpersoneel minder vaak ziek dan personeel in deeltijd

Zorgpersoneel dat in deeltijd werkt, is vaker ziek dan personeel dat 36 uur of meer werkt. Die conclusie, afkomstig uit een onderzoek dat dinsdag wordt gepresenteerd, kan belangrijk zijn om het personeelstekort in de zorg tegen te gaan. Een van de oplossingen voor dat tekort is namelijk: laat deeltijders langer werken. Liever niet, zeggen veel werkgevers, want dan stijgt het ziekteverzuim. Nu blijkt het omgekeerde juist het geval, laat de studie onder ruim een half miljoen zorgmedewerkers zien, schrijft Trouw.

07.22

Kort geding over coronatoegangsbewijs

Bij de rechtbank in Den Haag dient dinsdagmiddag een kort geding over het gebruik van het coronatoegangsbewijs, dat sinds zaterdag verplicht is voor bezoekers van onder meer cafés en restaurants.

Advocaat Bart Maes, die het kort geding tegen de Nederlandse staat voert, noemt de invoering van de coronapas "onwettig, strafbaar en discriminerend". De maatregel is volgens hem in strijd met de grondwet en internationale verdragen. Maes vindt de coronapas onder meer strijdig met het recht op lichamelijke integriteit: "Je moet toch elke keer zo'n stokje in je neus laten rammen als je een QR-code zou willen voor 24 uur", zei hij vorige week bij de aankondiging van de rechtszaak.

07.21

Weekcijfer blijft dalen

Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland daalt opnieuw. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk aanzienlijk minder besmettingen vastgesteld dan de vorige weken. Ook het aantal ziekenhuisopnames en het aantal sterfgevallen daalt. En als al die cijfers zakken, gaat het reproductiegetal mogelijk mee omlaag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt dinsdag weer met de wekelijkse cijfers over het verloop van de uitbraak. In de afgelopen zes dagen kreeg het instituut 10.045 meldingen over positieve tests, gemiddeld 1674 per dag. Daarmee zou het weekcijfer kunnen uitkomen op 11.500 tot 12.000 positieve tests.

07.19

Zorgmedewerkers staken tegen hoge werkdruk

Zorgmedewerkers van zeven academische ziekenhuizen zijn in staking gegaan. Volgens FNV Zorg gaat het om duizenden medewerkers en de grootste staking ooit door medewerkers van universitair medisch centra.

De stakers eisen onder meer loonsverhogingen en maatregelen tegen de hoge werkdruk. Op veel afdelingen worden geheten zondagsdiensten gedraaid. Dat betekent dat alle planbare zorg vervalt en alleen spoedeisende hulp beschikbaar is.

07.18

Werknemers blijven 1 op 3 dagen thuiswerken

Veel Nederlanders blijven waarschijnlijk deels vanuit huis werken als de coronapandemie voorbij is. Werknemers zullen ruim een derde van hun werktijd vanuit huis aan de slag blijven, meldt de Rabobank na onderzoek onder ruim 2000 Nederlandse werknemers.

Deelnemers aan de studie is zowel gevraagd hoeveel ze willen thuiswerken als hoeveel ze van hun werkgever verwachten te mogen thuiswerken. Rabobank-econoom Sjoerd Hardeman denkt dat de hoeveelheid tijd die mensen daadwerkelijk niet op kantoor zijn ergens tussen die twee getallen in gaat liggen.

07.17

Restaurant in Utrecht bleef open zonder check-app

De eigenaar van het Utrechtse restaurant WAKU WAKU, waarvan de exploitant bij bezoekers de CoronaCheck-app niet wilde controleren, heeft zijn zaak maandagavond afgesloten, zonder dat er door de politie is ingegrepen.

WAKU WAKU had in de loop van de avond moeten sluiten van burgemeester Sharon Dijksma, maar bleef gewoon open. Een aantal sympathisanten was voor het horecapand gaan zitten om een eventuele ontruiming tegen te houden.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...

Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic