Netherlands

Coronabeleid steeds meer onder vuur, vooral Hugo de Jonge wacht veel kritiek

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Met een testbeleid dat piept en kraakt en een bron- en contactonderzoek dat hapert, groeit de kritiek op het coronabeleid. Oppositiepartijen slijpen de messen voor het debat vanavond en zullen vooral hun pijlen richten op minister De Jonge. Maar ook de grove taal van premier Rutte, is voer voor kritiek: 'Regel je zaakjes, voordat je anderen uitscheldt'.

Vanavond is er weer een coronadebat in de Tweede Kamer. Het belooft een lang en pittig debat te worden. Het geduld van de Tweede Kamer is op. De minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, is verantwoordelijk voor het testbeleid en dat het beleid hapert, is voer voor kritiek van oppositiepartijen.

"Hij ziet er gestresst uit, hij is lijkbleek,” zei Wilders eerder deze zomer nog over De Jonge. Sindsdien is de druk op de minister alleen maar groter geworden.

'Het gaat niet goed'

Als het aan de SP en PvdA ligt, gaat het kabinet zo snel mogelijk weer in de crisisstand. De forse stijging van de besmettingscijfers dwingt het kabinet om vaker te overleggen en verantwoording af te leggen, vinden de partijen.

"Het gaat gewoon niet goed', zegt SP-leider Lilian Marijnissen tegen RTL Nieuws. "Er moeten nu met spoed de juiste maatregelen worden genomen." Volgens PvdA-leider Lodewijk Asscher loopt het kabinet achter de feiten aan. "Essentiële zaken zijn niet op orde", zegt hij.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

De Jonge hoopt dat in november sneltesten beschikbaar zijn

Tekort testbeleid

Het testbeleid is al weken een hoofdpijndossier dat De Jonge maar blijft achtervolgen. Ondanks allerlei toezeggingen is er nog altijd een groot tekort aan capaciteit in laboratoria.

Ernstig, want juist het testbeleid is een belangrijke pijler in de corona-aanpak waarmee het kabinet het virus eronder wil krijgen. De gehele Tweede Kamer is daarom al tijden zeer kritisch en bezorgd over het gebrek aan testen.

Helemaal nu we volgens de minister al in de tweede golf zijn beland. En dan moet de winter nog beginnen.

De Jonge en Rutte tijdens een debat. De Jonge en Rutte tijdens een debat.

Haperend bron- en contactonderzoek

Ook een ander belangrijk onderdeel in de corona-aanpak vertoont scheuren: het bron- en contactonderzoek. Dit weekend gaven tien GGD's aan, dat onderzoek te beperken vanwege aanhoudende drukte. Mensen moeten nu zoveel mogelijk zelf hun contacten bellen.

En dan is er nog een nieuwe kwestie die kopzorgen baart voor het kabinet: de onthulling van Nieuwsuur over de mondkapjesrichtlijn in de ouderenzorg. Tot augustus vond het RIVM het gebruik van een mondneusmasker niet noodzakelijk. Dit advies blijkt nu deels ingegeven omdat er schaarste was aan de materialen, ontdekte het programma.

Grof schandaal

Oppositiepartijen reageerden woedend op de onthulling. Zo noemde Jesse Klaver het 'een grof schandaal'. "Dus zorgmedewerkers en patiënten zijn willens en wetens in gevaar gebracht? Schandalig", zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Volgens Wilders is het 'code rood voor de minister als dit waar is'.

Tot nu toe voerde minister Tamara van Ark het woord over de onthulling, maar Hugo de Jonge zal vanavond ongetwijfeld hard worden ondervraagd over de kwestie, waar veel onduidelijkheid over is. Hij zal met een goede uitleg moeten komen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

RIVM spreekt De Jonge tegen: 'Schaarste speelde wel rol bij mondmaskers'

Stevige taal van Rutte 

Niet alleen De Jonge wacht een pittig debat. Ook premier Rutte zal niet worden gespaard. Gisteren reageerde de premier hoogst geïrriteerd over voetbalsupporters die zich niet aan de coronaregels houden.

Veel mensen voelen de noodzaak niet meer om zich aan de maatregelen te houden en dat stuit de premier tegen de borst. Zijn 'bek houden-uitspraak', viel bij veel oppositiepartijen niet in goede aarde. 'Hard schelden op mensen die zich niet aan de regels houden, maar zelf je zaken niet op orde hebben', klinkt de kritiek.

'De vraag is hoe hoog de Kamer vanavond inzet'

"De problemen voor Rutte en De Jonge stapelen zich op", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Minder begrip en draagvlak onder de bevolking, gedoe over mondkapjes-richtlijn, problemen met testen en ondertussen de afweging over hardere maatregelen om deze tweede golf in de knop te breken."

"De problemen met het testen en de mondkapjes-richtlijn zorgen voor een stevig debat en dreigende moties richting de minister van Volksgezondheid. De Jonge worstelt daarnaast met de naweeën van de CDA-lijsttrekkersstrijd, met kritiek in eigen kring. De vraag is hoe hoog de Kamer vanavond inzet: een minister in politieke problemen helpt de crisisbestrijding ook niet, zo hoor je ook in oppositiekringen."

Football news:

Thibaut Courtois: real wil de Champions League winnen en La Liga
Tiago en Matip trainden vandaag niet met Liverpool. Ze zullen waarschijnlijk niet Spelen Ajax
Griezmann zal niet terugkeren naar Attico vanuit Barcelona
Miranchuk maakte zijn debuut voor Atalanta in de Champions League wedstrijd tegen Midtjylland
De rivaal Krasnodar heeft een slimme coach: hij is bevriend met jonge sterren, werkte zelfs met Dembele, vertrouwde het centrum van het veld toe aan een 16-jarige
Zinedine Zidane: Real Madrid zal proberen de Champions League te winnen. We weten wie we zijn en wat we willen.Real Madrid hoofdcoach Zinedine Zidane deelde zijn verwachtingen voor de Champions League voor de wedstrijd van de eerste ronde van de groepsfase met Shakhtar. Over het feit dat er nu in Europa meer fysica is in Voetbal
Ronald Koeman: Van Dijk is een van de beste verdedigers in de wereld, maar hij was lui, hij moest werken aan zijn karakter