Netherlands

Corona bevoordeelt de vrouwenvriendschap

Voor de luxe kaaswinkel stond dit weekend een lange rij. Er mochten maar vijf mensen naar binnen en eenmaal daar stonden ze hun plek niet graag af. Het ging om een stelletje, twee vriendinnen en een man alleen, van wie de eerste vier zich gedroegen als galeriebezoekers. Elke kaas bestudeerden ze alsof het een intrigerend kunstwerk betrof, hierin aangemoedigd door de verkoper, die alle vijf een glaasje wijn gaf om te proeven.

„Zeg, zijn jullie soms aan het funshoppen, want dat mag niet!” wilde ik naar binnen roepen. „Wees voorbereid, kom alleen en doe je boodschappen doordeweeks!”

Later die dag zag ik dat het overál druk was in winkels, vanwege Black Friday. Een walgelijke uiting van kapitalisme, zei de vox populi op sociale media: zelfs midden in een pandemie móéten mensen consumeren.

Maar zo simpel ligt het niet, dacht ik toen mijn empathische kant weer de overhand kreeg. Winkelen is meer dan dingen kopen: het is een uitje, een volwaardige vorm van vrijetijdsbesteding. De oproep van de overheid om je ‘boodschappen’ doordeweeks te doen negeert die recreatieve kant.

Die gedachte werd versterkt door wat grasduinen in het krantenarchief. „Uitgaan om te koopen beteekent: ik ga uit en ik ga koopen. Winkelen in de groote stad is uitgaan”, schreef De Telegraaf in 1938. In die zin onderscheidde winkelen zich van boodschappen doen. „Boodschappen-doen bestaat voornamelijk uit je mandje volladen, maar winkelen voornamelijk uit kijken”, aldus Het Parool in 1966.

Dat gold ook voor die vriendinnen in de kaaswinkel, die na het besnuffelen van alle kazen met één piepklein zakje naar buiten kwamen. Ze zagen er tevreden uit: praten over kaas, dáár gaat het om.

Winkelen is een vrouwenbezigheid, schreven de kranten decennia geleden al eensgezind. Uit dat Telegraaf-artikel: „Voor de Vrouw is winkelen de vervulling van een droom. (…) Mannen begrijpen het niet. Die winkelen kort en bondig.”

Er is sindsdien veel veranderd, maar nog steeds winkelen vrouwen meer dan mannen, aldus het Trendrapport toerisme, recreatie en vrije tijd 2019 van het CBS. Iedereen die weleens in een kledingwinkel komt, weet dat je daar vooral vriendinnen ziet of stelletjes – van wie het mannelijke deel ligt weg te kwijnen op een poef bij de paskamers.

Wat zielig eigenlijk voor de mannen, dacht ik. Corona bevoordeelt de vrouwenvriendschap, die (generaliserend gezegd, ja) draait om kletsen, lekker eten en mooie dingen bekijken in winkels en musea. Dat kan allemaal nog steeds, in deze semi-lockdown – maar de kroeg en het stadion zijn voorlopig gesloten.

Floor Rusman ([email protected]) schrijft elke woensdag op deze plek een column.

Football news:

Messi raakte Villalibre op de achterkant van het hoofd en kreeg de eerste rode kaart in 753 wedstrijden in Barca
Conte op 2:0 met Juve: Inter leerde om het bloed te voelen en het spel te doden. Inter hoofd coach Antonio Conte deelde zijn gedachten na de wedstrijd van de 18e Ronde van Serie A met Juventus
Vidal about 2:0 met Juve: Inter versloeg het beste team in Italië. Wij geloven dat we de Scudetto kunnen winnen deze overwinning is belangrijk voor mij, voor het team. Het was een zeer moeilijke wedstrijd tegen het beste team in Italië. Ik ben blij dat ik mijn eerste doelpunt scoorde voor Inter, erg gelukkig. Ik denk dat we vandaag bewezen hebben dat we kunnen concurreren voor de scudetto. Dit geeft ons vertrouwen dat we kunnen blijven vechten en de Scudetto kunnen winnen, omdat we de sterkste ploeg in de afgelopen negen jaar hebben verslagen. We geloven dat we het helemaal kunnen, zei Vidal
Pirlo about 0:2 met Inter: Juve had niet slechter kunnen spelen, het team kwam gewoon niet op het veld
Pep op de tweede plaats: City reed achter Liverpool en won een paar wedstrijden. Nu neem ik een glas wijn
Man City is nog dichter bij het heroveren van de Premier League titel. Stones about 4:0 Met Crystal Palace ... Manchester City verdediger John Stones ... Het is lang geleden dat ik mijn laatste doelpunt scoorde ... Tegen Manchester United voor Everton. Ik denk dat ik 19 was. Het is te lang geleden. Ik probeer bij te dragen aan de doelen. Vaak zat ik in goede posities, maar ik kon niet scoren. Ik heb hard gewerkt in de training om meer te scoren. Ik wil er drie scoren. Vandaag zijn we een stap dichter bij wat we willen bereiken. Namelijk-om de titel van de Premier League terug te geven zei Stones
Man City won 9 van de 10 wedstrijden en gaf 1 goal met een paar verdedigers Stones-Dias