Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Complotdenkers Wouter R., Joost K. en Micha K. moeten 215.000 euro schade vergoeden

Drie complotdenkers moeten de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een schadevergoeding van ruim 215.000 euro betalen nadat zij verhalen verspreidden over een satanistisch pedonetwerk, zo heeft de rechtbank in Den Haag besloten. Als gevolg van deze verhalen werd het gemeentehuis beklad en kwamen tientallen complotdenkers richting de begraafplaats om hier bloemen op kindergraven neer te leggen.

Het gaat om Wouter Raatgever, Joost Knevel en Micha Kat, die alle drie vastzitten.

Satanische kindermoorden

De in Bodegraven opgegroeide Knevel is ervan overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanische kindermoorden en misbruikt is door RIVM-baas Jaap van Dissel en een huisarts. Op de begraafplaats zouden volgens Knevel slachtoffers van deze kindermoorden liggen. Dit ongefundeerde verhaal is verspreid in video’s op het onlineplatform Red Pill Journal.

Als gevolg hiervan ontstond onrust en moest de gemeente onder meer beveiliging regelen. De kosten hiervan zijn nu verhaald op het drietal. Ook moeten ze de proceskosten betalen. Het vonnis is eerder deze maand uitgesproken en werd woensdag online gezet.

‘Unicum’

Advocaat Cees van de Sanden, die de gemeente in deze zaak vertegenwoordigt, spreekt in de Volkskrant van een unicum. “De rechtbank oordeelt dat als je online allerlei uitspraken doet die later onrechtmatig blijken te zijn, je dan ook financieel verantwoordelijk bent voor de schade die je aanricht.”

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Raatgever en Knevel begint op 10 juni. Ze worden vervolgd voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen Van Dissel, premier Mark Rutte en de huisarts in Bodegraven. Kat zit vast in Noord-Ierland, waar hij zijn uitlevering naar Nederland aanvecht.
Anp

 

Advertentie

Lees ook deze artikelen

PLOKS: technieken van desinformatie en ontkenning die complotwappies gebruiken

Lees verder

Onderzoek VU: complotwappies lopen meer kans positief te worden getest op Covid-19

Lees verder

Schadevergoeding moeder Marianne Vaatstra na lastigvallen door complotdenker Wim Dankbaar

Lees verder