Netherlands

Complicaties en sterfgevallen na uitstel van zorg door corona

In het ziekenhuis van Tilburg en Waalwijk zijn sinds het begin van de coronapandemie bij zeker 68 patiënten complicaties vastgesteld door uitgestelde zorg. Zeven van hen zijn overleden, schrijft Trouw op basis van een interne registratie van het ziekenhuis.

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis spreekt van het topje van de ijsberg. In ongeveer de helft van de gevallen ging het om kankerpatiënten, maar er zaten ook mensen bij met ernstige oogziekten, nekhernia's en hart- en vaatziekten.

Een 80-jarige vrouw met bloed in de ontlasting kreeg bijvoorbeeld eind februari te horen dat haar onderzoek maanden later zou zijn. Bij dat onderzoek, in juni, bleek dat ze een darmtumor had die was uitgezaaid naar haar blaas. Ze was te zwak om haar nog te behandelen en overleed later.

20 procent werd later doorverwezen

Behandelingen of diagnoses werden niet altijd uitgesteld door het ziekenhuis, zegt Edo Arnoldus, de voorzitter van de medische staf. Dat gebeurde in ongeveer de helft van de gevallen.

20 procent van de betrokken patiënten werd op een later moment door de huisarts doorverwezen en een even groot percentage meldde zich zelf later voor een behandeling of diagnose. "Ik hoor nog steeds dat mensen het ziekenhuis mijden vanwege covid," zegt Arnoldus.

Volgens Trouw is het voor het eerst dat een ziekenhuis bekendmaakt hoeveel patiënten schade opliepen door uitstel. Artsen in het Brabantse ziekenhuis registreerden complicaties door uitgestelde zorg in de patiëntendossiers. De krant schrijft dat andere ziekenhuizen dat niet op deze manier bijhouden.

Football news:

Paul Pogba: Manchester United moet iets winnen. Ik hou niet van spelen en niet winnen
Coach Athletic Marcelino: Barcelona versloeg ons in de bekerfinale omdat ze duidelijk beter waren
Real Madrid: felicitaties aan Barcelona en haar fans met een welverdiende overwinning in de Spaanse beker
Antoine Griezmann: Ik ben gelukkig in Barca. Antoine Griezmann vatte de resultaten van de Spaanse bekerfinale tegen Atletiek samen
Ronald Koeman: Dit is niet Messi ' s laatste wedstrijd voor Barca in de Spaanse beker, ik hoop
Lionel Messi: Ik til een speciale trofee als de kapitein van een speciale club. We zijn blij
Koeman won de Spaanse beker voor de zevende keer als coach en als Barcelona-speler